Úvod Výrobcovia Samsung Koniec jednej legendy? Samsung chystá obrovskú zmenu!

Koniec jednej legendy? Samsung chystá obrovskú zmenu!

0

Samsung môže budúci rok definitívne umlčať jednu z najväčších kritík, ktorej jeho zariadenia čelili celé roky. Juhokórejský výrobca totiž môže pri sérii Galaxy S23 upustiť od vlastného čipsetu Exynos. Zariadenia by tak na všetkých trhoch poháňal procesor Snapdragon od Qualcommu. O téme informuje GSMArena odvolávajúc sa na predpovede analytika Ming-Či Kua.

Hoci sa Exynos pre vlajkové lode Galaxy S môže pochváliť prvotriednymi špecifikáciami, na svojho konkurenta bol vždy prikrátky. Má nižší výkon, vyššiu spotrebu a veľmi dobre mu to nejde (respektíve nešlo) ani s prevádzkovou teplotou. Obidve verzie pritom stoja rovnako.

Varianty s čipom Exynos sa predávali a predávajú napríklad aj u nás, zatiaľ čo v USA si môžu naplno užívať výhody špičkového Snapdragonu. „Znevýhodňovaniu“ medzi jednotlivými trhmi však zrejme už čoskoro odzvoní.

Samsung Galaxy S22

Qualcomm ako jediný dodávateľ

Analytik Ming-Či Kuo predpokladá, že Qualcomm bude jediným dodávateľom čipsetov pre Galaxy S23, nadchádzajúci rad vlajkových lodí. To znamená, že všetky chystané modely dorazia s čipom Snapdragon, pravdepodobne vo verzii 8 Gen 2, a to aj na európsky trh.

Samsung si vraj nie je úplne istý úrovňou nadchádzajúceho vlajkového Exynosu, konkrétne čo sa týka výkonu a energetickej efektivity. Qualcomm, jeho konkurent a zároveň partner, pri svojom novom kúsku nepochybne posunie latku ešte vyššie. Juhokórejský výrobca tak zrejme nechce riskovať a radšej volí ústup.

Do predstavenia radu Galaxy S23 však ešte stále ostáva kopa času, v priebehu ktorého sa toho ešte môže veľa zmeniť.