Úvod Novinky MIMORIADNY POZOR: Prišla ti táto SMS-ka? Nereaguj na ňu a hlavne na...

MIMORIADNY POZOR: Prišla ti táto SMS-ka? Nereaguj na ňu a hlavne na nič neklikajte!

Polícia upozorňuje na mimoriadne nebezpečné SMS správy.

7

Polícia upozorňuje na podvodnú esemesku, ktorá zneužíva meno jednej z bánk. Ľuďom odporúča, aby na odkaz v správe neklikali a nikde sa neprihlasovali. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Váš online účet je dočasne zablokovaný z dôvodu podozrivej aktivity. Prihláste sa, overte svoje informácie,” píše sa v správe, ktorú v piatok dostalo množstvo Slovákov. Pripojený je aj internetový odkaz.

Polícia pred podobnými správami varuje. “Ak budete klikať na neznáme odkazy, dostanete sa k falošným prihlasovacím formulárom a to je už veľmi rýchla cesta k odhaleniu vašich prihlasovacích údajov pre podvodníkov,” upozornila.

V prípade potreby použitia internetbankingu si treba stiahnuť oficiálnu aplikáciu banky do telefónu alebo navštíviť jej oficiálnu webovú stránku.

Podobné útoky neznámi páchatelia skúšali aj na ďalšie inštitúcie. Okrem SMS správ vyskúšali napríklad emailové kampane často spájané s falošnými webstránkami, ktoré vyzerali rovnako alebo veľmi podobne ako tie skutočné.

Medzi najviac ovplyvnené pritom patrí Slovenská pošta či zahraničný PayPal. Bohužiaľ, v mnohých prípadoch útočníci skutočne dostanú to, čo chcú. Zaujímajú ich samozrejme peniaze, resp. prístup k účtu.