Úvod Aplikácie Nemci chcú rozhodnúť aj za Slovákov: Snažia sa zakázať populárnu aplikáciu!

Nemci chcú rozhodnúť aj za Slovákov: Snažia sa zakázať populárnu aplikáciu!

7
Telegram patrí medzi najpopulárnejšie komunikačné služby na svete. V roku 2021 ho používalo viac ako pol miliardy používateľov, čo je naozaj úctyhodné číslo. Vďaka vynikajúcemu roku sa služba zaradila do prvej päťky najpoužívanejších aplikácií, čo sa však môže už čoskoro zmeniť. Proti je totiž Nemecko, ktoré ho chce v krajine zakázať a čo je dosť možné, tento zákaz rozšíriť o celú EÚ.

Vraj je nebezpečný

Telegram má niekoľko dôležitých výhod. Je rýchly, bezpečný a z veľkej časti funguje v cloude. Dostupný je na rôznych platformách a čo sa naozaj cení, nepatrí pod krídla žiadnej veľkej technologickej firmy. WhatsApp, na druhej strane, patrí Facebooku. Telegram si aj vďaka týmto prednostiam aplikácie často vyberajú problémové skupiny ľudí, napríklad členovia extrémistických skupín, drogoví díleri alebo antivaxeri či odporcovia 5G.
Foto:nordvpn.com
Ako server Bloomberg informoval, práve toto má prekážať Nemecku, ktoré momentálne zvažuje, čo s aplikáciou spraví. V hre je dokonca aj úplný zákaz Telegramu, a to nie len v Nemecku, ale aj celej EÚ. Iniciatívu spustilo vyhrážanie smrťou Manuele Schweisigovej, predsedkyni spolkovej krajiny Meklebursko-Predpomoransko.

Rusku to nevyšlo

O zablokovanie Telegramu sa okrem Nemecka snažilo aj Rusko, ktorému sa to však nepodarilo. Je ale možné, že od snahy upustilo hlavne kvôli tomu, že zakladateľom Telegramu je ruský občan Pavel Durov, ktorý je okrem iného zakladateľ ruskej sociálnej siete VKontakte. Technologické oči momentálne pozerajú na Nemecko. Bude zaujímavé sledovať či krajina nájde dosť podpory na to, aby zakázala jednu z najpopulárnejších aplikácií na svete a či sa jej podarí pretlačiť zákaz pre celú Európsku úniu.