Úvod Recenzie RECENZIA Eleglide M1 Plus: Horský elektrický bicykel so 100 km dojazdom a...

RECENZIA Eleglide M1 Plus: Horský elektrický bicykel so 100 km dojazdom a fantatickou cenou 750 €!

0

Horský e-bicykel Eleglide M1 Plus má k dispozícii výkonný motor, veľkú vymeniteľnú a jednoducho odmontovateľnú batériu a úctyhodný 21-rýchlostný prevodový systém. Počas skúšobného obdobia, ktorý sme s bicyklom mali k dispozícii nás hneď od začiatku prekvapilo hlavne to, čo sa výrobcovi podarilo ponúknuť za veľmi ľudovú cenu 749,99 €.

Elektrické bicykle sú čoraz populárnejšie aj u nás, na Slovensku. Práve kategória horských bicyklov s elektromotorom pritom po kolobežkách patrí medzi najobľúbenejšie. Niet sa čomu čudovať, práve horské bicykle (bez elektromotora) sú najobľúbenejšie. Sú odolné a vhodné do takmer každého terénu. Či už chcete niekam zájsť v meste alebo sa previezť po lese, horské bicykle s tým nemajú problém. Mnohé modely sú až tak populárne, že sú často vypredané.

V recenzii máme model Eleglide M1 Plus, no k dispozícii je aj model bez označenia „Plus“ a dokonca aj skladací model Eleglide M1. Kus na recenziu nám poskytol obchod Geekbuying, kde si ho oddnes môžete kúpiť za 749,99 €. Neskôr sa však cena zvýši na 800 € a preto, ak vás zaujme, neváhajte a radšej si ho objednajte skôr. Keď tak spravíte, obchod vám ho pošle z EÚ skladu, a tak vám príde rýchlo a zároveň bez doplácania akýchkoľvek poplatkov či vypĺňania zdĺhavých colných formulárov.

Elektrický bicykel Eleglide M1 Plus nijakým spôsobom neporušuje pravidlá cestnej premávky. Jeho elektromobil dokáže na čisto elektrický pohon dosiahnuť rýchlosť 25 km/h, kolesá sú vybavené reflexnými prvkami a tak podobne.

K dispozícii dokonca máte dva rôzne typy riadidiel. Vybrať si môžete z takých, ktoré majú otočný prvok pre aktivovanie elektromotora a z „klasických“ pevných. V tomto prípade sa elektromotor zapína automaticky vtedy, keď deteguje, že ste zabrali do pedálov.

Eleglide M1 PLus: Balenie a spracovanie

Bicykel vám kuriér doručí v jednej krabici. Náš M1 Plus bol zložený tak „na polovicu“. Najprv budete musieť primontovať riadidlá a predné koleso. Následne samozrejme pedále a svetlo. Všetko je však v balení a nechýba ani prehľadný návod, v ktorom nájdete presný postup. Pred prvou jazdou nezabudnite pouťahovať všetky skrutky a nastaviť si pravdepodobne budete musieť aj brzdy. Ak neviete ako na to, každý dobrý servis s bicyklami vám s tým pomôže.

Čo sa dizajnu týka, ELEGLIDE M1 Plus sa nám veľmi páčil. Má matný čierny hliníkový rám posiaty peknou grafikou pozostávajúcou zo zeleno-zivých krížikov a loga firmy. Rovnaký dizajn nájdete aj na batérie, ktorá je umiestnená na ráme. Dobrou správou je, že nie je integrovaná, a tak ju môžete ľahko vymeniť alebo jednoducho zobrať so sebou a nabiť ju u seba doma.

Jediná vec, ktorá sa nám až tak nepáčila bol tzv. „cable management“. Trčiace káble predstavujú malé riziko pri jazde porastom. Pred prvou jazdou ich môžete zopnúť dokopy sťahovacími páskami.

Na mnohých elektrických kolobežkách a bicykloch dnes nájdete palubné počítače s displejom, ktoré vás informujú o počte prejdených kilometrov, dobe jazdy, aktuálnej rýchlosti a tak podobne. Pri Eleglide M1 Plus si budete musieť vystačiť s indikátorom stavu batérie a prepínačom režimov výkonu. To je, bohužiaľ, všetko.

Na malom zariadení je možné meniť režimy odstupňované podľa výkonu elektromotora. K dispozícii máte celkom päť režimov. Ten najnižší bicykel rozbehne na 6 km/h, v najvyššom režime sa už budete voziť rýchlosťou 25 km/h. Na rovnakom zariadení zapínate aj predné, veľmi jasné svetlo. Tu upozorním, že súčasťou balenia nie je zadné svetlo, ktoré si budete musieť objednať zvlášť.

Sedlo poskytnuté výrobcom je dostatočne mäkké, a to aj napriek tomu, že nevyzerá tak, akoby pochádzalo z bicykla určeného pre seniorov. Pedále sú síce vyrobené z plastu, no „lepšej“ verzie plastu. Pri jazde som nemal pocit, že by sa mohli zlomiť alebo akokoľvek inak poškodiť.

Eleglide M1 Plus: Jazdné vlastnosti

Model ELEGLIDE M1 Plus s 27,5-palcovými kolesami je horský bicykel vhodný naozaj do každého terénu. Zle si neviedol na lúke, v lese a ani na spevnenej ceste. Určite ho neberte na najnáročnejšie zjazdy vo vysokej rýchlosti, no na bežné bicyklovanie úplne postačuje.

