Úvod Zaujímavosti MIMORIADNE: Šíri sa extrémne nebezpečná aplikácia. Rafinovane okráda ľudí, mnohí už prišli...

MIMORIADNE: Šíri sa extrémne nebezpečná aplikácia. Rafinovane okráda ľudí, mnohí už prišli o peniaze

Vystupuje vo forme dvoch aplikácií, ktoré majú dokopy okolo 60 000 stiahnutí.

0

Ani oficiálne obchody s aplikáciami nie sú bezchybné. Hoci sa to nestáva často, tu a tam sa v ich prostredí objaví nebezpečný softvér, ktorého cieľom je používateľom ukradnúť dáta alebo peniaze. Jeden taký aktuálne vyčíňa v Google Play Store, konkrétne vo forme dvoch aplikácií. Informáciu priniesol server The Hacker News.

Reč je o víruse s názvom SharkBot, ktorý v obchode vystupuje prostredníctvom antivírusovej a čistiacej aplikácie. „Tento nový dropper nepotrebuje oprávnenia prístupu, aby automaticky vykonal inštaláciu malvéru,“ stojí v správe od Fox IT. „Namiesto toho žiada obeť, aby nainštalovala škodlivý softvér ako falošnú aktualizáciu, aby zostala chránená pred hrozbami.“

Reč je o aplikáciách Mister Phone Cleaner a Kylhavy Mobile Security, ktoré majú dokopy viac ako 60 000 stiahnutí. Cielia predovšetkým na používateľov zo Španielska, Austrálie, Poľska, Nemecka, USA a Rakúska.

Tu však zlé správy nekončia. Ešte počas augusta bola identifikovaná novšia verzia tohto vírusu, ktorá sa pri prihlasovaní do bankových aplikácií dokáže dopracovať k súborom cookies. Okrem toho zamedzuje používateľovi možnosť automaticky odpovedať na prichádzajúce správy obsahujúce odkazy na ďalšie šírenie.

Schopnosť vírusu vyhýbať sa prístupovým oprávneniam jasne poukazuje na to, že hackeri neustále vylepšujú svoje techniky, ktorými sa snažia obísť bezpečnostné bariéry s minimálnym rizikom odhalenia. Okrem takýchto podvodných aplikácií treba dávať pozor aj na pozoruhodné SMS správy či vyskakujúce okná, ktoré vás môžu presmerovať na rôzne zamorené stránky.