Úvod Novinky Apple si kopol do Androidu: Máte až 47x vyššie riziko, že dostanete...

Apple si kopol do Androidu: Máte až 47x vyššie riziko, že dostanete vírus, odkazuje

1
Apple
Sideloading je, minimálne pre Apple, veľmi kontroverznou témou. Tento pojem reprezentuje nahrávanie aplikácií do zariadenia mimo oficiálnych obchodov, ako je napríklad App Store v iOS či Play Store v Androide. Rozdiel medzi týmito dvoma platformami je v tom, že zatiaľ čo Google má ku sideloadingu pomerne otvorený postoj, Apple ho priam neznáša a zastáva názor, že takýto proces získavania aplikácií je príliš nebezpečný. Apple si svoj ekosystém dôstojne chráni. Aj v tejto chvíli však prebiehajú procesy a rokovania, ktoré môžu amerického výrobcu primäť poľaviť na protekcionizme a tým pádom sa viac otvoriť tretím stranám, informuje CPO Magazine.

Android má byť až 47-násobne náchylnejší na infekciu malvérom

Ten si to samozrejme veľmi dobre uvedomuje a preto rozbehol kampaň, v ktorej sa snaží svoj názor presadiť za nepriamej pomoci svojho konkurenta. Konkrétne sa snaží spojiť otvorený prístup Google so zvýšeným rizikom infekcie malvérom. Apple tvrdí, že Android zariadenia sú až 47-násobne náchylnejšie na kontakt so škodlivým softvérom. V tejto súvislosti dodal, že umožnenie sideloadingu aplikácií môže viesť k vlnám kybernetických útokov, ktoré môžu spôsobiť výrazné poškodenie integrity systému iOS.
iphone 13
Tu štatistiky nekončia. Apple vysvetľuje, že 15 až 47-násobne vyššie riziko kontaktu s malvérom reprezentuje približne 6 miliónov útokov za mesiac a až 230 tisíc nových infekcií každý jeden deň. Áno, tieto čísla na Android skutočne nevrhajú dobré svetlo. Apple by sa obával o bezpečnosť užívateľov aj v prípade, ak by bola možnosť sideloadingu obmedzená len na overené obchody tretej strany. Stále by totiž nemal dostatočnú kontrolu nad inštalovaným obsahom a poukazuje aj na riziko podvodných obchodov.

Je iOS taký bezpečný, ako ho Apple prezentuje?

Hoci ide o priam agresívnu kampaň, Apple sa v určtých veciach nemýli. Sideloading so sebou rozhodne prináša nejaké to riziko. No na druhú stranu, nedávny spyware Pegasus demonštroval, že iOS je aj napriek platnej reštriktívnej politike rovnako náchylný na kybernetické útoky ako jeho najväčší konkurent. Nič jednoducho nie je dokonalé. Budú argumenty Apple stačiť na to, aby kompetentné orgány zmenili svoj postoj voči povinnosti umožnenia sideloadingu? To ukáže len čas. Európska komisia však tvrdí, že spoločnosť sa týmito ostrými pohľadmi snaží nájsť výhovorku pre porušovanie protimonopolných zákonov, resp. zákonov proti poškodeniu hospodárskej súťaže.