Úvod Novinky POZOR: Slovenská banka hlási POPLACH. Šíri sa extrémne nebezpečná SMS!

POZOR: Slovenská banka hlási POPLACH. Šíri sa extrémne nebezpečná SMS!

0

Rok 2022 sa bude s najväčšou pravdepodobnosťou niesť v mene digitálnych nebezpečenstiev hlavne vo forme podvodných SMS správ. Tak, ako sme uzatvorili rok 2021, sa totiž začal aj aktuálny rok. Máme tým na mysli neutíchajúce snahy podvodníkov zbohatnúť na nepozornosti ľudí na Slovensku.

Najnovším počinom je SMS správa, ktorá zneužíva dobré obchodné meno jednej z najväčších bánk na Slovensku, Tatra banky. Tá konanie podvodníkov okamžite nahlásila na príslušné úrady a zákazníkom odporúča maximálnu ostražitosť.

SMS sa tvári legitímne

No a ako takáto SMS správa vyzerá? Vďaka čitateľke Diane máme k dispozícii screenshot. Ako môžete vidieť, menej pozorný zákazník si môže myslieť, že správa skutočne pochádza od Tatra banky. Bohužiaľ, realita je však taká, že na druhej strane na vás bude čakať falošná webová stránka pripomínajúca internet banking Tatra banky.

Podvodníci takýmto spôsobom vedia získať prístup k prístupovým údajom k internetovému bankovníctvu nič netušiacich osôb. Ak sa im to podarí, je len otázkou času, kedy dôjde k prevodu peňazí alebo zakúpenie kryptomien. Je pritom dlhšie známe, že polícia má s pátraním po vinníkoch veľký problém a často sa im to nedarí.

Rozhodli sme sa zrušiť váš účet, pretože na vašom účte bola označená podvodná aktivita. Prihláste sa tu a skontrolujte – *podvodný odkaz*.

Tatra banka: Čelíme útokom

Tatra banka si je podobných útokov veľmi dobre vedomá. „V súčasnosti evidujeme podvodné konanie v mene Tatra banky, pri ktorom útočníci hromadne rozposielajú SMS s podvodným odkazom. Naši pracovníci zaoberajúci sa bezpečnosťou obratom podnikli potrebné kroky smerujúce k zamedzeniu ďalšieho šírenia takejto komunikácie,“ uviedla banka v stanovisku.

To, že sa banke podarilo zablokovať odkaz, ktorý sa nachádzal v SMS správe neznamená, že útočníci končia. Práve naopak, založenie novej stránky s identickým obsahom je otázkou niekoľkých minút. Úplne zastaviť takéto správy je preto extrémne ťažké, ba až nemožné.

Zároveň je možné, že rovnaká SMS správa príde aj ľuďom s účtami v iných bankách. To je ten lepší prípad, keďže dokážu hneď odhaliť, že niečo nesedí. Horšie je, ak takáto SMS správa príde zákazníkom Tatra banky. Tam už relatívne často dochádza k zneužitiu internet bankingu a následne k strate peňazí.

Dávajte si veľký pozor a na podobné SMS správy upozornite hlavne vašich rodičov a starých rodičov. Vyhnete sa tak zbytočne strateným peniazom, ktoré sú v dnešnej dobe nesmierne dôležité.