Úvod Operátori 4ka AKTUÁLNE: 4ka prechádza veľkými zmenami. Začne sa viac podobať na Telekom a...

AKTUÁLNE: 4ka prechádza veľkými zmenami. Začne sa viac podobať na Telekom a Orange!

0
Telekomunikačný operátor SWAN mení vlastnícku štruktúru. Slovenský private equity fond Sandberg Capital sa dohodol so spoločnosťou DanubiaTel na odpredaji svojho 50-percentného podielu v ich spoločnom podniku. Podiel vo SWAN-e preberá jeho sesterská spoločnosť SWAN Mobile, člen skupiny DanubiaTel. Tá prevádzkuje aj mobilného operátora 4ka. Správcovská spoločnosť Sandberg Capital sa rozhodola pre exit po štyroch rokoch, informuje firma v tlačovej správe.

Najväčší alternatívny telekomunikačný operátor

Spojením operátorov SWAN a Benestra vznikol v roku 2017 najväčší alternatívny telekomunikačný operátor, ktorý bol vlastnený výhradne slovenským kapitálom. Po fúzii podnik nadviazal na silné stránky jednotlivých firiem s cieľom získať ešte silnejšie postavenie na trhu. Dnes je operátor SWAN druhý najväčší poskytovateľ fixných telekomunikačných služieb v biznis sektore a jeho obrat dosahuje takmer 100 miliónov eur.
swan
Ilustr. obr. swan.sk
Zmena vlastníckej štruktúry SWANu a jeho následné zlúčenie so SWAN Mobile predstavuje pre všetky zúčastnené strany veľký míľnik. V prípade Sandberg Capital ide vôbec o prvý exit z firmy v portfóliu fondu, v prípade spoločnosti DanubiaTel predstavuje zlúčenie operátorov najväčšiu udalosť na telekomunikačnom trhu za posledné roky, ktorá povedie k ďalšej konsolidácii odvetvia, o ktorú sa akcionári spoločností snažia už niekoľko rokov.

Fixné aj mobilné služby na jednej faktúre

„Plánované zlúčenie spoločností SWAN a SWAN Mobile do jedného subjektu je naplánované na prelome rokov 2021 a 2022. Ide o prirodzený krok smerujúci aj k snahe poskytnúť zákazníkom konvergentné produkty, teda fixné aj mobilné služby od jedného dodávateľa a na jednej faktúre,“ hovorí predseda predstavenstva oboch spoločností Juraj Ondriš. Financujúcim partnerom tejto unikátnej transakcie je konzorcium bánk na čele s Tatra bankou, ktorá je spolu s Komerční bankou, pobočkou zahraničnej banky, so Slovenskou sporiteľnou a s Československou obchodnou bankou aranžérom syndikovaného úveru v celkovej výške 177 mil. eur.  „Po náročnom procese uzatvárania tejto transakcie pokračujeme ďalej v diskusii o novom brande či organizačnej štruktúre. Výhodou budúcej fúzie je, že obe spoločnosti majú historicky identického majoritného akcionára a už dnes majú niektorých spoločných manažérov, tímy i zdieľané predajné miesta,“ dodáva generálny riaditeľ SWANu Roman Vavrík. Spoločnosti sa dohodli, že hodnotu transakcie, ktorá podlieha schváleniu Protimonopolným úradom SR, nebudú zverejňovať.