Úvod Zaujímavosti Slovensko má v Lučenci svetový unikát: Viac ako 600 pokazených telefónov premenili...

Slovensko má v Lučenci svetový unikát: Viac ako 600 pokazených telefónov premenili na umelecké dielo!

6
Otázka ekologickej zodpovednosti je v modernom svete čoraz dôležitejšia. Čo so všetkým elektronickým odpadom, ktorý produkujeme? Je síce pekné, že každý rok či dva si kúpime nový telefón, čo však s tými starými alebo tými, ktoré sú vyslovene pokazené? S nádhernou myšlienkou prišiel Milan Kovalančík z obchodu Mobilonline, ktorý posledný rok zbieral telefóny, ktoré sú pokazené a ktoré sa nedajú opraviť. Zariadenia, ktoré by inak skončili na skládke dostali nový život. Premenil ich na obraz otca moderných smartfónov – Steva Jobsa. Nespravil to samozrejme sám, potreboval na to umelca, ktorý by celý projekt zastrešil. Jeden taký sa na Slovensku našiel. Jozef Stančík patrí medzi najšikovnejších umelcov na Slovensku, o čom svedčí aj jeho tvorba. Ako však pre TECHBYTE sám povedal, takýto obraz ešte nikdy nemaľoval.  

Viac ako 600 vyradených telefónov

Obraz vznikal 1 týždeň, počas ktorého maliar postupne z telefónov odstránil všetky nebezpečné batérie, ktoré by sa mohli nafúknuť či explodovať a postupne začal rozmýšľať, ako ich začne skladať. „Bolo to ako skladačka pre dospelých,“ zasmial sa. Umelecké dielo vo výsledku meria cez 2 metre a široké je vyše 1,5 metra. Váži úctyhodných 50 kg, čo má na svedomí viac ako 600 telefónov, ktoré si Stančík povyberal z hromady viac ako 1 000 kusov, ktoré mal k dispozícii. O úspešnosti spolupráce medzi Mobilonline a Jozefom Stančíkom svedčí aj fakt, že po prvotnom zdieľaní na sociálne siete sa obraz stal okamžitým hitom. Videá či fotky sa dostali ďaleko za hranice Slovenska. Unikát zo Slovenska si prezerajú aj ľudia spoza veľkej mláky či z okolitých štátov.

Pre dobrú vec

Milan Kovalančík v rozhovore s TECHBYTE povedal, že to týmto projektom ani zďaleka nekončí. V blízkej budúcnosti totiž plánuje otvoriť múzeum telefónov, v ktorom chce okrem samotných telefónov vystaviť ešte väčší obraz, ktorý opäť vyrobí Jozef Stančík. Merať má úctyhodných 8 metrov na dĺžku a 4 metre na výšku. Na jeho výrobu bude Stančík odhadom potrebovať 4 až 5 tisíc vyradených telefónov. Toľko však Mobilonline k dispozícii zatiaľ nemá. K splneniu tohto cieľa sa však môžete pridať aj vy. Ak máte doma nepotrebný alebo nefunkčný telefón, prineste ho do vašej najbližšej predajne Mobilonline, kde sa oň zodpovedne postarajú alebo sa tiež stane súčasťou ďalšieho unikátneho umeleckého diela. „Každá predajňa Mobilonline je zberným miestom pre drobný elektroodpad. Do viac ako 55 predajní po celom Slovensku môžete priniesť staré mobilné telefóny, smart hodinky, fitness náramky, tablety či nabíjačky a batérie,“ hovorí Kovalančík. Aby sa Mobilonline odvďačil prírode, pripravované obrazy plánuje vydražiť v aukcii a výťažok použiť na ušľachtilý účel. Všetky finančné prostriedky investuje do výsadby stromov naprieč Slovenskom. Krásny príklad toho, ako sa dá starať o životné prostredie a mať z toho úžitok, čo poviete?