Úvod Recenzie RECENZIA Galaxy Watch 4: Najlepšie Android hodinky!

RECENZIA Galaxy Watch 4: Najlepšie Android hodinky!

Zisťovanie telesnej kompozície, detekcia chrápania a hlavne platby hodinkami cez Google Pay. Watch 4 sú tento rok extrémne šikovné.

0
Keď Google a Samsung oznámili, že začali spolupracovať aj na platforme Wear OS určenej pre nositeľné zariadenia, začal som sa tešiť. Bolo totiž jasné, že Samsung niečo plánuje a ako sme sa dozvedeli počas predstavenia, skutočne aj plánoval. Galaxy Watch 4 a Watch 4 Classic už totiž nepoháňa Tizen OS, ale Wear OS od Google, ktorý so sebou prináša niekoľko vynikajúcich funkcií a nové možnosti používania. Softvér však nie je to jediné, čo je na hodinkách nové, resp. vylepšené. Watch 4 a Watch 4 Classic disponujú novými biometrickými senzormi, ktoré hodinkám umožňujú merať telesnú kompozíciu, majú vylepšené sledovanie spánku a mnoho ďalšieho. Keď spojíte šikovný hardvér, softvér a pridáte k tomu výkonnejší 5 nm procesor, dostanete hodinky Watch 4, ktoré je radosť nosiť a aktívne používať nielen na sledovanie času, ale aj mnohé iné veci. Sú na takej úrovni ako Apple Watch? Ťažko povedať, no tento rok sa naozaj snažia.

Galaxy Watch 4 a Watch 4 Classic: Aké sú medzi nimi rozdiely?

Ak sa pýtate, v čom sa okrem otočnej lunety líšia oba modely, rozdielov veľa naozaj nie je. Watch 4 pôsobia modernejšie, atraktívne sú hlavne pre mladšie ročníky. Watch 4 Classic vďaka otočnej lunete pôsobia dospelejšie a vynímať sa budú hlavne na silnejších zápästiach. Každopádne, čo sa technológií týka, tam sú prakticky identické. Majú rovnaké senzory, rovnako veľké displeje, veľkosti batérie a čipset. V tejto sekcii spomeniem aj niečo, čo sa mi naozaj nepáčilo. Samsung k hodinkám priložil nabíjačku (magnetickú kolísku), ktorá má na druhom konci veľké USB. To by bolo v poriadku, ak by Samsung už niekoľko rokov k telefónom nedodával nabíjačku, ktorá má len USB C port. Ak chcete hodinky nabíjať, musíte to spraviť jedine cez veľký USB port alebo musíte pohľadať starší adaptér k telefónu.

Softvér sa pohol správnym smerom

Na prvý pohľad vyzerá používateľské rozhranie v hodinkách veľmi podobne ako v prípade Watch 3. Veľké zmeny sa však udiali „pod kapotou“ a citeľné sú aj pri bežnom používaní. V hodinkách sa stále budete pohybovať swipovaním, resp. otáčaním lunety (digitálnej alebo fyzickej). Pri swipovaní máte k dispozícii základné funkcie hodiniek, vrátane prehľadu o fyzickej aktivite, možnosti spustenia cvičenia, informácií o telesnej kompozícii, spánku, počasí, kalendár, krvný tlak, EKG, tep, stres a tak podobne. Všetky aplikácie sa presunuli na nové miesto, nájdete ich „pod“ hlavnou obrazovkou. Stačí, ak sa k nim jednoducho preswipujete. Nechýba ani panel s rýchlymi nastaveniami, ktorý si môžete upraviť podľa seba. To, čo si všimnete okamžite je, že medzi aplikáciami sa nachádza aj ikonka Google Play, pomocou ktorej môžete na hodinky nainštalovať rôzne aplikácie, ku ktorým ste doteraz nemali prístup. Používate Spotify na telefóne? Budete ho mať aj v telefóne. Používate Stocard na úschovu kartičiek z rôznych obchodov? Žiaden problém! Vyhľadávať môžete medzi aplikáciami, ktoré už máte nainštalované v telefóne a ponúkajú aj verziu pre hodinky, alebo si do hodiniek môžete stiahnuť aplikáciu nezávisle od toho, čo máte nainštalované v smartfóne. Spočiatku som čakal, že sa kompatibilné aplikácie v hodinkách objavia automaticky, no ani takýto spôsob nie je úplne zlý. Minimálne som mal väčšiu kontrolu nad tým, čo som do hodiniek nainštaloval a čo naopak nie.

