Úvod Novinky Výsledky z ostrého testu: Nové MacBooky sú v rámci gamingu rovnako výkonné...

Výsledky z ostrého testu: Nové MacBooky sú v rámci gamingu rovnako výkonné ako herné PC!

0
Nové modely MacBook Pro od Apple sa nepochybne zaraďujú medzi najšpičkovejšie notebooky súčasnosti. Hoci aj po minulé roky ponúkali ohromný výkon, poväčšine bol sústredený len na CPU. Tentokrát je tomu inak, čo dokazujú nielen viaceré benchmarky, ale aj ostré testy. Konkrétne je reč o GPU, čiže grafickom procesore. Ako bolo viackrát v minulosti avizované, Apple sa pri nových procesoroch M1 Pro a M1 Max zameral aj na grafickú stránku. A musíme uznať, že odviedol skutočne famóznu prácu. YouTuber vystupujúci ako MrMacRight sa na svojom kanáli zameriava predovšetkým na gaming v prostredí Apple zariadení. Vo svojom novom videu sa sústredil na herné testy na 16-palcovom MacBook Pro s čipom M1 Max a 32 GB operačnej pamäte (RAM). Upozornil naň server 9to5Mac. Zjednodušený výsledok hovorí, že M1 Max je v gamingu približne na rovnakej (až vyššej) úrovni ako grafická karta NVIDIA GeForce RTX 3060, ktorá je populárnou voľbou pre mného mid-range herné zostavy.
macbook pro
Foto: Apple

Ako si viedol?

Video otvára hra Baldur’s Gate 3. MacBook Pro ju pohodlne rozbehal v rozlíšení 1440p pri snímkovaní 120 FPS. Menšie problémy robili napríklad bojové scény s veľkým počtom vizuálnych efektov. Pri rozlíšení 2160p snímkovanie pokleslo na 60 FPS, čo je stále úctyhodný výkon. Ďalšou položkou na zozname bol titul Metro Exodus. V prirodzenom rozlíšení MacBook Pro zvládol snímkovanie 50 až 60 FPS. Pri o niečo menšom rozlíšení (1080p) nemal problém vyšplhať sa na 96 FPS. Rovnaký výkon pri rovnakom rozlíšení, avšak pri vysokých detailoch, podal aj v hre Shadow of the Tomb Raider.

Začnú vývojári optimalizovať svoje hry pre MacBooky?

Nakoľko sa MacBooky v rámci gamingu až doposiaľ veľmi nečinili, vývojári pre túto platformu poväčšine nemali dôvod optimalizovať svoje tituly. Jednoducho povedané, stálo by to veľa námahy a peňazí, ktoré by sa im s veľkou pravdepodobnosťou nikdy nevrátili. Teraz je však situácia diametrálne odlišná. Dúfajme, že snaha Apple nepríde nazmar a že vývojári optimalizujú svoje hry aj pre MacBooky a ich nové procesory. Video, v ktorom YouTuber na MacBook Pro testuje celkovo 25 hier, nájdete nižšie.