Úvod Výrobcovia Samsung Samsung Galaxy Watch5 a Watch5 Pro sú tu: Absolútny vrchol výkonu pre...

Samsung Galaxy Watch5 a Watch5 Pro sú tu: Absolútny vrchol výkonu pre Android!

Na svoje si prídu aj nároční športovci, dobrodruhovia, no aj bežní ľudia.

0
Zdroj: Samsung

Tak sme sa konečne dočkali. Samsung počas Galaxy Unpacked odhalil nové generácie svojich obľúbených produktových radov vrátane hodiniek Galaxy Watch. Tohtoročné rozšírenie opäť pozostáva z dvoch modelov, a to Galaxy Watch 5 a Galaxy Watch 5 Pro.

Dvojica smartwatch rozširuje svoje obzory o nové senzory, a to optický snímač srdcovej frekvencie, elektrický snímač srdca a senzor bioelektrickej impedančnej analýzy. Posledný spomenutý senzor slúži na sledovanie telesnej kompozície, pričom výsledky porovnáva s používateľom vopred nastavenými hodnotami.

Pre toto snímanie je potrebné, aby hodinky držali pevne na ruke. Následne stačí už len na chvíľu priložiť prostredník a prstenník k senzorom nachádzajúcim sa na boku hodiniek. Tie prostredníctvom slabých elektrických pulzov dokážu odmerať množstvo svalstva, tuku i vody.

Samsung Galaxy Watch 5 / Foto: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Medzi popredné zamerania hodiniek sa zaraďuje aj spánok. Príslušná aplikácia prichádza s aktualizovaným používateľským rozhraním, ktoré je opäť o čosi prehľadnejšie a jednoduchšie na porozumenie. Zaznamenávať dokáže trvanie spánku, jednotlivé fázy spánku, okysličenie krvi aj chrápanie. Aplikácia ďalej ponúka aj rôzne programy, ktoré okrem hlásení o kvalite spánku zahŕňajú aj rôzne misie a výzvy.

Samsung kladie dôraz aj na odolnosť a výdrž. Ciferník hodiniek pokrytý zafírovým sklíčkom je v porovnaní s predošlou generáciou odolnejší o až 60 %. Posilnenia sa dočkala aj batéria, ktorá je nielen objemnejšia, ale sa aj rýchlejšie nabíja. Základný model sa dokáže v priebehu 30 minút nabiť na 45 %, variant Pro na 35 %. Galaxy Watch 5 Pro totižto majú podstatne väčšiu batériu ako Galaxy Watch 5 (590 mAh oproti 284/410 mAh).

Zdroj: Samsung Electronics

Medzi ďalšie exkluzivity Galaxy Watch 5 Pro patrí odolné puzdro z titánu, špeciálny remienok s magnetickou sponou D-B a napokon aj niekoľko funkcií, ktoré ocenia najmä bežci, turisti či cyklisti. Prvou je Route Workout, ktorá používateľovi umožňuje do hodiniek importovať súbor (formát GPX) s prednastavenou trasou. Druhou je Turn by Turn Navigation, ktorá naviguje používateľa pomocou vibrácií a hlasu. Napokon je tu Track Back, čiže možnosť spätného sledovania prekonanej trasy.

Séria Galaxy Watch 5 prináša 8 nových ciferníkov a 10 vylepšených ciferníkov s desiatkami možných kombinácií. Hodinky si ďalej možno prispôsobiť aj novým radom remienkov, z ktorého si na svoje príde naozaj každý.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro / Foto: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Čo sa týka ostatných špecifikácií, Galaxy Watch 5 a Galaxy Watch 5 Pro poháňa čipset Exynos W920 založený na 5 nm výrobnom procese, ktorý spolupracuje s 1,5 GB operačnej pamäte a 16 GB úložiska. V prípade 40 mm verzie základného modelu možno rátať s 1,19-palcovým displejom (396 x 396 pixelov), pri 44 mm verzii a Galaxy Watch 5 Pro (len 45 mm) s 1,36-palcovým displejom (450 x 450 pixelov).

V oblasti senzorov samozrejme nechýba ani overený základ, ako akcelerometer, gyroskop, barometer či kompas. Obidva modely hodiniek ponúkajú Bluetooth 5.2, GPS, NFC, LTE, stupeň krytia IP68, ale aj certifikáciu MIL-STD-810G.

Zdroj: Samsung Electronics

Ako ste sa dočítali vyššie, základné Galaxy Watch 5 prídu v dvoch veľkostných verziách. 40 mm model štartuje na cene 299 eur (349 eur s LTE). Dostupný je v grafitovej, ružovo-zlatej a striebornej farbe.

44 mm variant prichádza v grafitovom, zafírovo-modrom a striebornom prevedení, a to za 329 eur (379 eur s LTE).

Galaxy Watch 5 Pro sú dostupné len v jednej veľkosti, konkrétne 45 mm. Na výber máte medzi šedým a čiernym poťahom, pričom za obidva si zaplatíte 469 eur (519 eur s LTE).

Hodinky vstupujú do predaja 26. augusta. Ak však využijete možnosť predobjednávky, ktorá je platná od dnešného dňa do 25. augusta, dostanete od Samsungu darček v podobe slúchadiel Galaxy Buds Live.