Úvod Novinky Slovenská pošta mení pravidlá: Po novom budeme platiť inak! Pozrite sa, koľko

Slovenská pošta mení pravidlá: Po novom budeme platiť inak! Pozrite sa, koľko

8
Ak ste si v druhej polovici tohto roka kúpili niečo z Aliexpressu, Wishu alebo od iného čínskeho predajcu, pravdepodobne ste narazili na problémy. Od júla totiž začali platiť nové pravidlá týkajúce sa preclievania tovaru prichádzajúceho z územia mimo EÚ. DPH sa už totiž musí platiť aj za tie najlacnejšie produkty. Doteraz platilo, že ak ste si kúpili niečo, čoho hodnota bola do 22 €, DPH ste doplácať nemuseli. Slovenská pošta si uvedomuje, že mnohí ľudia na Slovensku sú takýmto zaťažením výrazne odradení. Po vzore Českej pošty sa preto rozhodla spustiť rokovania s Aliexpressom aj s ďalším z populárnych miest na nakupovanie – Wishom. O novinke informoval server živé.sk, ktorý pripravil rozhovor so šéfom Pošty.
Foto: Lukáš Zachar | TECHBYTE

Čo môžete čakať?

Ak by sme sa mali riadiť príkladom zo susedného Česka, výrazné zjednodušenie celého procesu nakupovania. Povinnosť precliť zásielku sa presunie zo zákazníka na predajcu a poštu, ktorí to vybavia za vás. Zásielka sa tak do voľného obehu v EÚ dostane výrazne rýchlejšie. Zrýchli sa aj samotné dodanie. Martin Ľupták, šéf slovenskej pošty je známy tým, že chce z inštitúcie, ktorá často pôsobí ako zaseknutá v minulosti, spraviť modernejší podnik. Okrem spolupráce s čínskymi predajcami plánuje aj nakúpenie elektromobilov či elektrických bicyklov pre slovenských poštárov a poštárky.

Aliexpress vie, že EÚ je dôležitá

Aliexpress si uvedomuje, že Európa je preň veľmi dôležitá. Aj preto sa rozhodol, že v susednom Poľsku otvorí nový sklad, odkiaľ bude posielať objednávky výrazne rýchlejšie než doteraz. Na Slovensko by mal objednaný tovar doraziť do 72 hodín. K otvoreniu nového skladu má dôjsť už 11. novembra, teda na „nákupný“ sviatok známy ako double 11.