Úvod Recenzie RECENZIA Roborock H7: Tyčový vysávač s fantastickou cenou a ešte lepším výkonom!

RECENZIA Roborock H7: Tyčový vysávač s fantastickou cenou a ešte lepším výkonom!

Nový vysávač od Xiaomi dokáže konkurovať aj výrazne drahšej konkurencii. Hlavne vďaka vynikajúcemu výkonu.

0

Roborock je spoločnosť, ktorá má bohaté skúsenosti s vysávačmi, hlavne tými robotickými. Model Roborock H7 je však len druhým modelom bezdrôtového tyčového vysávača, preto sa na skúsenosti firmy spoliehať príliš nedá. Dobrou správou však je, že model H6 z roku 2020 bol fantastický. Podarí sa čínskej firme zopakovať minuloročný úspech?

A hlavne. Ako sa môže Roborock H7 porovnávať s veľkými výrobcami, ktorí stoja za vysávačmi ako Dyson V11 a ďalšími? V tejto recenzii sa pokúsime zhrnúť čo vieme, otestujeme čo nevieme a na konci nájdete krátky verdikt.

Roborock H7: Základná špecifikácia

  • Hmotnosť: 1,46 kg
  • Rozmery: 284 x 111 x 231 mm
  • Výkon: 480 W
  • Sací výkon: 160 AW
  • Hlučnosť: 75 dB
  • Batéria: 80 Wh
  • Nabíjanie: z 0 % na 100 % za 2,5 hodiny
  • Kapacita zásobníka: 0,5 litra
  • Cena: 290,69 € (kupón: NNNTECHROCKH7)

Dizajn

1,46 kg | Ergonomický dizajn | Magnetická základňa

Keď vezmete Roborock H7 do ruky, ako prvé si všimnete to, že je extrémne ľahký. Neváži totiž ani 1,5 kg, čo je skvelé nielen pre komfort, ale aj ovládateľnosť. Vďaka nízkej váhe sa hodí napríklad aj pre starších ľudí, ktorí majú problém v rukách udržať ťažšie zariadenia. V porovnaní s niektorými predchádzajúcimi modelmi, ktoré sme testovali je až o 1 kg ľahší, čo je skutočne obrovský rozdiel.

Malou, no vítanou zmenou prešla aj nádobka na nečistoty, ktorá v porovnaní s minuloročnou „H6-tkou“ narástla o 100 ml na 500 ml. Na jedno používanie tak môžete povysávať väčšiu plochu bez toho, aby ste v polovici museli utekať vyprázdniť nádobku. To, kde Roborock ušetril je však samotný mechanizmus vyprázdnenia nádobky, ktorý nedisponuje automatickým vytláčaním nečistôt von. Je teda možné, že sem-tam budete na túto činnosť musieť použiť aj prsty, čo nie je úplne najhygienickejšie, no nie je to ani žiaden koniec sveta.

Zaujímavou možnosťou používania je aj využitie vreciek na prach. V balení Roborock H7 totiž nájdete aj dve vrecká, ktoré po povysávaní jednoducho vyhodíte do koša. Popravde, ja nie som veľký fanúšik vreciek do vysávača, hoc viem, že je to ideálne hlavne pre ľudí, ktorí majú alergiu na prach. Ak takúto alergiu nemáte, vysávajte kľudne bez vrecka.

Technológie a príslušenstvo

OLED displej | Šikovné príslušenstvo | Možnosť mopu (voliteľné)

Na vysávači nájdete malý OLED displej, ktorý sprostredkováva všetky dôležité informácie, ako napríklad práve aktívny režim, zobrazuje kapacitu batérie a podobne. Vysávač vypočíta (v minútach), koľko času vám ostáva na vysávanie v danom režime a túto informáciu prehľadne zobrazí. Pochopiteľne, čím výkonnejší režim zvolíte, tým kratší čas môžete vysávať. Súčasťou rukoväte sú aj dve tlačidlá ako aj spúšť.

Jedným z tlačidiel meníte režim, tým druhým zas zapnete možnosť vysávania bez toho, aby ste museli neustále držať prst na spúšti. To je vynikajúce riešenie pre komfort.

Veľmi príjemným prekvapením bolo zistenie, že priložený držiak na vysávač (nutné navŕtať na stenu) je magnetický. Všetko príslušenstvo, ktoré Roborock pribalil k vysávaču tak stačí k držiaku priložiť a ono tam ostane držať.

Keď už hovoríme o príslušenstve, aj s tým som bol spokojný. V balení je hlavná hubica pre bežné vysávanie plávacích podláh a kobercov, ako aj mini hubica pre vysávanie pohovky, kresiel a podobne.

Čo však chýba, je hubica s jemným vlasom, ktorú preferujeme hlavne pri plávacích podlahách, kachličkách a podobne tvrdých povrchoch. Vystačiť si tak budete musieť len s tvrdšou hubicou, ktorá zas skvele vysáva koberce, no problém nemá ani s tvrdším typom podlahy.

