Úvod Výrobcovia Samsung Samsung The Terrace: Televízor, ktorý sa nebojí vody, tepla ani zimy nám...

Samsung The Terrace: Televízor, ktorý sa nebojí vody, tepla ani zimy nám vyrazil dych!

Stojí televízor do exteriéru za to?

0
Samsung The Terrace je prvý televízor od najväčšieho výrobcu TV, ktorý sa snaží uspieť na záhradách, v podnikoch alebo kdekoľvek v exteriéri. Filozofiou Samsungu nie je len hardvérový aspekt, vďaka ktorému je televízor odolný voči dažďu alebo teplotným minimám či maximám. Je to hlavne to, že zariadenia radi využívame nielen v teplej obývačke, ale takmer všade. Navrhnúť a vyrobiť televízor, ktorý by bol nielen odolný, ale aj ponúkal kvalitný zážitok z pozerania nie je jednoduché. The Terrace sa zo všetkých síl snaží, aby uspel a viete čo? Drvivú väčšinu ľudí naozaj uchváti. Je dosť zvláštne byť niekde na záhrade a mať k dispozícii tak veľký televízor, na ktorý uvidíte aj bez toho, aby ste museli hľadať ten pravý uhol.

Samsung The Terrace: Cena

Samsung The Terrace sa na Slovensku predáva v troch verziách – 55“, 65“ a 75“. Nejde o lacnú záležitosť, najmenšia verzia stojí 3 899 €, 65-palcová verzia už 4 999 € a najväčší 75“ model až 6 499 €. Z nacenenia teda vyplýva, že Terrace je určený pre najnáročnejších zákazníkov alebo pre podniky, ktoré chcú zákazníkom ponúknuť neprekonateľný zážitok z pozerania športu alebo akéhokoľvek iného obsahu.

Dizajn

Samsung The Terrace sa svojím dizajnom podobá na bežné televízory v portfóliu juhokórejského výrobcu, akurát je o niečo hrubší. Na svedomí to má vonkajšia konštrukcia, ktorá musí odolať poveternostným vplyvom ako dažďu či vetru. S tým sa televízory určené do obývačiek pasovať nemusia. Výrobca nás upozornil, že inštalácia The Terrace nie je úplne jednoduchou záležitosťou. Pri zavesení TV na stenu alebo na držiak sa musia poschovávať káble, ktoré by inak boli vstupnou bránou pre vodu, resp. vlhkosť. K výstupom na zadnej strane TV tak za bežných okolností nebudete mať prístup. Samsung navrhol The Terrace tak, aby sa dala využiť len namontovaná na stene, resp. držiaku. Stojan teda v balení nehľadajte. My sme The Terrace testovali v záhrade jedného z bratislavských hotelov, kde bol umiestnený na pódiu s malou strieškou. Televízor disponuje certifikáciou IP55, vďaka ktorej dokáže odolať prachu, dažďu či dokonca postriekaniu vodou z hadice. Extrémnejšie prejavy počasia však televízor môžu poškodiť, treba ho preto umiestniť na kryté miesto. Terasy a altánky sú pre Terrace ideálnym miestom. Samsung dokonca hovorí, že televízor The Terrace je certifikovaný na bezproblémový chod v teplotnom rozmedzí od -31 do +50 °C. Podobne chránený je aj ovládač, ktorý má vnútri gumené tesnenie s ešte vyššou odolnosťou – až IP56.

Je Terrace Smart TV?

Samsung The Terrace je vybavený dobre známym používateľským rozhraním postaveným na operačnom systéme Tizen. Ide o rovnaký systém aký poháňa všetky nové modely od The Frame cez Serif až po 8K modely. Nájdete ho dokonca aj v novom projektore The Premiere. Tizen je v prípade Smart TV fantastickým a ľahko ovládateľným operačným systémom plným užitočných funkcií, aplikácií a všetkého ostatného, čo pri TV potrebujete. Na systéme vás preto nič neprekvapí, zároveň ani nesklame. Treba sa však uistiť aby ste na záhrade mali dobrý Wi-Fi signál, inak si predinštalované aplikácie Netflixu a ďalších príliš neužijete.

Kvalita obrazu

Najväčším ťahákom The Terrace je jednoznačne jeho displej. Aby bol „pozerateľný“ aj vo vonkajších priestoroch ho musel Samsung kalibrovať na výrazne vyšší jas. Terrace preto dokáže vyvinúť jas až 2 000 nitov, vďaka čomu si pohodlne pozriete váš obľúbený seriál, film či športový prenos aj na pravé poludnie. Kvalitnému obrazu jednoznačne pomáha aj priame zadné podsvietenie, ktoré je výrazne lepšie než podsvietenie z bokov a taktiež aj antireflexná vrstva, ktorá zvyšuje kontrast obrazu a všetkých detailov. Počas krátkeho testu sme skúšali púšťať niekoľko titulov z knižnice Netflixu, ako aj videá z YouTube a s rukou na srdci vám môžem povedať, že lepší obraz som na terase ešte nikde nevidel. Naozaj. Znie to možno povrchne, no pozrieť si Queens Gambit alebo Squid Game v takej kvalite, v akej bol natočený a pritom si pohodlne grilovať je síce výstrelok modernej doby, no veľmi, veľmi pohodlný výstrelok. The Terrace je vybavený niekoľkými režimami, ktoré menia maximálny jas a podanie farieb. Cez deň by ste mali siahnuť po dynamickom režime, ktorý za pomoci senzorov upraví jas a kontrast presne tak, ako treba. Večer a v noci sa zas viac hodí režim „Movie,“ ktorý podanie farieb nastaví tak, ako si ich vysnívali tvorcovia daného obsahu.

Zvuk: Jedine so soundbarom

Outdoorový televízor od Samsungu síce má zabudované reproduktory, dosahujú však výkon len 20 W, ktoré, pochopiteľne, vo vonkajších priestoroch neposkytujú dosť vysokú hlasitosť a plnosť na to, aby boli férovým doplnkom pre tak kvalitný obraz. Sám Samsung odporúča, aby ste si k TV kúpili podobne odolný 210 W soundbar (IP55), ktorý však opäť nepatrí medzi najlacnejšie. Stojí totiž 849 €, no pre plnohodnotný zážitok je jednoznačne potrebný.

Verdikt

S outdoorovou TV The Terrace som nestrávil dosť času na to, aby som o ňom mohol definitívne tvrdiť takú alebo onakú vec. Prvé dojmy sú však extrémne pozitívne a už teraz si ho viem predstaviť na záhrade domu. Potenciálni záujemcovia by mali The Terrace umiestniť na krytú alebo čiastočne krytú terasu alebo ho inštalovať do prekrytých altánkov. Počasie je čoraz vrtkavejšie a bola by škoda, aby ste kvôli nemu prišli o tak fantastický produkt.