Úvod Zaujímavosti Elon Musk predstavil humanoidného robota: Uisťuje ľudí, že ak by bol agresívny,...

Elon Musk predstavil humanoidného robota: Uisťuje ľudí, že ak by bol agresívny, budete sa vedieť ubrániť

Meria 172 cm, váži necelých 57 kg, dokáže cez mŕtvy ťah zdvihnúť až 68 kg a zvládne preniesť záťaž o maximálnej váhe 20 kg.

23

Svetoznámy vizionár Elon Musk odhalil budúce plány svojej renomovanej automobilky Tesla. Už vieme, že najhorúcejšou položkou na zozname je dokončenie tovární Gigafactory v Texase a Berlíne, v ktorých sa bude vyrábať Model Y a dlho očakávaný Cybertruck. Tu to však ani zďaleka nekončí.

Tesla sa podľa všetkého chce venovať aj robotike. Šéf spoločnosti počas včerajšieho podujatia so zameraním na AI (video nižšie), predstavil robota s označením Tesla Bot. Meria 172 cm, váži necelých 57 kg, dokáže cez mŕtvy ťah zdvihnúť až 68 kg a zvládne preniesť záťaž o maximálnej váhe 20 kg, informuje Business Insider. Disponovať má aj displejom na zobrazovanie dôležitých informácií. Bude však pomerne pomalý, dosahovať má maximálnu rýchlosť približne 8 km/h.

“Nastavili sme ho tak, aby bol na takej mechanickej a fyzickej úrovni, aby ste pred ním dokázali utiecť a s najväčšou pravdepodobnosťou ho aj premôcť,” tvrdí Elon. Robot má pritom operovať na základe AI, ktorú používa aj systém plného autonómneho riadenia prítomný v elektromobiloch. Kooperovať bude s celkovo 8 kamerami.

Neurónová sieť napodobňuje funkcie ľudského mozgu v takom zmysle, že umožňuje vozidlu analyzovať svoje okolie za pomoci pripojených kamier a efektívne vyhodnotiť, akú akciu je potrebné vykonať v prípade výskytu prekážky. “Naše autá sú polorozumní roboti na kolesách,” prehlásil Musk. “Dáva zmysel implementovať tento softvér aj do humanoidnej podoby.”

Tesla Bot bude vykonávať repetitívne a nebezpečné úlohy

Na čo bude Tesla Bot slúžiť? Už z vyššie uvedených kapacít je zrejmé, že primárne bude vykonávať repetitívne a nebezpečné úlohy. Spoločnosť plánuje v blízkom období vykonať test, ktorý bude sledovať schopnosť robota orientovať sa v skutočnom svete bez akýchkoľvek konkrétnych príkazov. “Pre ekonomiku to bude mať hlboké využitie. V budúcnosti bude fyzická práca voľbou,” zavŕšil vizionár.

Celý projekt je zatiaľ len na papieri. Musk však nenechal ľudí s prázdnymi rukami a ukázal aspoň jeho predstavu o vizuálnej podobe robota. Prvý prototyp by sa nám mal ukázať niekedy v priebehu budúceho roku. Na jeho konštrukciu budú použité rovnaké materiály, aké automobilka používa vo svojich elektromobiloch.