Úvod Novinky Samsung: Až 80 % Slovákov má problém so strácaním vecí. Pomôže vám...

Samsung: Až 80 % Slovákov má problém so strácaním vecí. Pomôže vám toto zawiradenie!

2
Každá strata je nepríjemná, a navyše môže vyjsť aj poriadne draho. Počas roka stratí viac ako polovica Slovákov v priemere do dvoch vecí, ďalších 22 % stratí každoročne až do 10 predmetov. Až 57 % stratených vecí sa pohybuje rádovo v desiatkach až stovkách eur. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Samsung na vzorke 1095 ľudí starších ako 18 rokov, ktorá nedávno predstavila jednoduché riešenie v podobe unikátneho lokalizačného prívesku Galaxy SmartTag, ktorý umožňuje svoje veci opäť nájsť, aj keď sa nachádzajú kdekoľvek.

O aké predmety Slováci najčastejšie prichádzajú?

Slováci najčastejšie strácajú dáždnik (40,5 %). Na druhom mieste sa umiestnili kľúče (36,9 %) a veci, ako  sú taška, ruksak či kabelka (13,8 %) nasledované mobilným telefónom (12,9 %) a peňaženkou (10,3 %). Slováci často strácajú tiež rôzne kusy oblečenia, okuliare, peniaze, USB kľúče alebo slúchadlá, ale napríklad aj dôležité dokumenty. „Strata týchto predmetov znamená nielen finančnú ujmu, ale veľakrát aj časovú, obzvlášť ak ide o stratu peňaženky s dokladmi,“ komentuje prieskum Tomáš Balík, riaditeľ mobilnej divízie českého a slovenského Samsungu. „V niektorých prípadoch ľudí netrápi ani čas či peniaze, ale emocionálna väzba ku stratenému objektu, ako v prípade stratených domácich miláčikov.“

Finančná škoda rádovo v desiatkach eur

Ročne takmer polovica Slovákov (45,7 %), v dôsledku straty rôznych predmetov, príde o desiatky eur. Škoda sa ale môže vyšplhať až do stoviek či tisícok eur (11,9 %), pokiaľ ide o drahé okuliare alebo mobilný telefón. Najčastejším miestom, kde ľudia strácajú svoje veci, sú domácnosť alebo vonkajšie bližšie nešpecifikované prostredie, ktoré sú nasledované kanceláriou a obchodom. Prieskum neukázal zásadné rozdiely medzi pohlaviami, ženy a muži sú na tom teda pri strácaní vecí podobne.

Francúzske barle, vysvedčenie, dieťa či partner

Na otázku Aký najneobvyklejší / najšialenejší objekt ste počas svojho života stratili, odpovedali Slováci naozaj rôznorodo. V oblasti šperkov a cenností to boli najčastejšie náušnice, prsteň, zásnubný prsteň, retiazka, náramok či hodinky, ale aj samotné peniaze či rovno celá peňaženka, ale aj heslo od účtu v banke. Slováci veľmi často strácajú bežné veci, s ktorými prichádzajú do kontaktu alebo s nimi dennodenne manipulujú, ako sú kľúče a mobilné telefóny. Uvádzajú však aj rôzne doklady, občiansky preukaz, vodičský preukaz, pas, vysvedčenie a rodný list. „Takisto zdanlivo nehodnotné veci však môžu pre človeka znamenať veľa, napríklad strata zberateľských kartičiek, či už ide o pokémonov alebo hokejistov,“ poznamenáva Tomáš Balík a dodáva: „Medzi zaujímavé straty, ktoré Slováci uvádzajú, ale patria tiež kuriozity ako zubná protéza a uhlová brúska.“ Pri cestovaní potom Slováci strácajú batožinu, ale aj rodinných príslušníkov, či už je to dieťa alebo manželka. Súčasná doba priniesla aj stratu rúška a certifikátu s výsledkom testu na COVID.

Samsung: Toto je riešenie!

Inteligentné prívesky Galaxy SmartTag a Galaxy SmartTag+ od Samsungu pomôžu vaše veci nájsť. Majú kompaktné rozmery 40,9 x 40,9 x 9,9 mm a vážia len 14 g (39 x 39 x 9,8 mm a 13 g v prípade SmartTag). Je teda jednoduché pripnúť ich na veci rôznych veľkostí od kľúčov cez peňaženku až po kabelku či bicykel. Galaxy SmartTag+ je navyše vybavený technológiou UWB (ultra-wideband), ktorá umožní presnejšiu lokalizáciu a tiež využíva technológiu rozšírenej reality (AR). Funkcia AR Finder privedie užívateľa k hľadanému predmetu pomocou fotoaparátu a systému rozšírenej reality na displeji smartfónu. Oba prívesky majú reproduktor a stratený predmet môžete hľadať aj pomocou zvuku. Prívesky sú odolné voči vode i prachu (IP53) a dosah pripojenia Bluetooth je až 120 m. Pri prepojení so službou SmartThings Find môžete pomocou prívesku vyhľadávať telefón alebo zdieľať polohu prívesku s ostatnými. Pomocou Galaxy SmartTag a SmartTag+ môžete mať prehľad aj o aktuálnej polohe ďalších členov domácnosti alebo domácich maznáčikov. „Stratený prívesok je možné detegovať aj inými mobilnými zariadeniami, ktoré anonymne odošlú dáta s aktuálnou polohou strateného zariadenia do cloudu SmartThings a tá sa následne zobrazí majiteľovi SmartTagu“ dopĺňa Tomáš Balík. „Prívesky môžu slúžiť aj na ovládanie inteligentnej domácnosti. Majiteľ prívesku napríklad môže stlačením či podržaním tlačidla v dome rozsvietiť svetlá ešte predtým, ako do neho vstúpi.“ Odporúčaná maloobhodná cena prívesku Galaxy SmartTag je 34,90 eur a v prípade Galaxy SmartTag+ je 39,90 eur.