O pohodlnú jazdu sa okrem elektromotora a objemnej batérie stará aj kvalitný 21-stupňový prevodový systém, vďaka čomu zvládnete aj stúpania bez toho, aby ste museli zosadnúť. No a to, že vám elektromotor pomôže hneď, ako zacíti, že ste začali točiť pedálmi je tiež obrovská pomoc. Pri konkurenčnom ADO A26 sa elektromotor zapína až od rýchlosti 7 km/h, čo nie je úplne ideálne, hlavne pri strmom stúpaní.

Eleglide M1 Plus je určený pre ľudí do výšky maximálne 190 cm. Ak ste vyšší, možno pre vás jazda nebude až tak pohodlná, no odviezť vás určite odvezie. Celkovo som si jazdu na M1 Plus užil. Je síce pravda, že nepatrím medzi tých, ktorí majú bicykel ako druhé nohy, no jazdu zvládol perfektne či už v meste alebo po lúke, kam chodíme venčiť nášho psíka.

Bicykel nemá snímač krútiaceho momentu, čo znamená, že elektronika je relatívne jednoduchá. To ale nemusí byť na škodu. Čím menej elektroniky, tým menej vecí sa môže pokaziť, všakže. Každopádne, elektromotor začne zaberať až po približne polovici otáčky pedálov. Spočiatku mi to prišlo zvláštne, no po prejdení dvoch kilometrov som už presne vedel, kedy mám čakať výkon a kedy nie.

Eleglide M1 Plus: Batéria a výdrž

Model ELEGLIDE M1 Plus ponúka z trojice noviniek (M1M1 Plus a F1) najväčšiu výdrž batérie. Jeho súčasťou je totiž 12,5 Ah akumulátor, čo je viac než väčšina podobných elektrických bicyklov v tejto kategórii. Spoločnosť ELEGLIDE hovorí, že na jedno nabitie prejdete viac ako 100 kilometrov, no reálne počítajte približne s polovicou. Ak teda nevážite 40 kíl a nejazdíte na najnižšom výkone.

Batéria je ku rámu pripevnená šikovným systémom. Pomocou priložených kľúčov ju dokonca môžete zamknúť, aby ste tak predišli jej krádeži. To, že sa dá z rámu odpojiť je fantastická správa pre každého, kto sa bojí toho, ako bude nabíjať bicykel, ktorý sa nedá zložiť na polovicu. Jednoducho ju z bicykla odpojíte a k sebe domov ju zoberiete bez bicykla, ktorý zatiaľ môže ostať v garáži alebo pivnici.

Plné nabitie batérie z 0 % na 100 % trvá necelých 5 hodín, čo je vynikajúca hodnota. Bicykel sa vám preto doplna nabije či už ste v práci alebo v škole.

Eleglide M1 Plus: Cena

ELEGLIDE M1 Plus je súčasťou trojice noviniek, ktoré na trh uviedol obchod Geekbuying, ktorý zároveň zastrešuje aj chod celej firmy. Do vývoja a distribúcii firma vráža nemalé peniaze, preto sa môžete spoľahnúť na to, že vám bicykel domov príde veľmi rýchlo a hlavne bez doplácania akýchkoľvek ďalších poplatkov. Inak povedané – cena, ktorú vidíte v obchode je finálna, a to vrátane poštovného.

My sme na bicykel čakali 3 pracovné dni a už sme ho v redakcii mohli rozbaliť a poskladať. V obchode Geekbuying si môžete kúpiť model M1 Plus za zvýhodnenú cenu 749,99 € bez použitia akéhokoľvek zľavového kupónu. K dispozícii je aj model M1 s nižším dojazdom, čo sa odzrkadlilo aj na nižšej cene len 599,99 €.

Eleglide M1 Plus: Verdikt

Ak hľadáte lacný horský bicykel s elektromotorom, ELEGLIDE M1 Plus je fantastická voľba s vynikajúcim pomerom ceny a výkonu. Je jasné, že sa budete musieť uspokojiť s istými kompromismi. Odpruženie nie je tak kvalitné ako na výrazne drahších modeloch, chýba mu skutočný displej a podobné drobnosti. Celkovo je však bicykel veľmi dobre poskladaný a som si istý, že vám bude verne slúžiť.

Bicykel vás bude poslúchať na rovnej ceste, ale aj na nespevnených lesných či lúčnych cestičkách. S každým záberom do pedálov vám pomôže výkonný motor, čo je v niektorých situáciách na nezaplatenie. Zároveň spomenieme aj jeho konkurenciu vo forme modelu ADO A26, ktorý taktiež recenzujeme. ELEGLIDE funguje lepšie, a to aj napriek tomu, že je lacnejší.

Odporučil by som vám ho? Jednoznačne. Ak nepatríte medzi hardcore cyklistov, prídete mu na chuť a jazda na bicykli vás bude baviť viac, než kedykoľvek predtým.

PREHĽAD RECENZIE
Konštrukcia
85 %
Dojazd
80 %
Dizajn
90 %
Obsah balenia
90 %
Jednoduchosť zostavenia
90 %
Cena
95 %
Jazdné vlastnosti
75 %