Úvod Novinky Aktuálne POZOR: Veľká slovenská banka hlási veľký útok. Reálna hrozba straty peňazí!

POZOR: Veľká slovenská banka hlási veľký útok. Reálna hrozba straty peňazí!

11

Šírenie falošných SMS správ, ktorá nabádajú svoje obete na navštívenie nebezpečných stránok, nie sú žiadnou prekvapujúcou novinkou. Takéto správy sú v mnohých prípadoch ľahko identifikovateľné, a teda je ich úspešnosť celkom nízka. Nájdu sa však aj také, ktorým to s pretvárkou celkom ide.

Po novom sa ľudí snaží oklamať falošná Prima Banka, ktorá prostredníctvom SMS varuje prijímateľov správy ohľadom údajného nastavenia nového príjemcu pre platby. V správe sa ďalej uvádza aj presný dátum a čas zmeny, koncové číslo účtu a odkaz na údajnú bezpečnostnú stránku Prima Banky.

Táto stránka je však škodlivá, pričom jej jediným účelom je umožniť hackerom dostať sa k finančným prostriedkom príliš dôverujúcej obete.

Na skutočnosť, že ide o podvod, poukazuje hneď niekoľko dôkazov. Prvým je názov odosielateľa, ktorý sa prezentuje ako „PrimaBanka“ – medzi slovami chýba medzera. Druhým je obsah správy, ktorému chýba diakritika. Tretím a asi najjasnejším dôkazom je, že túto správu obdržali aj osoby, ktoré nemajú účet v Prima Banke.

Ak ste takúto SMS obdržali aj vy, rozhodne neťukajte na priložený odkaz. Na overenie akýchkoľvek zmien v súvislosti s vaším bankovým kontom vždy používajte oficiálnu stránku alebo mobilnú aplikáciu.