Úvod Novinky Ruská armáda opäť terčom výsmechu: Preľstil ich len 15-ročný chlapec, toto vôbec...

Ruská armáda opäť terčom výsmechu: Preľstil ich len 15-ročný chlapec, toto vôbec nečakali!

14

Rusko od začiatku vojny učinilo mnoho prešľapov, kvôli ktorým si vyslúžilo obrovskú vlnu potupy a výsmechu. Inak tomu nie je ani pri najnovšom incidente, kedy ruské jednotky dokázal preľstiť len 15-ročný chlapec z Ukrajiny. Podarilo sa mu to vďaka dvom veciam – dronu a schopnosti vedieť ho veľmi dobre ovládať. Téme sa venuje server DroneDJ na základe informácií od kanadskej publikácie Global News.

Ukrajinský tínedžer zohral kľúčovú úlohu v zničení konvoja postupujúceho na Kyjev. Vlastným menom Andrij Pokrasa nenápadne využíval svoj dron na prieskum okolia, až kým nedohalil nepriateľský cieľ. Keď sa tak stalo, zaznamenal potrebné GPS údaje, ktoré následne odovzdal do rúk ukrajinským jednotkám pripraveným okamžite zakročiť.

„Tento chlapec poslal GPS súradnice a Rusi sa po tom stali mŕtvymi,“ povedal Taras Troiak, profesionál v oblasti dronov, ktorý pracoval na organizovaní súkromných pilotov a obstarávaní hotových dronov na pomoc ukrajinským silám. „Ak by sme nemali takýchto operátorov a drony, ktoré môžu pomôcť ukrajinskej armáde, myslím si, že Kyjev by už mohli obsadiť ruské sily.“

Zdroj: Global News

Verný sluha národa

Mladý Pokras slúži svojmu národu prakticky už od konca februára, kedy sa ruská kolóna približovala ku Kyjevu zo západu. Veliteľ ukrajinskej civilnej obrany v tom čase označil tínedžera ako jediného človeka v tejto oblasti, ktorý disponoval funkčným dronom. „Poskytli nám informácie, kde približne by sa ruská kolóna mala nachádzať,“ povedal Pokrasa. „Naším cieľom bolo zistiť presné súradnice a poskynúť ich vojakom.“

Pokrasa realizoval prieskumné akcie spolu so svojím otcom. Samozrejme, pričinili sa aj ukrajinské sily, ktoré svojim „tajným agentom“ poskytli dron s ešte väčším dosahom. Pri jednej takejto akcii spozorovali nepriateľské jednotky vo vzdialenosti približne dvoch kilometrov. Zaznamenali presné GPS súradnice a fotografie, ktorá potom poskytli plne priraveným obranným jednotkám. Výsledok? Ruský konvoj bol zlikvidovaný približne 40 km od hraníc hlavného mesta.

Pokras začal s dronom lietať len minulé leto. Prvý model si kúpil zo zisku, ktorý spolu so svojím otcom nadobudol obchodovaním s kryptomenami.

Zdroj: Global News

Adolescent má byť jedným z tisícky súkromných pilotov dronov, ktorí sa stali členmi skupiny na Facebooku vytvorenej po tom, ako ukrajinskí predstavitelia prvýkrát vyzvali dronových nadšencov na pomoc svojej vlasti v boji proti Rusku. „Pre vojnu to mení pravidlá hry,“ povedal Troiak.

Ilustr. obrázok – zdroj: Global News/úprava redakcie