Úvod Výrobcovia Xiaomi EÚ krajina vyzýva občanov, aby si nekupovali Xiaomi smartfóny. Vážne obvinenie!

EÚ krajina vyzýva občanov, aby si nekupovali Xiaomi smartfóny. Vážne obvinenie!

Litva vydala veľmi vážne obvinenie a ľudí vyzvala, aby si v žiadnom prípade nekupovali Xiaomi smartfóny. Tých, ktoré používajú, sa majú urýchlene zbaviť.

15
Vzťahy s čínskymi spoločnosťami sú vo svete mimoriadne napäté. Vyplýva to aj z najnovších vyjadrení litovského ministerstva obrany. To totiž tvrdí, že smartfóny Xiaomi majú vo svojom systéme zabudovanú schopnosť rozoznať a cenzurovať frázy, ktoré nevyhovujú čínskej vláde, informuje agentúra Reuters. Spoločnosť Xiaomi sa k obvineniam nevyjadrila. Vlajkové lode od spoločnosť Xiaomi majú mať zabudovanú schopnosť cenzurovať nežiadané slová alebo frázy. Medzi nimi sa momentálne nachádza „Free Tibet“ (osloboďte Tiber), „Long live Taiwan independence“ (Nech žije taiwanská nezávislosť) alebo „democracy movement“ (dekomkratické hnutie), informoval tamojší kybernetický úrad. Celkovo má byť fráz až 400, zoznam sa však môže rozšíriť. Obavy narastajú aj pred zneužitím funkcie na ovplyvnenie mienky týkajúcej sa iných tém. Xiaomi by teoreticky mohlo začať blokovať frázy ohľadom čohokoľvek.

Xiaomi proti slobode slova

Ministerstvo obrany v Litve ďalej dodalo, že takouto schopnosťou má byť vybavený napríklad smartfón Xiaomi Mi 10T 5G, ktorý sa predáva aj na Slovensku. Špeciálny softvér má byť pre „región Európskej únie“ vypnutý, no Xiaomi ho dokáže na diaľku zapnúť kedykoľvek.
Schopnosťou cenzurovať obsah má byť vybavený aj Xiaomi Mi 10T 5G. Foto: mi.com
Naše odporúčanie je čínske telefóny vôbec nekupovať a zbaviť sa tých, ktoré ste si kúpili. Čím rýchlejšie, tým lepšie,“ povedal námestník litovského ministra obrany Margiris Abukevicius. Vzťahy medzi Litvou a Čínou sú v posledných týždňoch napäté. Stredobodom diplomatickej roztržky je zmena názvu zastúpenia Taiwanu vo Vilniuse. To sa nedávno premenovalo na „Taiwanské zastúpenie“. Nepáči sa to čínskej vláde, ktorá Taiwan považuje za vzbúreneckú provinciu, píše RTVS. Taiwan inde v Európe využíva názov odkazujúci len na hlavné mesto Tchaj-pej.