Úvod Novinky MIMORIADNE: Polícia varuje všetkých ľudí. Ak vám zavolajú z týchto čísel, dajte...

MIMORIADNE: Polícia varuje všetkých ľudí. Ak vám zavolajú z týchto čísel, dajte si POZOR!

4
Ilustračný obrázok

Polícia varuje na svojej facebookovej stránke pred novým podvodom. Informovali ich o tom samotní ľudia, na ktorých to podvodníci skúsili. Najhoršie na tom je, že tento raz nepoužívajú zahraničné telefónne čísla, ale slovenskú predvoľbu, ktorá pôsobí na prvý pohľad dôveryhodne.

Slováci sa rozhodli ostatných ľudí varovať aj prostredníctvom Polície Slovenskej republiky. Tá vybrala iba zlomok zo správ a zverejnila ich vo svojom statuse. Vo väčšine prípadov sa po zdvihnutí hovoru spustí vopred nahratá nahrávka, ktorá je ale v anglickom jazyku.

Podvodníci sa snažia ľudí presvedčiť o tom, že bol vydaný príkaz na zablokovanie bankového účtu alebo že vaše osobné údaje boli nejakým spôsobom zneužité. Používajú tiež výhovorku o tom, že s vaším občianskym preukazom bola zaznamenaná podozrivá aktivita.

polícia podvod
Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Nenechajte sa oklamať

Polícia varuje pred podobnými podvodmi pravidelne. Nedávno sa dokonca šíril aj slovenskou poštou. Ľudia, ktorí im na Facebooku napísali, sa nenechali oklamať a takéto správanie im prišlo podozrivé. Predsa len, ak by vám volala slovenská polícia, asi by sa nedorozumievali anglickým jazykom.

Zoznam všetkých telefónnych čísel, z ktorých podvodníci skúšajú volať, nájdete v statuse Polície SR. Ak vám náhodou niektoré z nich (alebo aj iné) zavolá, hovor rovno zrušte. V žiadnom prípade nikomu neposkytujte svoje osobné údaje, ktoré podvodníci môžu zneužiť.