Úvod Sociálne siete Instagram AKTUÁLNE: Sociálne siete za peniaze?! Instagram chce za niektoré príspevky platbu!

AKTUÁLNE: Sociálne siete za peniaze?! Instagram chce za niektoré príspevky platbu!

1
Jedinci populárni na sociálnej sieti Instagram môžu svoj vplyv speňažiť prostredníctvom reklamy, presnejšie spoluprácami s firmami, ktorých produkty propagujú. Na Instagrame si však budú môcť zarábať aj inak, peniaze im posunú fanúšikovia cez spoplatnené odbery. Informácie o tom, že Instagram pripravuje pre tvorcov obsahu nový zdroj príjmov, sa objavili ešte vlani v lete. Vývoj programu predplatného v novembri potvrdili záznamy v obchode Apple App Store. Instagram v tomto smere opäť o niečo pokročil. Spoplatnené odbery už začal testovať. Zatiaľ len na americkom trhu a v vo veľmi úzkej skupine tvorcov, informuje TechCrunch. Ak pôjde všetko podľa plánu, dostupnosť by sa mala časom postupne rozširovať. Netreba sa ale príliš spoliehať na to, že sa predplatné v blízkej budúcnosti objaví na našom trhu. Vieme aspoň, ako bude fungovať.
instagram
Foto: Instagram
Používateľ sociálnej siete jednoducho navštívi profil svojho obľúbenca, ktorého chce podporovať, a aktivuje si predplatený odber. Rozpätie cien je pomerne veľké – od 0,99 do 99 USD mesačne. Cenu si autor stanoví podľa toho, ako veľmi si svoju tvorbu cení. Dá sa očakávať, že väčšina tvorcov siahne po najspodnejšej hranici rozpätia (aspoň zo začiatku), aby prilákali čo najviac predplatiteľov. Čo používateľ za svoje peniaze dostane? Odznak! To, samozrejme, nie je všetko. Za pravidelný poplatok získa prístup k exkluzívnemu obsahu, ktorý budú tvorcovia vyrábať pre svojich predplatiteľov. Pôjde najmä o Príbehy a živé vysielanie, kde môže tvorca napríklad zdieľať „obsah zo zákulisia“ a iné výnimočné situácie, ku ktorým bežní, neplatiaci diváci nebudú mať prístup. Spoplatnené príbehy a živé videá budú označené fialovou značkou, predplatitelia zároveň získajú odznak v rovnakej farbe.
Instagram
Foto: Instagram
Odznak má influencerom pomôcť ľahšie rozpoznať platiaceho fanúšika v mori doručených priamych správ, respektíve žiadostí o kontakt. Vďaka odznakom tiež vyniknú komentáre k verejne dostupným príspevkom, ktoré môže vidieť každý. Špekulovalo sa, že Instagram exkluzívny obsah ošetrí technológiou, ktorá zabráni vytváraniu snímok obrazovky. Nič také ale na stole nie je. Opätovné zdieľanie spoplatneného obsahu je však porušením podmienok. Tvorcovia by mali každého, kto si urobí snímku obrazovky, nahlasovať Instagramu. Technológiu ale môže Instagram implementovať neskôr, keď budú spoplatnené odbery dostupné pre širšiu skupinu používateľov. Dobrá správa, Instagram si nebude nárokovať podiel z uskutočnených platieb. Háčik, platiť to bude minimálne do roku 2023. Potom si asi nejakú tú províziu vypýta, keďže je súkromnou firmou, ktorá chce zarábať peniaze.