Úvod Novinky Android Android 13 je tu v prvej verzii: Toto všetko sa zmení!

Android 13 je tu v prvej verzii: Toto všetko sa zmení!

0
Hoci množstvo zariadení stále čaká na aktualizáciu na Android 12, Google už v zákulisí pomaly pečie novú verziu operačného systému Android 13. Tú čaká ešte dlhá cesta, kým sa dostane k spotrebiteľom vo finálnej podobe. Iná je ale situácia v klube vývojárov, ktorí sa môžu začať s novou verziou systému pomaly oboznamovať. Android 13 je už k dispozícii v podobe prvej ukážky určenej iba pre vývojárov. Google o tom informuje vo svojom blogu. V bežnej praxi je takáto verzia systému nepoužiteľná. Je nestabilná, obsahuje množstvo chýb a nedotiahnutých vecí. Na testovanie svojich aplikácií môžu developeri použiť emulátor operačného systému, poprípade si Android 13 nainštalujú priamo do podporovaných smartfónov, akými sú Pixel 4 až Pixel 6 Pro. V Androide 13 badať niekoľko zaujímavých funkcií. Ako inak, k slovu prichádza lepšia ochrana osobných dát. Google vymýšľa nový spôsob, ako zdieľať fotografie a videá z galérie alebo cloudu do vybraných aplikácií. Dlhoročnou súčasťou systému Android je rozhranie, ktoré používateľovi umožňuje zdieľať akýkoľvek typ súboru s tou či onou aplikáciou. Po novom bude môcť do príslušných aplikácií posielať iba konkrétne fotky a videá bez toho, aby aplikácia potrebovala povolenie na zobrazenie všetkých mediálnych súborov v zariadení.
fotky
Zdroj: Google
Zobrazovanie a pripájanie k zariadeniam v blízkosti cez rozhranie Wi-Fi už nebude musieť byť podmienené povolením na určenie presnej polohy zariadenia. Aplikácie sa k ostatným zariadeniam, napríklad inteligentnej domácnosti, pripoja cez WiFi aj bez prístupu k údajom o umiestení.

Viac Material You

Android 13 používateľom dovolí umiestňovať do panela s upozorneniami vlastné dlaždice s rýchlymi nastaveniami. Pokiaľ je aplikácia takouto dlaždicou vybavená, používateľovi jej vloženie ponúkne formou jednoduchého dialógového okna. Do panela ju tak dokáže umiestniť „jedným ťuknutím“.
Android 13
Foto: Google
Dizajnový jazyk Material You obsiahnutý v Androide 12 ovplyvní v jeho nadchádzajúcej verzii aj ikony aplikácií tretích strán, nielen tých od Google. Ikony všetkých aplikácií tak budú vyzerať jednotne. Google ikony tematicky prefarbí na systémovej úrovni. Vývojári ale musia takúto podporu do svojich aplikácií implementovať.
android 13
Foto: Google
Spomenúť môžeme aj možnosť nastavenia jazyka pre konkrétne aplikácie. Operačný systém môže komunikovať s používateľom v slovenčine, no pre YouTube, Instagram alebo akúkoľvek inú aplikáciu si bude môcť nastaviť iný jazyk, napríklad anglický, nemecký či japonský. Keďže sa Android 13 nachádza na štartovacej čiare, výpis nových funkcií a technických zlepšení nie je ani zďaleka kompletný. Veľa vecí sa v procese vývoja ešte môže, a určite aj bude meniť.
android 13
Foto: Google
Prvé použiteľnejšie beta verzie systému vyjdú v apríli a máji. Stabilná beta zostava bude k dispozícii v júni a júli. Android 13 vo finálnej podobe Google uvoľní v obvyklom termíne, niekedy na jeseň.