Jedna vec, ktorá sa mi konštrukčne nepáči je fakt, že sa z hubice nedá odstrániť valček. Ak teda povysávate viac zvieracích chlpov alebo špagátik či šnúrku, budete ich musieť z kotúča vystrihnúť. Na druhej strane, zvyšok vysávača je veľmi ľahko dostupný. K filtru sa dostanete jednoduchým pootočením a vytiahnutím. Môžete ho tak ľahko vyčistiť a znovu zasunúť do vysávača.

Spomeniem aj to, že Roborock H7 môžete premeniť na mop, no aby ste to dokázali, budete si musieť zakúpiť voliteľné príslušenstvo, ktoré som ja počas recenzie nemal k dispozícii.

Výkon a výdrž batérie

480 W výkon | Objemná batéria | Rýchle nabíjanie

Roborock tvrdí, že pri režime Eco vysávač dokáže vysávať až 90 minút na jedno nabitie. To je trochu prehnané číslo, ktoré pravdepodobne nedosiahnete. Vysávanie v režime Eco je okrem toho tak trochu zbytočné, keďže výkon vysávača je v ňom príliš nízky.

Oveľa častejšie tak budete využívať režim Normal, pri ktorom už H7-čka vysáva veľmi dobre. Pri ňom môžete očakávať výdrž približne 30 – 40 minút podľa toho či vysávate koberce alebo nie. Ide o veľmi, veľmi slušnú výdrž, ktorá bude stačiť pre väčšinu stredných až veľkých domácností. S bytom veľkým 100 metrov štvorcových nemal žiaden problém, pri väčších bytoch či domoch možno budete musieť vysávať na dvakrát.

K dispozícii máte aj režim Max, ktorý využíva absolútne najvyšší možný výkon vysávača. Tu však čakajte kratučkú výdrž batérie pohybujúcu sa v rozmedzí 7 – 8 minút. Osobne takýto režim používam len vtedy, ak potrebujem povysávať niečo ťažšie alebo hĺbkovo povysávať koberec.

Roborock H7 používa lítium polymérové batérie (LiPo), čo znamená, že sa nabíja relatívne rýchlo. Z 0 % na 100 % sa nabije za približne 2 a pol hodiny, čo je v porovnaní so 4-hodinovým nabíjaním modelu H6 výrazné zrýchlenie. To je pri bežnom používaní perfektné aj z toho dôvodu, že batéria z H7 sa nedá vybrať a vymeniť za inú.

Čo sa výkonu týka, na 480 W motor sa môžete kľudne spoľahnúť. Generuje dosť výkonu aj na slušne zašpinené podlahy, ktoré dokáže povysávať bez námahy. Nečistoty vysáva bez námahy priamo do nádobky, a tak vysávané miesto nemusíte prechádzať niekoľkokrát. Problém však môže mať vtedy, ak sa budete snažiť povysávať väčší objem nečistôt – napríklad vysypanú misku cereálií. To sa však, dúfam, nedeje každý deň.

H7 nemá problém ani s jemnučkými nečistotami, s ktorými si poradí lepšie než konkurenčné modely a prekvapivo nemá problém ani so zvieracími chlpmi, a to aj napriek tomu, že ho Roborock nepredáva ako skvelé riešenie pre domácnosti s chlpáčmi. Vynikajúce vlastnosti má vysávač aj pri čistení kobercov.

Verdikt

Roborock H7 je fantastickým vysávačom za prekvapivo nízku cenu. O rešpekt a uznanie bojuje s veľmi silnou zostavou, ktorej sa dokáže vyrovnať výkonom aj tým, ako vysáva. Nie je však úplne bez slabých stránok, chýba mi napríklad mäkká hubica a Roborock by mal popracovať aj na tom, ako sa vyprázdňuje nádoba na nečistoty.

V porovnaní s tým, čo všetko však H7 ponúka sú to maličkosti, ktoré veľmi radi prehliadneme. Je to totiž konštrukčne vynikajúco zvládnutý nástroj, ktorý oceníte nielen v domácnosti, ale aj v práci, ak tam takýto vysávač potrebujete.

Veľmi sa mi páči aj to, že je stojan, resp. držiak zboku magnetický a tak nemusíte príslušenstvo schovávať niekde v skrini, ale môže byť pekne vystavené a vždy k dispozícii. Mnohí rovnako ocenia aj to, že vysávať sa dá nielen do nádoby, ale aj do vrecka.

Stojí teda Roborock H7 za 290 €? Jednoznačne, ponúka totiž fantastický pomer cena/výkon, aby sme vám ho s čistým svedomím mohli odporučiť. Ak si ho chcete kúpiť, zamierte do obchodu Geekbuying, kde aktuálne stojí spomínaných 290 €. Pri objednávke zadajte kupón NNNTECHROCKH7. Obchod vám vysávač doručí z európskeho skladu rýchlu a bez ďalších poplatkov.

PREHĽAD RECENZIE
Sacia sila
90 %
Batéria
85 %
Kapacita zásobníka
85 %
Systém filtrácie
100 %
Váha a rozmery
100 %
Hlučnosť
80 %
Kvalita spracovania
80 %
Cena
100 %