Hlboké prepojenie

Integrácia a šikovnosť One UI medzi smartfónom a hodinkami je ešte hlbšia než doteraz. Tak napríklad, ak si nastavím režim nerušiť na telefóne, do rovnakého režimu sa automaticky prepnú aj hodinky. Ak začnem na telefóne počúvať hudbu cez Spotify, na hodinkách sa objavia ovládacie prvky. Ak si spustím navigáciu cez Google mapy, na hodinkách sa zobrazí verzia upravená pre menšie displeje. Telefón tak z vrecka v mnohých prípadoch vôbec nemusím vyťahovať. Keď už sme pri tom softvéri, Watch 4 si rozumejú len s Androidom. Ak máte iPhone, uspokojte sa s Apple Watch, resp. s inými hodinkami, ktoré ponúkajú podobnú funkcionalitu. Pre slovenský trh je azda najväčšou novinkou možnosť platenia hodinkami prostredníctvom Google Pay. Dlhú dobu sa hovorilo, že Samsung na Slovensku spustí Samsung Pay, ktorý už istú dobu funguje v zahraničí, čo sa bohužiaľ nestalo. Nakoniec to vôbec nevadí, keďže výrazne populárnejší Google Pay sa o to dokáže postarať. Prvými hodinkami s možnosťou platenia sú práve Watch 4 a Watch 4 Classic. Je to opäť super vec, keďže z vrecka nemusíte vyťahovať telefón alebo peňaženku s platobnými kartami.

Senzor na senzore

Okrem extrémne dôležitých vylepšení na poli softvéru došlo aj k vylepšeniu na poli hardvéru. Watch 4 ponúkajú úplne nový 3-v-1 biometrický senzor, ktorý je rýchlejší, presnejší a dokáže pripraviť celkovú analýzu tela vrátane BMI, telesného tuku, svalovej hmoty, množstva vody a podobne. Je to veľmi zaujímavý a relatívne rýchly spôsob ako získať prehľad o tom, z čoho je zložené vaše telo. Ak sa niekto vyhovára na „ťažké kosti,“ týmto meraním ho môžete presvedčiť, že to tak nemusí byť. Stačí, ak v hodinkách nastavíte pár základných detailov, ako to, či ste muž alebo žena, koľko kg vážite a akí ste vysokí a môže sa začať merať. Pri meraní vás hodinky vyzvú, aby ste sa prostredníkom a prstenníkom dotkli dvoch tlačidiel a zdvihli ruky tak, aby sa nedotýkali tela. Do 15 sekúnd získate výsledok, ktorý môže byť motivujúci alebo demotivujúci. V mojom prípade mi ukázal, že pri 90-tich kilogramoch mám pokračovať v cvičení tak, aby som telesný tuk dostal pod kontrolu. Telesná kompozícia je výrazne lepší nástroj než klasické BMI. Viete totiž, na čom máte zapracovať. Meranie vám ukáže, či máte dostatok svalovej hmoty, alebo či vám naopak chýba. To isté, ako som sa sám dozvedel, platí aj o telesnom tuku. Meranie pochopiteľne nie je úplne presné a môže sa stať, že dostanete mierne odlišné výsledky. Počas testovania sa mi však ani raz nestalo, že by hodinky strieľali úplne iné výsledky. Vždy boli viac-menej konzistentné.

Priebežné meranie

Samsung zároveň vylepšil meranie kyslíku v krvi. Zatiaľ čo predchádzajúce generácie hodiniek obsah kyslíku merali na vyžiadanie, Watch 4 ho detegujú priebežne či už cez deň, alebo v noci. Práve nočné kontinuálne meranie dáva zmysel, keďže sa podľa hladiny kyslíka v krvi dá zistiť ako kvalitne spíte, či nechrápete a podobne. Hodinky následne dáta odošlú do telefónu, ktorý ich spracuje špeciálnym algoritmom. Keď už sme pri tom chrápaní, táto funkcia slúži len pre detekciu. Bohužiaľ, hodinky s vaším chrápaním nespravia nič iné. Pre jej využitie musíte mať cez noc hodinky na sebe a vedľa seba (najlepšie na nočnom stolíku) položený telefón. Keď hodinky zistia, že chrápete, požiadajú telefón o spustenie nahrávania. Telefón vás následne nahrá, vďaka čomu získate dôkaz o tom, že za zlou kvalitou spánku môže byť práve chrápanie, počas ktorého dochádza k zníženiu kyslíka v krvi. Ďalšie vylepšenia sú menšie, no dobre premyslené a efektívne. Hodinky majú rýchlejšie meranie tepu, vylepšený monitoring príjmu kalórií a mnohé ďalšie. Na vyhodnotenie týchto funkcií by som však s hodinkami musel stráviť oveľa viac času.

