Úvod Návody NÁVOD: Máte slabú baterku v mobile? Za 2 minúty to môžete opraviť!

NÁVOD: Máte slabú baterku v mobile? Za 2 minúty to môžete opraviť!

Tieto praktické tipy vám pomôžu predĺžiť výdrž batérie vo vašom telefóne.

0

Aj vy máte problém s tým, že sa vám rýchlo vybíja mobil a nabíjačku musíte používať pomaly každý deň? Niekedy nemusí byť na chybe samotný mobil, ale to, ako sa o neho staráte. Ak chcete vedieť, ako si predĺžiť výdrž batérie, máme pre vás 7 užitočných tipov.

Niekedy aj úplné maličkosti dokážu urobiť obrovský rozdiel vo výdrži batérie. A keď sa týchto drobností nazbiera viac, mobil vám vydrží nabitý viac ako pár hodín alebo maximálne jeden deň.

1. Nenabíjajte mobil dlhšie, než je to potrebné

Aj vy ste si zvykli dať mobil na nabíjačku večer pred spaním a odpojili ste ho až ráno? S týmto zlozvykom čo najskôr skoncujte. Znižujete tak životnosť batérie telefónu, ktorá sa postupom času odrazí aj na spomínanej výdrži.

Nemusíte dokonca čakať ani na to, kým vám na displeji zasvieti 100 % alebo sa batéria vybije úplne. Niekoľko kratších nabití býva často ešte efektívnejšie než jedno dlhé nabitie od nuly do stovky.

Foto: PC Mag

2. Znížte si jas displeja

Čím vyšší jas displeja, tým rýchlejšie vám budú ubúdať percentá batérie. Nemusíte ho mať naplno, radšej ho mierne znížte. Rovnako môže pomôcť zapnutie tmavého režimu, ktoré spotrebuje menej energie.

3. Vypnite funkcie, ktoré nevyužívate

Aj vy mávate neustále zapnuté funkcie ako Wi-Fi, Bluetooth, NFC, GPS a podobne? Pokiaľ ich nevyužívate pravidelne, je lepšie ich vypnúť a zapnúť až vtedy, keď to budete potrebovať. Možno sa vám zdá, že tým ušetríte iba pár percent, no v konečnom dôsledku sa toho naráta viac.

4. Upravte nastavenie lokalizačných služieb

Povolili ste aplikáciám využívať prístup k vašej polohe? Ak ste určili povolenie vždy, mali by ste ho upraviť na možnosť, že bude sledovaná len v prípade používania aplikácie. Nájdete to v nastaveniach v časti „Súkromie“ a následne v správcovi povolení vyberte možnosť „Poloha“.

5. Skontrolujte aplikácie, ktoré míňajú najviac energie

V nastaveniach aplikácií sa môžete pozrieť na to, ktoré aplikácie sú najväčšími žrútmi batérie. Rovnako tak môžete obmedziť ich spustenie na pozadí, čím svoju batériu ušetríte ešte viac. Toto môžete nastaviť pri každej aplikácii, no dávajte si pozor na to, aby ste neobmedzili tie naozaj potrebné. Urobte to len pri tých, ktoré používate minimálne.

Mobilné aplikácie
Foto: Unsplash/Bagus Hernawan

6. Odstráňte veci, ktoré nepoužívate

Raz za čas by ste si vo svojom mobile mali urobiť poriadok a odstrániť aplikácie či súbory, ktoré už nepotrebujete a vôbec ich nepoužívate. Mobilný telefón tak navyše pôjde plynulejšie a rýchlejšie.

7. Raz za čas reštartujte mobil

Jedným zo spôsobov, ako predĺžiť výdrž batérie, je aj reštartovanie telefónu. Nemusí to byť vôbec každý deň alebo niekoľkokrát do týždňa či mesiaca. Raz za čas si na to však spomeňte a reštartujte ho. Taktiež to môže mať vplyv aj na celkovú plynulosť zariadenia.

Samozrejme, že takýchto tipov by mohlo byť viac, no tieto dokážu urobiť najväčšie rozdiely. Keď svoj smartfón nastavíte podľa našich odporúčaní, určite sa to odrazí na lepšom stave vašej batérie.