Úvod Samsung Samsung Galaxy S22 Vynikajúca správa pre Slovákov: Chystaný Galaxy S22 pre EÚ má výkonom rozrdviť...

Vynikajúca správa pre Slovákov: Chystaný Galaxy S22 pre EÚ má výkonom rozrdviť konkurenciu. Poženie ho grafika od AMD!

3
Samsung vždy v rámci radu Galaxy S distribuoval svoje zariadenia v dvoch variantoch. Zatiaľ čo USA získavali verziu s čipom Snapdragon, Európa sa musela spokojiť s Exynosmi. To by nebol až taký problém, keby ponúkali rovnaké kapacity. Až doposiaľ tomu tak však nebolo. Verzie poháňané čipom Exynos boli na tom vždy o niečo horšie ako varianty so Snapdragonom, a to nielen čo sa týka výkonu, ale aj čo sa týka energetickej efektívy, respektíve náročnosti na batériu. A hoci je pravda, že sa tieto rozdiely v priebehu posledných rokov výrazne zmenšili, stále ich nemožno považovať za rovnocenné komponenty. Karta sa však môže obrátiť s príchodom série Galaxy S22, ktorú má Samsung predstaviť niekedy v priebehu januára alebo februára, podľa toho, kedy uvedie na trh Galaxy S21 FE. Tejto téme sme sa podrobnejšie venovali v samostatnom článku. Samsung totiž má už v blízkom období predstaviť svoj nový čipset Exynos 2200, pri ktorom sa údajne zameral na tie najpodstatnejšie nedostatky a eliminoval ich. Ak je to pravda, znamená to, že procesor by mal voči Snapdragon 898 ponúknuť porovnateľný výkon aj šetrnosť voči batérii, pričom v jednom smere zrejme bude mať dokonca navrch.
Samsung Exynos
Samsung Exynos

Európa dostane GPU od AMD, USA nie

Exynos 2200 totižto príde s GPU od AMD, ktorý by mal posunúť grafické schopnosti nadchádzajúcich smartfónov na úplne novú úroveň. Grafický procesor od AMD sa však stane súčasťou len variantu s Exynosom. Spojené štáty americké, kde sa bude expedovať model so Snapdragon 898, tak budú v tomto ohľade ukrátené, píše PhoneArena. Zatiaľ nemáme k dispozícii žiadne oficiálne špecifikácie ani o jednom z chystaných čipsetov, a teda je ťažko ponúknuť predčasný záver, ktorý z nich bude v čom lepší alebo horší. Samsung sa zdá byť na svoj nový procesor celkom hrdý, čo automaticky vedie k vyšším očakávaniam zo strany zákazníkov. Podarí sa mu tieto očakávania naplniť? Uvidíme.

Nižší takt, nemusí znamenať slabší výkon

Pred časom sme sa však dočkali úniku, ktorý informoval o architektúre čipu Exynos 2200. Dozvedeli sme sa, že bude pozostávať z jedného hlavného jadra s taktom 2,59 GHz, troch vysoko výkonných jadier s taktom 2,5 GHz a štyroch úsporných jadier s taktom 1,73 GHz. Pre porovnanie, Snapdragon 888+, najaktuálnejší čip od Qualcommu, disponuje hlavným jadrom s taktom až 2,995 GHz, čo je o poznanie viac. No na druhú stranu, hoci sa GHz v oblasti procesorov považujú za jednu z najzákladnejších špecifikácií, dôležité sú aj iné faktory, ako napríklad IPC (Instructions Per Clock), teda aké množstvo operácií dokáže procesor zvládnuť v priebehu jednej sekundy.