Úvod Zariadenia Telefóny ešte zrýchlia: Firmy pripravujú 150 W nabíjanie!

Telefóny ešte zrýchlia: Firmy pripravujú 150 W nabíjanie!

Aké rýchle nabíjanie je dostatočne rýchle?

0
Aká je podľa vás najvhodnejšia rýchlosť nabíjania pre váš smartfón? Preferujete vyššie rýchlosti alebo vám neprekáža ani kľudnejšie tempo s nižším rizikom poškodenia? Tieto dve otázky sú kľúčové pre azda každého výrobcu moderných smartfónov. Problémom je, že spoločnosť, čiže zákazníci, sa nevedia zhodnúť na jednotnej odpovedi. Výrobcovia sa tak pri každom smartfóne musia rozhodnúť, ktorú skupinu uprednostnia. Poniektorí, ako napríklad Xiaomi, neváhajú experimentovať ani so šialeným 120 W nabíjaním. Iní, ako napríklad Apple, sú však verní pomalším rýchlostiam, poväčšine do 20-30 W. Odhliadnuc od jednotlivých názorov, jedno je isté – technológie napredujú a firmy sa im musia prispôsobovať. Ak by tak nerobili, smartfóny by boli časom, ako už mnohí v minulosti prehlásili, nudné. Nabitie smartfónu v priebehu len niekoľkých minút je prinajmenšom veľmi lákavá možnosť. Takú už síce na trhu máme, no môže to byť ešte lepšie. Po novom informátor vystupujúci ako Digital Chat Station prostredníctvom čínskej sociálnej siete Weibo informoval, že na ceste k nám je už aj 150 W nabíjanie. Technológia by sa už čoskoro mala stať súčasťou veľkovýroby, píše PhoneArena.
Zdroj: Weibo

Rýchlosť si pýta svoju daň

Čím vyššia rýchlosť, tým rýchlejšia degradácia. Toto jednoduché pravidlo platí takmer vždy, hoci je pravda, že modernejšie smartfóny dokážu proces znehodnocovania mierne spomaliť. 120 až 125 W nabíjanie po 800 nabíjacích cykloch znehodnotí kapacitu batérie o približne 20 %, čo je pomerne dosť. No na druhú stranu, aj keby ste smartfón nabíjali každý deň raz, stále je to viac ako dva roky. Na druhej strane rieky stojí Apple, ktorý deklaruje, že batérie v jeho smartfónoch ani po 500 nabíjacích cykloch neprichádzajú o žiadnu kapacitu.

Ako rýchle je 150 W nabíjanie?

Aj toto je otázka, na ktorú nemožno jednoznačne odpovedať. Úlohu totiž nehrá len samotná rýchlosť, ale aj celková veľkosť batérie. S väčšinou akumulátorov by si však táto technológia mala byť schopná poradiť v priebehu 15 minút. Keby sme však ako teoretický príklad použili 4 500 mAh batériu, pri tej by celý proces nemal zabrať viac ako 10 minút. V praxi by to znamenalo, že ak by ste po zobudení dali smartfón na nabíjačku, kým by ste si vyčistili zuby a obliekli sa, bolo by hotovo. Otázka degradácie ostáva, aspoň zatiaľ, nezodpovedaná. Pravdepodobne sa však približuje k podobným (samozrejme o niečo vyšším) číslam ako 120 až 125 W nabíjanie. Vedeli by ste si predstaviť tak rýchle nabíjanie na svojom smartfóne alebo sa zaraďujete do skupiny preferujúcej dlhšiu životnosť batérie?