Úvod Novinky Oppo Air Glass oficiálne: Okuliare budúcnosti vám povedia aj to, čo nechcete

Oppo Air Glass oficiálne: Okuliare budúcnosti vám povedia aj to, čo nechcete

0
Spoločnosť Oppo počnúc nedávno usporiadala dvojdňové podujatie Inno Day 2021, na ktorom verejnosti predvádza technologické novinky z vlastnej kuchyne. Medzi prvými si premiéru odbili AR okuliare a výkonný obrazový procesor, venuje sa im server Android Police. V rámci Oppo Inno Day 2021 by sme mali taktiež spoznať skladacie zariadenie a smartfón s výsuvným zadným fotoaparátom. Na tieto novinky ale zatiaľ rad neprišiel. Okuliare s rozšírenou realitou a procesor určený na spracovávanie obrazových dát sú však rovnako zaujímavé. Okuliare nazvané Oppo Air Glass z pohľadu funkcionality pripomínajú niekdajší produkt Googlu z roku 2013, okuliare Google Glass. Príslušenstvo sa skladá z dvoch častí. Tenučký rám sa dá nosiť samostatne a v prípade potreby ho môže nositeľ vybaviť dioptrickými sklami.
oppo air glass
Foto: Oppo
Elektronika je zabalená do druhého, samostatného kompaktného celku, ktorý sa k rámu pripája pomocou magnetov. Modul obsahuje batériu, čipset Snapdragon Wear 4100, MicroLED projektor, Bluetooth, GPS alebo WiFi. Váži iba 30 gramov. Keď používateľ smart funkcie nepotrebuje, elektroniku jednoducho odloží bokom a na svet sa môže pozerať cez konvenčné okuliare (video nižšie).
air glass
Foto: Oppo
V kontexte futuristického dizajnu okuliarov viceprezident firmy Levin Liu uviedol, že Air Glass sú pripravené na revolúciu v spôsobe, akým prezeráme a konzumujeme informácie. Jednoducho ovládateľný displej dokáže zobrazovať kľúčové správy priamo pred očami používateľa, dodal Liu. Air Glass podporujú niekoľko vstupov. Ovládať sa dajú cez smartfón, hodinky, dotykový panel na ráme alebo zvládnu reagovať na pohyby hlavy. Ľahké potrasenie hlavou napríklad vymaže upozornenia. Komplexnejším rozkazom je nápomocný integrovaný mikrofón.
okuliare
Foto: Oppo
Inak je reč o pasívnom informačnom zariadení. Teda presne takom, aké Google vyrobil v roku 2013. Okuliare zobrazia notifikácie, predpoveď počasia, udalosti z kalendára, údaje o zdraví a ďalšie podrobnosti. Dostupný je aj prekladač v reálnom čase alebo navigácia pre cyklistov.
oppo
Foto: Oppo
Zdá sa však, že na rozdiel od Google Glass nemá produkt od Oppo kameru. Tá bola v minulosti problémom, keďže sa ľudia obávali, že budú pomocou okuliarov od Googlu špehovaní. Oppo Air Glass nie sú konceptom, predávať sa začnú v prvom štvrťroku 2022 na trhu v Číne. S expanziou do ďalších krajín sa nepočíta. Maloobchodnú cenu si výrobca zatiaľ necháva pre seba.

Oppo MariSilicon X

Čínsky výrobca zároveň predstavil svoj prvý vlastný obrazový procesor. Čipset je vyrobený 6nm technologickým postupom. Obsahuje neurálnu výpočtovú jednotku so strojovým učením, ISP (image signal processor) čip a vyhradenú pamäť s priepustnosťou 8,5 GB/s. Podľa výrobcu je tento procesor schopný spracovať 18 biliónov operácií za sekundu. Čo z toho používateľ bude mať? Napríklad nahrávanie nočných videí v 4K rozlíšení s príkladnou redukciou šumu vysokou ostrosťou, o ktoré sa postará „umelá inteligencia“.
oppo
Foto: Oppo
Tvorbu HDR fotografií podporí až 4-násobne väčší dynamický rozsah vrátane lepšieho kontrastného pomeru. Schopnosti dopĺňa spracovanie RAW súborov v reálnom čase. Najväčší úžitok tento komponent poskytne v kombinácii s RGBW snímačmi a algoritmami, ktoré vyvinul Oppo. Čipset MariSilicon X sa objaví v nadchádzajúcom vlajkovom smartfóne Find X, ktorého predstavenie je naplánované na prvý kvartál budúceho roka.
https://www.youtube.com/watch?v=DMQUDSk_4B0