Úvod Novinky MIMORIDNE: Slovenská banka hlási poplach. Klientom cez SMS kradnú peniaze!

MIMORIDNE: Slovenská banka hlási poplach. Klientom cez SMS kradnú peniaze!

16
Nový rok prináša staré hrozby. Aj tak by sa dala opísať nová vlna podvodov, ktorá sužuje slovenských používateľov internetu. Len nedávno sme informovali o „akcii,“ ktorú si pripravili podvodníci v súvislosti s najväčšou bankou na Slovensku, Slovenskou sporiteľňou a už tu máme jej pokračovanie. SMS správy sú pritom stále efektívnym spôsobom, ako ľudí oklamať a čo je ešte hrozivejšie, okradnúť o stovky, ba až tisíce eur. Najnovším podvodom je SMS správa zneužívajúce dobré obchodné meno jednej z najpoužívanejších bánk na Slovensku – Prima banky. Keď vám totiž SMS správa príde, príde vám od odosielateľa „Primabanka,“ čím pôsobí dôveryhodne. Ako si ale ukážeme, opak je pravdou.

SMS pôsobí legitímne

Ak vám príde SMS správa od vašej banky, zvýšte pozornosť. Už totiž, bohužiaľ, neplatí, že SMS správa s odosielateľom s názvom vašej banky skutočne pochádza od banky. Útočníci prišli na spôsob, ako posielať SMS správy tak, aby vyzerali ako od skutočnej banky a dokonca sa aj zamiešali medzi správy, ktoré vám banka zasiela.
SMS, ktorú dostal jeden z čitateľov TECHBYTE.
SMS-ky s výpisom transakcií teda môže doplniť podvodná správa a je len a len na vás, aby ste si všimli, že ide o podvodné konanie. Banky sa takýmto útokom snažia vyhnúť len márne a jediné, čo reálne môžu spraviť, je nahlasovanie odkazov, ktoré sa v správe nachádzajú.
Po kliknutí na odkaz sa otvorí napodobenina Internet bankingu Prima banky. V tomto prípade je na nerozoznanie od tohto skutočného.
Po posledných aktualizáciách, ktoré sme vykonali v našom bankovom systéme vás prosíme o potvrdenie vášho účtu,“ píše sa v správe. SMS-ka tak ľudí nabáda, aby sa pozreli či je ich účet v poriadku. Na to, aby tak spravili sa doň, prirodzene, musia prihlásiť.
Prihlásiť sa môžete aj vymyslenými údajmi. „Systém“ údaje začne spracovávať. V skutočnosti sa údaje zapísali do databázy útočníkov a čakajú na zneuižitie.

Odkaz je stále aktívny

Nanešťastie, najnovší podvod má podvodný odkaz stále aktívny, čo sme si overili pri testovaní. Keď naň kliknete, otvorí sa vám verná kópia internet bankingu Prima banky, do ktorého sa menej pozorní ľudia určite pokúsia prihlásiť. Tým prakticky odovzdávate útočníkom najcitlivejšie prihlasovacie údaje, ktoré slúžia ako vstupná brána k vašim peniazom. Rovnaké SMS-ky môžu skončiť aj pri ľuďoch, ktorí nevyužívajú služby Prima banky. Rovnako však môžu skončiť aj v telefónoch ľudí, ktorí takéto služby využívajú. No a je to práve takáto lotéria, ktorá zlomyseľným ľuďom prináša veľké výplaty. Dávajte si preto veľký pozor a na takéto nebezpečenstvo upozornite aj svojich blízkych. Nebolo by nič horšie, ak by babka či dedko na dôchodku prišli o svoje peniaze len kvôli tomu, že o takýchto praktikách nevedeli. Stretli ste sa s obdobným alebo úplne iným podvodom? Dajte nám o ňom vedieť na emaile redakcia@techbyte.sk. Za tip ďakujeme čitateľovi Štefanovi!