Úvod Aplikácie Kyjevu budú pomáhať Slováci: Spustili špeciálnu aplikáciu na boj s hoaxami!

Kyjevu budú pomáhať Slováci: Spustili špeciálnu aplikáciu na boj s hoaxami!

0

Slovensko opäť podáva Ukrajine pomocnú ruku. Kyjev, hlavné mesto krajiny brániacej sa ruskej agresii, začne na komunikáciu s obyvateľmi používať online platformu, ktorá vznikla pod slovenskými rukami. Dohoda o tejto kooperácii bola uzavretá počas osobného stretnutia, na ktorom sa zúčastnil Vitalij Kličko, primátor Kyjeva, a Andrej Krúpa, spoluzakladateľ slovenského startupu Simplicity.

Táto platforma bola Slovákmi poskytnutá ako dar, pričom si dali tú námahu a vycestovali na nebezpečné územie, aby tak vedeli spraviť za vlastnej fyzickej prítomnosti. Vitalij Kličko ich prijal s otvorenou náručou, pričom v najbližšom období má spolu so svojím tímom v pláne technológiu implementovať a sprístupniť pre všetkých obyvateľov Kyjeva.

Všetky (pravdivé) informácie na jednom mieste

O úlohe platformy viac-menej svedčí názov startupu, ktorý za ňou stojí. Ide o akési informačné centrum, ktoré zhromažďuje a následne poskytuje obyvateľom Kyjeva všetky dôležité informácie, a to od správ mestského úradu, cez pokyny polície, hasičov, záchranárov, vojakov a mestských inštitúcií.

Prostredníctvom platformy mesto taktiež môže svojim obyvateľom zasielať notifikácie či prípadne aj varovania o aktuálnom dianí, a to nielen v Kyjeve, ale aj iných mestách. Samozrejme, funguje to aj opačne. Používatelia sa v prípade potreby môžu obrátiť na mesto v reálnom čase.

„Sme presvedčení, že naša aplikácia môže vojnou skúšanému mestu a jeho obyvateľom pomôcť, a to aj v zložitej či nebezpečnej situácii,“ hovorí Andrej Krúpa, jeden zo spoluzakladateľov Simplicity. „V týchto vojnových časoch sa objavuje na internete, ako aj na sociálnych sieťach, množstvo dezinformácií, ktoré sú pre ľudí mätúce a často aj nebezpečné. Preto im chceme ponúknuť komunikačný kanál s overenými informáciami, ktoré môžu bez obáv zdieľať aj so svojou rodinou či priateľmi,“ doplnil Krúpa.

Podpora, ktorá nebude zabudnutá

Primátor mesta, Vitalij Kličko, platformu veľkoryso ocenil a poďakoval Slovensku za pomoc. „Chcem sa poďakovať týmto mladým Slovákom za ich dar mestu Kyjev a podporu, ktorú poskytli našim ľuďom v týchto ťažkých časoch. Online platforma nám umožní veľmi efektívne a spoľahlivo komunikovať s našimi občanmi, čo je v súčasnej dobe plnej problémov a dezinformácií veľmi dôležité. Platformu, ktorú sme dnes oficiálne dostali, vnímam ako dar od všetkých Slovákov a môžem vás ubezpečiť, že nikdy nezabudneme na podporu, ktorú od Slovenska dostávame,“ povedal Kličko.

Simplicity tak splnil svoj účel, nakoľko platformu Ukrajine skutočne venoval ako dar v mene obyvateľov celého Slovenska. Teraz je jeho prioritnou úlohou zabezpečiť, aby si príslušnú aplikáciu v čo najbližšom období stiahlo čo najviac ľudí.

„Sme pripravení aplikáciu poskytnúť aj ďalším mestám na Ukrajine. Ak bude záujem, pomôžeme ju mestám aj operatívne nasadiť. Som presvedčený, že naša komunikačná platforma pomôže ľuďom predovšetkým v týchto ťažkých časoch. Verím však, že vojnový konflikt sa na Ukrajine čoskoro skončí a naša platforma bude nápomocná aj pri konsolidácii vojnou zničených miest a návratu ich obyvateľov do normálneho života,“ zavŕšil Krúpa.