Úvod Novinky Xiaomi sa mení: Končí s ikonickým označením, ktoré používal od začiatku!

Xiaomi sa mení: Končí s ikonickým označením, ktoré používal od začiatku!

0

Spoločnosť Xiaomi sa po desiatich rokoch svojej existencie rozhodla, že prestane pri svojich produktoch používať označenie „Mi“. Výrobca počas svojej histórie vytvoril podznačky ako Redmi alebo Poco, no označenie Mi bolo to najkľúčovejšie.

Možnú zmenu v označovaní produktov už naznačil nedávno predstavený smartfón Mix 4, ktorý značku „Mi“ nedostal. Áno, o novinke mnohí, vrátane nás, informovali ako o smartfóne Mi Mix 4. Ak sa však pozrieme na oficiálnu čínsku stránku produktu, označenie „Mi“ pri ňom chýba. Rovnakým spôsobom novinku komunikoval aj účet výrobcu na Twitteri.

xiaomi
Foto: Xiaomi/Twitter

Zástupcovia spoločnosti pre server XDA potvrdili, že všetky nadchádzajúce produkty budú model Mix 4 nasledovať, čo znamená, že taktiež prídu o označenie „Mi“. Najbližšie by sme mali spoznať smartfón Xiaomi Mi 11T, ktorý by sa mal tým pádom v oficiálnej rovine nazývať Xiaomi 11T.

Značka bola súčasťou Xiaomi od úplného začiatku

Značka Mi sprevádza výrobcu Xiaomi od jeho začiatkov. Prvým takto označeným produktom však nebol smartfón, ten prišiel o niečo neskôr. Premiéru najskôr absolvovalo softvérové rozhranie MI-UI, až potom prvý smartfón výrobcu Xiaomi Mi 1 (2011), pripomína XDA.

Tento a ďalšie smartfóny radu Mi boli dostupné len na trhu v Číne. V roku 2013 prišiel do firmy Hugo Barra, ktorý predtým pôsobil v spoločnosti Google. V Xiaomi rozbehol expanziu trhy mimo Číny. Smartfóny sa dostali do ďalších častí Ázie, Singapuru a hlavne do Indie, ktorá sa stala akýmsi odrazovým mostíkom pri ceste výrobcu na medzinárodný trh.

Xiaomi Mi 3 a Redmi 2 boli prvými smartfónmi, ktoré sa predávali aj na iných ako čínskom trhu. Hugo Barra v roku 2017 spoločnosť Xiaomi opustil. V tej dobe už bola značka etablovaným hráčom na trhu so smartfónmi. Na indickom trhu obsadila popredné miesta a stúpala na päty konkurencii.

Podľa odhadov analytikov z Counterpoint Research sa spoločnosť Xiaomi stala v júni tohto roka dokonca svetovou jednotkou, čo sa jej podarilo vôbec prvýkrát. Za sebou nechala Samsung aj Apple.

Značka „Mi“ odchádza po 10 rokoch do dôchodku. Nové produkty tak budú zákazníci spájať iba s názvom spoločnosti, čo môže byť osožnejšie. Možno sa aj Samsung jedného dňa zbaví značky Galaxy, taký Samsung S30 alebo Samsung Z Fold 5 by nemusel byť zlý. To už ale fantazírujeme.

Čo vlastne skratka „Mi“ znamená? Spoluzakladateľ firmy Lei Jun v minulosti vysvetlil, že ide o „Mobile internet” a „Mission impossible.” Prvý výraz odkazuje na hlavné zameranie a typ produktov, ktoré Xiaomi vyrába – mobilné zariadenia schopné komunikovať cez internet. Druhý výraz odkazuje na ambície spoločnosti.