Úvod Novinky TOP 5 tipov: Hľadáte seniorský telefón? Vybrali sme tie najlepšie!

TOP 5 tipov: Hľadáte seniorský telefón? Vybrali sme tie najlepšie!

0
Moderná éra plná najnovších technológií, na ktoré sme si postupne zvykli, neustále napreduje. Naše smartfóny, ktoré využívame na množstvo rozličných úkonov, sú nabité tým najlepším, čo výrobcovia v súčasnosti dokážu vyrobiť. Žiaľ, nie každý dokázal na rýchlu technologickú vlnu nasadnúť a nechať sa viezť. Niektorí starí rodičia si síce s novodobými smartfónmi dokážu poradiť, no určite sa medzi vami nájdu aj takí, ktorých starký či starká si s dotykovými telefónmi jednoducho nerozumejú, poprípade žiadny mobilný telefón nevlastnia. Prinášame vám preto 5 tipov na telefóny pre seniorov, ktoré sú riešené naozaj jednoducho, stoja pár desiatok eur a dokážu vás so starkými spojiť kedykoľvek a kdekoľvek.

CPA Halo 11: Tlačidlová klasika

CPA Halo 11 je úplne klasickým tlačidlovým telefónom. Prevažnú časť prednej strany tvoria veľké prehľadné tlačidlá s dobre viditeľnými číslicami, písmenami či znakmi pre zdvihnutie/ukončenie hovoru a veľké tlačidlá pre navigáciu v menu. Hneď nad nimi je uložený 2,4-palcový LCD displej, ktorý je vzhľadom k veľkosti telefónu dostačujúci. Na ľavom boku telefónu nájdete praktické posuvné tlačidlo, ktorým zapnete baterku umiestnenú na spodnej hrane. Zadná strana je vybavená základným fotoaparátom s rozlíšením 0,3 Mpx. Výbornou vecou je však SOS tlačidlo, po ktorého podržaní v núdzovej situácii telefón v postupne vytáča všetky SOS kontakty uložené v telefóne. Nezabudnite však, že tieto kontakty je nutné do telefónu uložiť manuálne. SOS kontaktom môžete byť pre svojich starých rodičov napríklad vy, vaši rodičia, súrodenci či iní členovia rodiny. SOS kontakty nastavíte takto: Menu > Nastavenia > SOS funkcie > SOS číslo > Pridať nové/vybrať z kontaktov.
Veľmi užitočnou funkciou sú tiež Fotokontakty. Pri ukladaní nového kontaktu do telefónu CPA Halo 11 máte možnosť vybrať, či vytvoríte normálny kontakt alebo fotokontakt. Ku kontaktu tak môžete vybrať fotografiu toho, komu číslo patrí, a to buď priamo z galérie telefónu, zo súborov či fotografiu priamo vytvoriť. Fotokontakty sú následne uložené v telefónnom zozname podľa poradia, v akom boli vytvorené. Pri vytáčaní kontaktu potom stačí vojsť do telefónneho zoznamu (šípka dolu), kde sa fotokontakty zobrazujú v skupinke po štyroch na každej stránke. Ku každému fotokontaktu je priradené poradové číslo, ktoré vytočíte stlačeným príslušného čísla na klávesnici. Vďaka tejto funkcii bude vyhľadávanie konkrétneho kontaktu pre vašu babku alebo dedka oveľa jednoduchšie. Škoda len, že sa pri fotokontaktoch zobrazuje len fotka a príslušné číslo bez mena. Avšak keď sa do telefónneho zoznamu prekliknete pomocou tlačidla „Kontakty“, zobrazenie sa zmení. Každý kontakt sa zobrazuje samostatne, dokonca aj s menom. Tu nie je nutné stláčať číslice, stačí kliknúť na zelené slúchadlo. Dva spôsoby vytáčania kontaktov môžu byť pre neskúseného seniora trochu zmätočné, no dá sa na to zvyknúť. Mobilný telefón CPA Halo 11 je vytvorený na to, aby seniorom uľahčil prácu. Nie je preto žiadnym prekvapením, že je jeho prostredie tvorené tak jednoducho, ako to len ide. Veľmi sa mi páčila aj funkcia, ktorá vám pri vytáčaní čísla zvolenú číslicu nahlas prečíta.
Súčasťou balenia je tiež praktická nabíjačka a stojan v jednom. Telefón tak bude mať vždy svoje čestné miesto a vaši starí rodičia sa pri potrebe nabitia telefónu nemusia trápiť s káblami. Aj napriek tomu že telefón disponuje len 900 mAh batériou, dokáže telefón udržať v pohotovostnom režime až 10 dní. V balení ju nájdete zvlášť. Ešte upozorníme, aby ste pod batériu najprv nezabudli vložiť SIM kartu tak, ako sme boli zvyknutí pred pár rokmi. Pozor, telefón však ponúka len veľký formát. CPA Halo je tiež vybavený MicroUSB konektorom, FM rádiom, slotom pre pamäťové microSD karty s maximálnou kapacitou 32 GB či rozhraním Bluetooth.

