Úvod Výrobcovia Samsung Samsung Exynos 2200 oficiálne: Nový čipset je vďaka technológii AMD RDN 2...

Samsung Exynos 2200 oficiálne: Nový čipset je vďaka technológii AMD RDN 2 delo!

0
Okolo očakávaného vlajkového čipsetu od Samsungu bolo v poslednej dobe rušno. Exynos 2200 mal byť najskôr predstavený 11. januára 2022, nič také sa však neudialo. Následne sme počítali s tým, že ho výrobca svetu ukáže 8. februára, zarovno so smartfónmi radu Galaxy S22. Špekulácie teraz môžeme zmietnuť zo stola, Exynos 2200 je oficiálne vonku. Exynos 2200 stojí za zmienku ako celok, extra pozornosť si však pýta jeho grafický procesor (GPU). Samsung ho pomenoval ako Xclipse 920. Ide o akýsi hybrid, ktorý stojí na polceste medzi mobilnou a konzolovou grafikou. Grafická jednotka je postavená na architektúre RDNA 2 od AMD, ktorá sa používa v konzolách PlayStation 5, Xbox Series X/S a v grafických kartách Radeon RX 6000, uvádza XDA. GPU je výsledkom priameho partnerstva s americkým výrobcom AMD, ktoré Samsung ohlásil ešte v januári 2021.
exynos 2200
Zdroj: Samsung

Ray Tracing aj VRS

Vďaka integrácii konzolových riešení sa do mobilov dostávajú technológie ako Ray Tracing a Variable Rate Shading. Prvá sa stará o vizuálne podmanivú simuláciu odrazov a lomu svetla, ako aj osvetlenia celej scény. Na vykresľovanie obrazu využíva sledovanie lúčov vychádzajúcich z pozície pozorovateľa (kamery). Variable Rate Shading zase dokáže zlepšiť kvalitu obrazu zmenou miery tieňovania pre rôzne oblasti snímky. VRS maximalizuje úroveň vykresľovania v tej oblasti, ktorá je aktuálne dôležitá. Ústredný prvok obrazu, ktorý sa nachádza v centre pozornosti používateľa, bude detailnejší než napríklad okrajové časti obrazu, kam oči používateľa primárne nesmerujú. Grafika Xclipse 920 je podstatne výkonnejšia ako čip Mali-G78MP14 v súprave Exynos 2100. Samsung Galaxy S21 Ultra, ktorý je týmto čipsetom vybavený (na určitých trhoch), nepatrí po stránke grafického výkonu k tomu najlepšiemu na trhu. Exynos 2200 by mal byť v tomto smere otočkou smerom k lepšiemu. Samozrejme, aká grafika v skutočnosti je, ukážu až následné testy. Samsung s ňou ale počíta aj do budúcnosti. V správe naznačil, že architektúra AMD RDNA bude súčasťou ďalších plánovaných generácií čipsetu Exynos.

Exynos 2200: Zameraný na AI

Čo sa týka výpočtového výkonu, Exynos 2200 kráča v stopách čipsetu Snapdragon 8 Gen 1 od Qualcommu. Prítomná je teda najnovšia architektúra ARMv9, hlavné jadro Cortex-X2, tri výkonnejšie jadrá Cortex-A710 a štyri energeticky efektívne jadrá Cortex-A510. Presné taktovacie frekvencie Samsung nezverejnil, čísla sa zrejme dozvieme až po predstavení prvého zariadenia s čipsetom Exynos 2200. V každom prípade by mal byť výkon oboch týchto komponentov porovnateľný. Viac priestoru na rozmach dostala „umelá inteligencia“, o spracovanie množstva informácií sa stará vylepšená NPU (Neural Processing Unit). Výkon špeciálneho čipu je však v porovnaní s predchádzajúcou generáciou dvojnásobný. Samozrejmosťou je podpora sietí 5. generácie v pásmach sub-6 GHz a mmWave. Sťahovanie dosahuje najvyššiu teoretickú rýchlosť 7,35 Gbps (mmWave). Funkcia duálnej konektivity dokáže rýchlosť zvýšiť na 10 Gbps, a to využitím signálov 4G LTE aj 5G NR. O bezpečnosť používateľských dát sa postará zdokonalené šifrovanie na hardvérovej úrovni. Biometrické dáta, údaje o platbách a ďalšie citlivé informácie sa budú ukladať do nezávislej bezpečnostnej jednotky Integrated Secure Element (ISE).

Podpora pre 200 Mpx fotky

Obrazový procesor (ISP) znesie fotoaparát s až 200 Mpx rozlíšením. Pri snímkovaní 30 FPS podporuje 108 Mpx rozlíšenie, resp. 64 + 32 Mpx rozlíšenie v režime dvoch súčasne aktívnych fotoaparátov. ISP zvládne riadiť štyri snímače súčasne, čo umožní rýchle a plynulé prepínanie medzi rôznymi fotoaparátmi. V rámci videa je maximom 4K rozlíšenie so záznamom v HDR režime ako aj „čisté“ 8K. Kódovanie videa je ohraničené snímkovacími frekvenciami 120 FPS (4K) a 30 FPS (8K). Dekódovanie pri 240 FPS (4K) a 60 FPS (8K). Dostupný je úsporný kodek AV1. Displeje môžu podporovať štandard HDR10+ a obnovovaciu frekvenciu 144 Hz. Samsung uviedol, že sériová výroba čipsetu Exynos 2200 už prebieha. To je všetko. Oficiálne nevieme, v ktorých zariadeniach sa objaví a kedy budú dostupné. Prirodzene, najvyššiu kartu má v ruke séria Galaxy S22, ktorú by sme mali spoznať v druhom februárovom týždni. Práve model určený pre európsky trh by mal byť vybavený súpravou Exynos 2200. V USA sa bude smartfón pravdepodobne predávať s čipom Snapdragon 8 Gen 1. Na potvrdenie týchto detailov si ale musíme ešte počkať.