Úvod Novinky AKTUÁLNE: Veľká slovenská banka hlási poplach. Ľudia sú v ohrození, toto nikdy...

AKTUÁLNE: Veľká slovenská banka hlási poplach. Ľudia sú v ohrození, toto nikdy nerobte!

9

Rok 2022 sa bude s najväčšou pravdepodobnosťou niesť v mene digitálnych nebezpečenstiev hlavne vo forme podvodných SMS správ. Tak, ako sme uzatvorili rok 2021, sa totiž začal aj aktuálny rok. Máme tým na mysli neutíchajúce snahy podvodníkov zbohatnúť na nepozornosti ľudí na Slovensku.

Najnovším počinom je SMS správa, ktorá zneužíva dobré obchodné meno jednej z najväčších bánk na Slovensku, Tatra banky. Tá konanie podvodníkov okamžite nahlásila na príslušné úrady a zákazníkom odporúča maximálnu ostražitosť či už u seba na webe, alebo priamo v internet bankingu.

Tvári sa ako skutočná SMS

SMS môže mať, bohužiaľ, rôzne podoby, no jednu vec má vždy rovnakú. Zamieša sa totiž medzi skutočné SMS správy, čím vzbudzuje dojem, že skutočne pochádza od danej banky. Bohužiaľ, realita je úplne iná a na druhej strane vás namiesto banky bude čakať takmer identická kópia internet bankingu Tatra banky, na ktorú sú napojení útočníci.

Podvodníci vďaka menej obozretným ľuďom, ktorí sa budú snažiť prihlásiť do internet bankingu, získajú prihlasovacie údaje a nielen to. Často sa totiž stáva, že si útočníci od obetí pýtajú aj čísla platobných kariet, adresy a podobne.

Príklad podvodnej SMS správy. Odhalili by ste, že nejde správu od vašej banky?

Polícia prípady, kedy ľudia útočníkom sami poslali peniaze v domnienke, že ich posielajú úplne inde, alebo prípady, kedy došlo k zneužitiu účtu síce rieši, no nie vždy je ich vyriešenie úspešné. Treba si teda dávať veľmi veľký pozor na to, na aké odkazy klikáte a keď si nie ste istí, radšej zavolajte do banky alebo danú SMS správu či email overte iným spôsobom.

SMS-ky často naliehajú

Vzhľadom na to, že sa SMS správy stále šíria naprieč celým Slovenskom Tatra banka vydala dôležité upozornenie.

V situácii, keď sme našu pozornosť upriamili na solidaritu a pomoc (pre Ukrajinu, pozn. red.), ľahšie sa stratíme v pretlaku podvodných správ, dezinformácií a hoaxov. Sú všade okolo nás, dožadujú sa našej pozornosti a neraz nás dokážu zneistiť,píše banka.

Nedajte sa nachytať. Napríklad aj v situáciách, ktoré vo vás vyvolávajú pocit naliehavosti alebo vás zavádzajú informáciami o blokovaní či zrušení účtu alebo karty,“ dopĺňa.

Dávajte si preto veľký pozor a dajte o tom vedieť aj vašim známym.