🛒 CPA Halo 11 za 36,90 € kúpite tu

CPA Halo 18: Veľký displej v minimalistickom tele

Tento telefón predstavuje výsledok spolupráce českej spoločnosti CPA a slovenského predajcu zariadení a prílušenstva Mobilonline. CPA Halo 18 je o niečo väčším telefónom, ako jeho súrodenec, ktorého opis nájdete vyššie. Do vienka dostal väčší displej, čím sa však musela zmenšiť klávesnica. Nejde však o veľký rozdiel, tlačidlá sú stále prehľadné a ich používanie je takisto veľmi pohodlné. Je však ihneď viditeľné, že ide o niečo modernejší telefón – má lepšie farby či zobrazenie ikon. Displej v tomto prípade dosahuje veľkosti 2,8 palcov s rozlíšením 240 x 320, vďaka čomu je jeho displej prehľadnejší a na zorientovanie ešte jednoduchší.
Aj v tomto prípade nájdete na bočnej hrane tlačidlo pre aktivovanie baterky. Na rozdiel od CPA Halo 11 sa v tomto prípade tlačidlo neposúva, ale je nutné ho niekoľko sekúnd podržať. Zadná strana obsahuje fotoaparát s rozlíšením 0,3 Mpx. Hneď pod ním je umiestnené SOS tlačidlo pre privolanie pomoci v núdzových situáciách. Aj v tomto prípade je však nutné do telefónu núdzové kontakty uložiť. Po stlačení SOS tlačidla telefón začne postupne vytáčať všetky takéto kontakty uložené v pamäti telefónneho zoznamu. CPA Halo 18 zdieľa všetky užitočné funkcie so svojím súrodencom. Takisto disponuje praktickými fotokontaktmi, ku ktorým sa dostanete dvoma spôsobmi – šípka dole/tlačidlo Mená, nahlas číta číslice pri vytáčaní telefónneho čísla a mnoho iného. Vďaka väčšiemu displeju a upravenej grafike je však o niečo prehľadnejší a jeho používanie je tak príjemnejšie.
V krabičke nájdete tiež praktický stojan, ktorý zároveň slúži aj ako nabíjačka pre 900 mAh batériu. Tá je stavaná tak, aby telefón dokázala poháňať v pohotovostnom režime 7 – 10 dní. Aj tu sa do tela smartfónu, pod vymeniteľnú batériu, vkladá veľký formát SIM karty a tiež pamäťová karta s maximálnou kapaciou 16 GB.

🛒 CPA Halo 18 za 38,90 € kúpite tu

Aligator V650 Senior: Štýlová vyklápačka

V tomto prípade ide o elegantné véčko, ktoré je taktiež primárne určené pre seniorských používateľov. Vďaka svojej veľkosti pohodlne padne do ruky či vrecka a po jeho otvorení poskytne viac priestoru pre manipuláciu. Vonkajší kryt obsahuje 1,44-palcový displej, ktorý informuje o všetkom potrebnom – aktuálnom čase, dátume, stave batérie, prichádzajúcom hovore a iných notifikáciách.
Nad ním sa nachádza malá LED kontrolka, ktorá zároveň slúži aj ako lampáš. Tiež sa tu nachádza 1,3 Mpx fotoaparát, ktorý sa pri zatvorenom telefóne síce nachádza vpredu, no neslúži ako selfie kamera. Je možné ho teda používať len ako primárnu kameru po otvorení telefónu. Ani pri tomto modeli nechýba SOS tlačidlo, po ktorého zatlačení v prípade pohotovosti začne telefón postupne vytáčať všetky vopred nastavené núdzové kontakty. Tiež umožňuje vyžiadanie polohy telefónu prostredníctvom SMS.
Primárny displej je vďaka véčkovej konštrukcii dostatočne veľký a prehľadný. Má 2,4″ displej a obsahuje veľký font, aby bola orientácia v ňom ešte jednoduchšia. Spodná strana patrí klávesnici, ktorú takisto zdobia veľké klávesy s ideálnym rozostupom aj veľkými číslicami. V tomto prípade chýba hlasová asistencia pri vytáčaní telefónneho čísla. Aligator V650 Senior má tiež funkciu fotokontaktov, vďaka ktorým bude vyhľadanie potrebného čísla oveľa jednoduchšie. Vo výbave tiež nájdete stojan, ktorý zároveň slúži ako nabíjačka pre 1000 mAh batériu. Tá sľubuje výdrž až 10 dní. Nechýba tu tiež obľúbené FM rádio, budík, prehrávač hudby a podpora pre SD karty.

