Úvod Novinky EÚ si presadzuje svoje: Autá pri prekročení rýchlosti začnú pípať. O 3...

EÚ si presadzuje svoje: Autá pri prekročení rýchlosti začnú pípať. O 3 roky sa to nebude dať vypnúť

24

Nové vozidlá už čoskoro čaká veľká zmena zameraná na zvýšenie bezpečnosti na cestách, informoval server Topspeed.sk. Súčasťou nových vozidiel sa má stať inteligentný obmedzovač rýchlosti ISA, ktorý pomocou dát z GPS a z čítania značiek upozorní na prekročenie rýchlosti alebo dokonca začne vozidlo sám spomaľovať.

Nový systém bude do vozidiel inštalovaný od budúceho roka, zatiaľ však pôjde len o „skúšobný“ projekt. Pri každom štarte sa totiž bude dať vypnúť. Od roku 2024 už táto možnosť dostupná nebude.

Európska rada pre bezpečnosť dopravy, ETSCchce do roku 2030 znížiť počet úmrtí na cestách o polovicu. Pre dosiahnutie tak vysokého cieľa si vraj  nemôže dovoliť čakať ďalšie roky a konať musí hneď.

ISA bude fungovať automaticky. Najskôr sa bude dať vypnúť, neskôr už nie.

Čo je to ISA a ako obmedzí rýchlosť?

ISA (Intelligent Speed Adaptation) je inteligentný obmedzovač rýchlosti, ktorý pre presné určenie aktuálnej rýchlosti a maximálnej povolenej rýchlosti použije dáta zo systému čítania dopravného značenia a GPS. Vozidlá na základe toho budú vedieť, ako rýchlo majú povolené danou komunikáciou ísť.

Ak si ISA po naštartovaní vypnete, nevyhnete sa otravným upozorneniam. Systém vás totiž začne upozorňovať hneď niekoľkými spôsobmi podobne, ako tomu je pri nezapnutých pásoch. Na paneli nástrojov sa zobrazí vizuálne varovanie a nasledovať bude aj akustické upozornenie. Inak povedané, ak pôjdete rýchlejšie ako by ste mali, auto bude blikať a pípať.

V roku 2024 sa má systém ISA sprísniť a nebude sa dať po naštartovaní vypnúť. To či bude upozorňovať akusticky neustále alebo sa implementuje iný systém je predmetom rokovaní. Systém ISA však implementovaný „natvrdo“. Krátkodobo sa bude dať deaktivovať prudkým stlačením plynu. Predísť vozidlo pred sebou tak nebude problém. Následne sa opäť automaticky aktivuje.