Úvod Zaujímavosti Policajti majú novú páku na šoférov: Natočia vás z utajeného autobusu!

Policajti majú novú páku na šoférov: Natočia vás z utajeného autobusu!

Polícia nasadí 5 špeciálnych autobus po celom Slovensku.

4
Ilustračný obrázok

Slovenské cesty sú plné neposlušných vodičov, ktorí sa namiesto šoférovania radšej sústredia na telefonovanie, SMS-kovanie alebo požívania alkoholických nápojov. Spolu s týmito prehreškami pribúdajú aj nehody, ktorým sa polícia snaží preventívne zabrániť. Spúšťa tak akciu „Autobus“, píše TECHBYTE.

Že nevidíme do kabíny kamionistu, ktorý má telefón v ruke? Omyl,“ píše sa v príspevku Polície na Facebooku. „Po nasadení dronov pri riešení dopravných priestupkov sme zaviedli ďalšiu novinku. Tá je zameraná na vodičov kamiónov a autobusov,“ upresňuje polícia.

Cieľom akcie Autobus, ktorá prebieha v bratislavskom kraji, je odhaliť čo najviac prehreškov profesionálnych vodičov, ktorí za sebou vezú ľudí alebo ťažký náklad. Práve v letných mesiacoch sa niektorí z nich môžu uchýliť k osviežujúcemu pivu počas jazdy alebo rýchlemu telefonátu či kontrole sociálnych sietí. Aj na takýchto šoférov je už polícia pripravená.

Ani oni nemajú žiadnu výnimku a mobil nepatrí do rúk ani počas šoférovania kamióna či autobusu. Akcia „Autobus“ bude pokračovať aj v nasledujúcich dňoch v ďalších slovenských krajoch,“ dodala polícia.

Tmavé sklá a bez obmedzovača

Autobus využívaný políciou má zatemnené sklá, aby šofér kamiónu či druhého autobusu nevidel, že ho práve kamerou sníma policajt. Ak policajt s kamerou nasníma priestupok, upovedomí kolegov na osobnom aute jazdiace za policajným kamiónom. Hliadka následne predbehne kamión a autobus a na bezpečnom mieste dostane šofér pokutu alebo to s ním polícia vyrieši inak.

Polícia má k dispozícii 5 takýchto autobusov. Nie sú úplne štandardné. Majú napríklad odblokovaný obmedzovač rýchlosti, vďaka ktorému môžu ísť rýchlejšie než väčšina nákladných vozidiel.