Úvod Konkurencia Apple Apple Slovákov nešetrí: Za toto si musia priplatiť, zdražuje o viac ako...

Apple Slovákov nešetrí: Za toto si musia priplatiť, zdražuje o viac ako 20 %!

Majitelia iPhonov, iPadov a Macov sa musia pripraviť na drahšie aplikácie.

0

Spoločnosť Apple na Slovensku, ako aj v ďalších krajinách, výrazne zdražuje ceny aplikácií pre iOS, MacOS a iPadOS predávané v oficiálnom obchode App Store. Vyplýva to z informácií určených pre vývojárov aplikácií.

Vývojári majú na výber niekoľko štandardizovaných cenových kategórií, z ktorých si môžu vybrať tú, ktorá sa im najviac hodí. Kategória 0 znamená, že je aplikácia zadarmo, kategória 1 zas, že je za najnižšiu možnú cenu (okrem 0 €). Všetky platené aplikácie tak podľa nových pravidiel budú drahšie.

Aplikácie: O koľko budú drahšie?

V krajinách, kde sa platí eurom, najnižšia cenová úroveň stúpne z 0,99 € na 1,19 €. Ceny stúpnu aj pri ďalších cenových kategóriách – aplikácie, ktoré stáli 1,99 € budú po novom stáť 2,49 €, aplikácie, ktoré stáli 2,99 € budú stáť 3,49 € a aplikácie, ktoré stáli 3,99 € zas 4,99 €. Takto podobne sa ceny zvýšia pri všetkých úrovniach.

Aplikácie v App Store
Nové ceny v obchode App Store. Zdroj: Apple

Nové ceny začnú platiť už 5. októbra, čo nám dáva len málo času využiť staré ceny. Pochopiteľne, vývojári sa môžu rozhodnúť, že aplikáciu presunú do nižšej cenovej kategórie, dá sa však predpokladať, že väčšina sa rozhodne tak nespraviť.

To, prečo sa Apple rozhodol pre tak plošné zdražovanie, neuviedli. Ide však pravdepodobne o priamy dopad posilnenia doláru voči euru, ako aj neutíchajúcu infláciu.