Displej, na ktorý uvidíte

Displej na hodinkách neostal nič dlžný tomu, z ktorej dielne pochádza. Samsung to s menšími AMOLED displejmi vie a vie to lepšie než ostatní na trhu. Menšie Galaxy Watch 4 ponúkajú 1,2-palcový displej, zatiaľ čo väčšia verzia ponúka displej s uhlopriečkou 1,4-palca a rozlíšením 450 x 450. Ja som mal na test Galaxy Watch 4 (nie Classic) v ružovej farbe (vďaka, Samsung), takže nemôžem hovoriť sám za seba, no viem si predstaviť, že práve model s prívlastkom Classic nebude až tak pohodlný na nosenie. Hovorím to hlavne kvôli fyzickej otočnej lunete, ktorá sa môže zachytiť o oblečenie. Watch 4, naopak, nemajú prvok, ktorý by vyslovene vytŕčal a celkovo pôsobia jednoduchšie a modernejšie. Dizajn je však vysoko subjektívny, preto si každý musí vybrať sám.

Výkon a výdrž batérie

Aj keď by ste možno na prvý pohľad Watch 4 a Watch 3 nerozoznali, rozdiel medzi nimi jednoznačne je. Vo vnútri sa totiž nachádza nový 5 nm procesor s výrazne objemnejším úložiskom. Hodinky sú vďaka tomu oveľa rýchlejšie a zároveň ponúkajú viac miesta pre pesničky a aplikácie. Hodinkám síce chvíľu trvá zapnutie obchodu Google Play alebo spustenie hlasového asistenta, no to nebudete robiť až tak často ako sa môže zdať. Sčasti za to môže aj samotný hlasový asistent, ktorým je v prípade Watch 4 (zatiaľ) jedine Bixby. Samsung nepotvrdil ani nevyvrátil, že v budúcnosti môže Bixbyho nahradiť alebo doplniť aj asistent Google, čo by bola jednoznačne lepšia voľba.
Veľmi ma prekvapilo aj to, ako rýchlo dokázali hodinky automaticky detegovať akúkoľvek formu fyzickej aktivity. Stačilo, že som rýchlym tempom navštívil poštu a okamžite mi na hodinkách zasvietil tréning. Samsung totiž skrátil „okno“ pre detekciu z 15 na 10 minút, čo spravilo veľký rozdiel. Hodinky okrem toho dokážu sledovať až 95 rôznych cvičení, čo sa hodí hlavne pre tých z vás, ktorí máte menej známe hobby. Hyperextenzie, tlak v ľahu, burpee, skracovačky, tlak nohami, výpady, pilates či joga. Nie je nič, na čo by hodinky neboli pripravené. Bohužiaľ, jediné, s čím som nebol až tak spokojný, je výdrž batérie. Keď som hodinky vypojil z nabíjačky o 10.00 h, nabiť som ich opäť musel dať druhý deň presne na obed. Ide teda o zariadenie, ktoré budete musieť nabíjať každý deň, inak sa vám vybijú a budete ich nosiť len na okrasu. Je to škoda, keďže na hodinky, ktoré na jedno nabitie vydržia 4 a viac dní som si zvykol pri Huawei.

Galaxy Watch 4: Verdikt

Hodinky Samsung Galaxy Watch 4 a Watch 4 Classic sú fantastické v takmer každom smere. Jediné, čo mi dosť vadilo bola výdrž batérie na jedno nabitie. Ak si však nájdete režim a hodinky budete nabíjať napríklad po príchode do práce, aby ste ich mohli mať na sebe počas noci, prestane vám vadiť aj to. Merania telesnej kompozície a detekcia chrápania možno na prvý pohľad vyzerajú ako zbytočnosti, no v skutočnosti vám môžu pomaly ale isto ukázať, čo robíte zle, čo môžete zlepšiť a kvôli čomu sa po spánku necítite úplne odpočinutí. Pridajte k tomu oveľa viac aplikácií vďaka platforme Wear OS, platbu cez Google Pay a hodinky Watch 4 sa okamžite stávajú najlepšou voľbou pre kohokoľvek, kto používa Android smartfón. Watch 4 si titul kráľa Android hodiniek jednoznačne zaslúžia. Pri cene začínajúcej na 269 € veľa iných alternatív s podobne bohatou funkcionalitou a kvalitou spracovania nenájdete.