Úvod Výrobcovia Samsung Ide príkladom pre celý svet: Samsung ukazuje, prečo je stále taký obľúbený!

Ide príkladom pre celý svet: Samsung ukazuje, prečo je stále taký obľúbený!

0
Spoločnosť Samsung spúšťa program Self-Repair, vďaka ktorému si budú môcť používatelia svoj smartfón alebo tablet opraviť v domácich podmienkach, pokiaľ si na to trúfajú. Ide o súčasť „zelených“ riešení s cieľom predĺžiť životnosť zariadení a minimalizovať množstvo elektronického odpadu. Domáci majstri so záľubou v elektrotechnike však zatiaľ jasať nemusia. Program Self-Repair bude zo začiatku obmedzený. Služba bude fungovať iba na americkom trhu, okrem toho sa týka pár vybraných modelov. Menovite to sú smartfóny Galaxy S20 a Galaxy S21 a tablety Galaxy Tab S7+. Zoznam servisných úkonov zahŕňa výmenu displeja, zadného krytu a USB-C konektora. Ide o súčasti, ktoré sa na mobilných zariadeniach kazia asi najčastejšie. Displej či sklo na zadnej strane vie efektívne roztrieskať obyčajný pád smartfónu na chodník.
samsung
Foto: iFixit
Horšie to už vyzerá z batériou, hoci sa bude dať pravdepodobne vymeniť aj tá. Samsung batérie do smartfónov lepí, nedajú sa jednoducho vyskrutkovať. Batéria ako samostatný komponent sa tak v domácich podmienkach nebude dať nahradiť. Smartfón je ale konštrukčne zhotovený tak, že oblasť, kde je nalepená batéria, je zároveň spojená s displejom. Inými slovami, spotrebiteľ dostane nový displej s už prilepenou batériou. Jedným vrzom teda nahradí obrazovku a batériu zároveň. Takto si predstavuje Kyle Wiens, šéf spoločnosti iFixit, s ktorou Samsung na programe Self-Repair spolupracuje. Ide o firmu, ktorá zostavuje podrobné a zrozumiteľné návody na opravu spotrebnej elektroniky. Taktiež predáva príslušné náradie a hodnotí servisnú náročnosť rozličnej spotrebnej elektroniky.
samsung
Výmena batérie v smartfóne Galaxy S21 Ultra. Foto: ifixit.com
Samsung tak domácim majstrom dodá všetko potrebné – náhradné diely, náradie a príručku s návodom na opravu. Poškodené či opotrebované súčiastky môžu odovzdať Samsungu, ktorý ich zlikviduje ekologickým spôsobom. Neskôr výrobca do svojho programu zaradí viacero modelov smartfónov a tabletov. Tie najnovšie, Galaxy S22 a Galaxy Tab S8, sú zatiaľ mimo hry. Azda príde rad i na dostupnejšiu triedu Galaxy A. Niekedy v budúcnosti by sa mohol program domácich opráv rozšíriť aj do ďalších oblastí sveta. Tak skoro to ale zrejme nebude. Pripomenieme, že na americkom trhu nejde o absolútnu novinku. Podobnú službu spustil v USA i konkurenčný Apple, a to vlani v novembri.