Úvod Zaujímavosti Implantát v mozgu realitou: Prví ľudia už podstúpili operácie!

Implantát v mozgu realitou: Prví ľudia už podstúpili operácie!

Vedci nedávno otestovali stimulátor, ktorý pacientovi implantujú priamo do mozgu. U pacientky, ktorá trpela ťažkou depresiou došlo k výraznému zlepšeniu, no nutné sú ďalšie testy.

14
Depresia je vážne psychické ochorenie, ktoré postihuje milióny ľudí po celom svete. Doktori pacientom často predpisujú antidepresíva a nariaďujú psychoterapiu. Nie vždy však takéto riešenia fungujú. Experti preto neustále skúmajú, ako by sa dalo s depresiou lepšie bojovať. Vyzerá to tak, že teraz jedno riešenie našli. Je však invazívne. Vedci z University of California v americkom San Franciscu predstavili výsledky novej štúdie, ktorá bola publikovaná v uznávanom žurnále Nature. Pacientov s depresiou mali doktori liečiť pomocou hlbokej mozgovej stimulácie (Deep Brain Stimulation – DBS), ktorá stimulovala len potrebnú časť mozgu zodpovednú zas stav daného pacienta. Ľudský mozog je nakomplexnejším predmetom vo vesmíre, o ktorom vieme, preto sa k nemu musí pristupovať veľmi opatrne. Hlavne ak do neho chcete niečo vložiť. Vedcom extrémne pomohlo objavenie nového biomarkeru v podobe špecifických mozgových vĺn, ktoré reprezentujú nástup rôznych príznakov spájaných s depresiou. Vďaka ich identifikácii mohli zariadenie nastaviť tak, aby reagovalo len vtedy, keď zistí prítomnosť takýchto vĺn.
Zavedené implantáty v mozgu sú autonómne. Samé vedia, kedy majú začať so stimuláciou.

6-sekundová stimulácia

Chirurgovia do mozgu zavedú dva vodiče, z ktorých jeden neustále monitoruje oblasť, ktorá je pri danom pacientovi zodpovedná za depresiu a ten druhý dodáva po dobu 6-tich sekúnd dávku elektriny s prúdom 1 mA. Výsledky sú zatiaľ veľmi priaznivé, no vedci si uvedomujú, že sú založené len na pozorovaní jedného pacienta. Je preto potrebné skúmať viac ľudí. Prvou pacientkou sa stala 36-ročná Sarah, ktorá trpela ťažkou formou depresie, na ktorú nezaberali lieky, ani iná liečba. Výsledok operácie si pochvaľuje, príjemne prekvapená je aj psychiatrička Katherine Scangos. „Tento úspech je sám o sebe neuveriteľným pokrokom v našich znalostiach o fungovaní mozgu,“ hovorí. Štúdia sa už onedlho rozrastie o ďalších pacientov, na ktorých chcú vedci vyskúšať či je hľadanie biomarkerov naznačujúcich depresiu podobne efektívne ako pri Sarah. Ak by sa im teória potvrdila aj v praxi, pacienti by taktiež mohli dostať svoj vlastný „neurostimulátor“.