Úvod Novinky Rusi sú zúfalí: Nelegálne dovážajú iPhony, konzoly, televízory a dokonca aj Škodovky!

Rusi sú zúfalí: Nelegálne dovážajú iPhony, konzoly, televízory a dokonca aj Škodovky!

73

Technologický a automobilový trh v Rusku sa nedá opísať inak ako v troskách. Krajina čelí najprísnejším sankciám v histórii. Sú prísnejšie než tie, ktoré krajiny po celom svete uvalili na Severnú Kóreu. Aj napriek tomu, že federácia povedala, že západné výrobky a technológie nepotrebuje, je realita iná, všimol si server Živé.sk citujúci zahraničné médiá.

Rusko sa po niekoľkých mesiacoch odolávania sankciám posúva do šedej zóny a legalizuje dovoz tovaru bez ohľadu na to, či s tým spoločnosti vyrábajúce dotknuté produkty súhlasia alebo nie.

Chcú počítače aj telefóny

Ruskí občania budú mať napríklad opäť prístup k zariadeniam a produktom od spoločností ako AMD, Intel, Apple, Asus, Huawei a mnohých ďalších. Deje sa to aj napriek tomu, že sa tieto spoločnosti rozhodli, že odmietajú svoje výrobky poskytovať krajine, ktorá nemilosrdne vojensky zaútočila na svojho západného suseda.

Krajine sa darí obchádzať sankcie pomocou šedého dovozu. Podľa dostupných správ malo ruské ministerstvo priemyslu a obchodu zostaviť zoznam 50 skupín výrobkov od viac než 200 svetových firiem, ktoré umožní dovážať formou šedého importu. Myslí sa tým import originálnych výrobkov akýmkoľvek spôsobom aj bez toho, aby s tým dotknutí výrobcovia súhlasili.

Rusom okrem nových počítačov, mobilov či herných konzol chýbajú napríklad nové automobily či náhradné dielce. Do zoznamu spoločnosti zaradené do povoleného šedého dovozu preto Rusko zaradilo automobilky Bentley, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Dodge, Freightliner, GMC, Jaguar, Jeep, Hummer, Kenworth, Land Rover, Mack, Peterbilt, Rover, Teslu, Toyotu a dokonca aj českú Škodu, ktorá je v Rusku veľmi populárnou voľbou.

Okrem automobilov je extrémny záujem aj o smartfóny, počítače či herné konzoly. Do zoznamu sa preto dostali aj firmy ako Samsung, Apple, Sony, Lenovo či Nokia. Rusom chýbajú televízory, slúchadlá, telefóny, herné konzoly či rôzne príslušenstvo ako klávesnice či počítačové myšky.

Šedý dovoz: Je to skutočne veľký problém?

Šedý dovoz so sebou prináša niekoľko limitácií, ktoré dokáže najmä technologické firmy rýchlo vyriešiť. Pochopiteľne, náhradné dielce pre automobily sa znefunkčniť nedajú, smartfóny, televízory a herné konzoly však áno. Už dávnejšie je známe, že firmy ako Samsung či Apple majú už teraz pripravené systémy, pomocou ktorých dokážu na diaľku vypnúť akýkoľvek telefón a v prípade Samsungu aj akýkoľvek televízor. Stačí pritom len to, aby sa prihlásili na sieť.

Okrem toho, Rusi musia počítať aj s tým, že ak sa dané výrobky pokazia, na reklamáciu môžu zabudnúť. Opraviť si ich budú musieť sami a aj to len za predpokladu, že sa im podarí zohnať potrebné súčiastky.