Úvod Novinky MIMORIADNY POZOR: Začal sa šíriť deštruktívny malvér. Dokáže vypnúť celé krajiny!

MIMORIADNY POZOR: Začal sa šíriť deštruktívny malvér. Dokáže vypnúť celé krajiny!

5
Geopolitická situácia na východe od Slovenska vôbec nie je priaznivá. Rusko celé mesiace zhromažďuje tisíce vojakov a vojenskej techniky na východnej hranici Ukrajiny, čo spôsobuje napätie naprieč svetom. O tom, že nejde len o fyzickú hrozbu, hovorí aj Microsoft, ktorý odhalil obrovský kybernetický útok. Vládne weby Ukrajiny nedávno napadli neznámi hekeri, ktorí na stránkach zanechali zvláštne odkazy. Okrem zašifrovaných stránok však použili aj nebezpečný malvér s obrovskými ambíciami, informoval server zive.cz.

Whispergate

Všetky vaše osobné údaje boli nahrané na server vo verejnej sieti. Všetky dáta v počítači sú znižené a nedajú sa obnoviť. Všetky informácie o vás boli zverejnené, obávajte sa a očakávajte to najhoršie. Toto je pre vás. Pre vašu minulosť, prítomnosť aj budúcnosť. Za Volynskú oblasť, za OUN, UPA, za Halič, za Polesie a za historické zeme,“ hovoril text, ktorý sa zobrazil namiesto klasického naštartovania operačného systému.
Kryptomena – FOTO: Hacker Noon
O veľkej hrozbe informuje aj Microsoft, ktorý kúsok po kúsku ako puzzle začal odkrývať ešte temnejšie tajomstvo. V desiatkach štátnych a IT firiem naprieč Ukrajinou sa začal objavovať nebezpečný malvér Whispergate, ktorého cieľom nebolo nič iné ako zničenie všetkých uložených dát. Ide pritom o dobre známy ransomvér, ktorý zablokuje dáta a za ich odomknutie požaduje výkupné vo výške 10 000 dolárov splatných vo forme Bitcoinu. Vyšetrovanie zo strany ukrajinských úradov odhalilo, že za útokmi s najväčšou pravdepodobnosťou stojí skupina UNC1151 s väzbami na Bielorusko. Prácou UNC1151 bola napríklad masívna kampaň Ghostwriter, ktorá propagovala myšlienky namierené proti NATO.

Destabilizácia celej krajiny

K dnešnému dňu môžeme povedať, že všetky dôkazy poukazujú na to, že za kybernetickým útokom stojí Rusko. Moskva naďalej vedie hybridnú vojnu a aktívne buduje sily v informačnom a kybernetickom priestore,“ píše sa vo vyhlásení. Momentálne neexistujú priame dôkazy, ktoré by spojili Rusko s kybernetickým útokom na Ukrajinu. Nepriame dôkazy, napríklad prepojenie skupiny UNC1151 na Bielorusko však existujú. Rovnako nevieme či skupina malvér spustila alebo ho len nainštalovala na desiatky počítačov.