Úvod Zaujímavosti Vedci opäť šokujú: Vytvorili umelý vesmír, má 3 000 TB a stiahnuť...

Vedci opäť šokujú: Vytvorili umelý vesmír, má 3 000 TB a stiahnuť si ho môžete aj vy!

1
Výskumníci podľa ich vlastných slov vytvorili najväčšiu počítačovú simuláciu vesmíru. Na celom projekte je zaujímavé hlavne to, že dáta poskytli na bezplatné stiahnutie, a to komukoľvek. Medzinárodný tím spojený s Centrom pre počítačovú astrofyziku vytvoril virtuálny vesmír pomocou najvýkonnejšieho astronomického superpočítača na svete, ATERIU II. Simulácia nazvaná Uchuu (japonský výraz pre vesmír) obsahuje ohromujúcich 2,1 bilióna častíc, ktoré sa rozprestierajú na 9,6 miliardách virtuálnych svetelných rokov.

Ako stroj času

Vedci sa domnievajú, že Uchuu je zatiaľ najrealistickejšou simuláciou vesmíru, ktorá modeluje jeho vývoj počas viac ako 13 miliárd rokov. Podľa analýzy astrofyzika Briana Koberleina z Universe Today je model špeciálne vyladený na skúmanie toho, ako sa temná hmota správa pri rozpínaní vesmíru. „Uchuu je ako stroj čas. Môžeme ísť dopredu, dozadu a zastaviť sa v čase, môžeme „priblížiť“ jednu galaxiu alebo ju „oddialiť,“ aby sme si mohli prezrieť celý klaster. Môžeme tiež vidieť, čo sa deje v každom okamihu a na každom mieste vesmíru od jeho prvých dní až po súčasnosť,“ opisuje projekt Julia F. Ereza, doktorandka na Istituto de Astrofísica de Andalucía v Španielsku.

3 000 terabajtov

Na vytvorenie Uchuu použil tím 40 200 počítačových jadier. Vytvorenie samotnej simulácie zabralo viac ako 20 miliónov počítačových hodín, čoho výsledkom bolo neuveriteľných 3 000 terabajtov dát. Všetky dáta sa však vedcom podarilo komprimovať o „útlych“ 100 TB. Ak by ste doma mali tak obrovskú kapacitu voľného miesta, dáta si kľudne môžete stiahnuť. Spraviť tak môžete na webe skiesanduniverses.org.