🛒 Aligator V650 Senior za 49,99 € kúpite tu 🛒

Aligator A900 GPS Senior: Moderný tlačidlový telefón

Dizajn tohto modelu už nepôsobí „seniorsky“ ale o niečo modernejšie. Dostupný je v elegantnej červenej farbe s kovovými prvkami. Výrobca sem umiestnil o niečo väčší 3,2-palcový displej a o niečo menšiu klávesnicu, ktorá je aj napriek tomu prehľadná. Zadná strana obsahuje hlavný fotoaparát s rozlíšením 0,3 Mpx a opäť aj núdzové SOS tlačidlo, ktoré majiteľovi telefónu dokáže pomôcť v núdzovej situácii a kontaktovať vopred nastavené osoby. Okrem toho telefón umožňuje vzdialené vyžiadanie polohy, pomocou čoho môžu vaši blízki zistiť vašu aktuálnu polohu.
Interiér telefónu ukrýva tentokrát vstavanú 1600 mAh batériu, ktorej výdrž sa dokáže vyšplhať až na 1 týždeň. Tú nabijete prostredníctvom praktického nabíjacieho stojančeka, ktorý sa nachádza v balení. Ani tu nechýba FM rádio, podpora pamäťových kariet s maximálnou kapacitou až 256 GB, Dual SIM funkcionalita či 3,5 mm audio jack.

🛒 Aligator A900 GPS Senior za 59,99 € kúpite tu

Mobiola MB800 Lite: Základ, ktorý nesklame

Mobiola MB800 Lite je naopak veľmi kompaktným telefónom, ktorého výška dosahuje len 13,4-centimetra. Väčšia časť predného displeja je venovaná tlačidlám pre pohodlné ovládanie, no aj napriek tomu sa sem vošiel stále dostatočný displej s uhlopriečkou 2,4“ a rozlíšením 240 x 320. Aj tu nájdete núdzové SOS tlačidlo pre privolanie pomoci. Hneď nad ním sa nachádza hlavná a jediná kamera s 2 Mpx rozlíšením. Snímky svojich vnúčat si vaši starí rodičia budú môcť ukladať napríklad aj na pamäťovú kartu s maximálnou kapacitou 16 GB.
Súčasťou výbavy je samozrejme aj v tomto prípade nabíjací stojan, aby sa vaši starkí nemuseli trápiť so zapájaním kábla do maličkého micro USB konektora. Kapacita batérie predstavuje 1000 mAh, ktorá pri tak nenáročnom telefóne poskytne až nadštandardnú výdrž na jedno nabitie. Okrem toho vo výbave nájdete aj praktický lampáš, notifikačnú LED diódu, 3,5 mm audio jack, rozhranie Bluetooth 3.0, FM rádio či prehrávač hudby.

🛒 Model Mobiola MB800 Lite za 39,99 € kúpite tu

Dostupnosť a doručenie do Vianoc

Ak vás niektorý z vyššie uvedených telefónov oslovil a myslíte si, že by bol pre vašich starých rodičov ideálnym darčekom, navštívte stránky predajcu Mobilonline, kde nájdete všetky tieto kúsky v ponuke. Vianoce sa však veľmi rýchlo blížia, preto s objednávkou z e-shopu určite dlho neváhajte. Mnohé telefóny sú však dostupné aj v kamenných predajniach po celom Slovensku. Dostupnosť jednotlivých modelov na predajniach takisto nájdete na webových stránkach predajcu Mobilonline. V spolupráci s Mobilonline.sk