Úvod Novinky Facebook má toho dosť: Zasiahol proti extrémnym superšíriteľom hoaxov o očkovaní

Facebook má toho dosť: Zasiahol proti extrémnym superšíriteľom hoaxov o očkovaní

Facebook spravil so šíriteľmi hoaxov rýchly proces.

54

Centrum pre boj s digitálnou nenávisťou (CCDH) zverejnilo v marci tohto roka štúdiu, podľa ktorej stojí za 73 % všetkých dezinformácií o očkovaní len úzka skupina 12 jednotlivcov – takzvaných superšíriteľov.

Jedným z nich je napríklad 67-ročný lekár Joseph Mercola z Floridy, ktorý sa venuje alternatívnej medicíne a zarába na predaji „zázračných“ výživových doplnkov.

Facebook po 5 mesiacoch od publikovania štúdie proti týmto superšíriteľom dezinformácií zakročil, informuje portál Engadget. Uvádza, že Facebook zablokoval cez 36 účtov, skupín a stránok, ktoré boli na tieto osoby napojené.

Facebook tvrdí, že podnikol ďalšie kroky, aby bol obsah spojený s uvedenými jednotlivcami na sociálnej sieti menej viditeľný. Internetový gigant sankcionoval dve desiatky ďalších stránok, skupín a účtov, ktoré boli takisto spojené so superšíriteľmi dezinformácií.

dezinformácií
Ilustr. foto: Pixabay

Ich príspevky bude spravodajský kanál sociálnej siete zobrazovať na nižších pozíciách, od čoho si Facebook sľubuje, že ich uvidí menej ľudí. Časť stránok zostáva aktívnych, pretože, podľa Facebooku, nezdieľali obsah, ktorý by porušoval pravidlá, poprípade zdieľali len malé množstvo takéhoto obsahu.

Facebook sa situáciu rozhodol riešiť aj napriek tomu, že štúdiu Centra pre boj s digitálnou nenávisťou spochybňuje, pripomína Engadget. Podľa sociálnej siete neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by závery štúdie podporili. Výskum však citovali mnohé médiá a všimli si ho aj predstavitelia vlád, čo mohlo Facebook motivovať k tomu, aby prestal hrať „mŕtveho chrobáka“.

Generálny riaditeľ Centra pre boj s digitálnou nenávisťou Imran Ahmed Facebook obvinil z toho, že výsledky ich štúdie hrubo skreslil, pričom naďalej tají údaje o tom, koľko používateľov sociálnej siete bolo vystavených vplyvu dezinformácií o očkovaní.

Facebook dlhodobo deklaruje, že odstraňuje škodlivý obsah a bojuje proti dezinformáciám o koronavíruse. V praxi to však neraz vyzerá, že takýto obsah skôr prehliada.