Úvod Recenzie RECENZIA Xiaomi JIMMY H9 Pro: Keď špičkové riešenie stojí len zlomok ceny...

RECENZIA Xiaomi JIMMY H9 Pro: Keď špičkové riešenie stojí len zlomok ceny konkurencie

Xiaomi ukazuje, že kvalitné stroje sa dajú vyrobiť aj lacno. JIMMY H9 Pro sme si absolútne zamilovali.

2
Vysávačov od Xiaomi je čoraz viac. Čínsky výrobca to robí dobre, portfólio postupne napĺňa modelmi postupne pokrývajúcimi všetky cenové hladiny. Model H9 Pro patrí síce medzi tie drahšie modely, funkciami, výkonom a dizajnom hravo prekonáva alebo sa minimálne vyrovnáva podstatne drahším modelom od konkurencie. V čom všetkom je Xiaomi JIMMY H9 Pro tak dobrý a prečo si Xiaomi tak verí?

JIMMY H9 Pro: Konštrukcia a dizajn

Cena: 361,32 € | Kupón: JIMMYH9PRO | Poštovné: Zadarmo (CZ sklad) Novinka od Xiaomi sa podobá na azda všetky ostatné bezdrôtové vysávače. Jediným rozdielom je farebné spracovanie, ktoré výrobca tentokrát ladil do sivo-medenej. Vysávač možno nevyhrá dizajnové ocenenia, no to ani nemusí. Dizajn H9 Pro je funkčný a už po prvých minútach používania bolo jasné, že týmto smerom Xiaomi ladil nielen samotný vysávač, ale aj príslušenstvo, ktoré k nemu pribalil. Prachová nádoba je v tvare valca a kopíruje rukoväť, vďaka čomu je práca s vysávačom jednoduchšia, príjemnejšia a hlavne preukázateľne ľahšia. Vzhľadom na to, že ide o prémiový produkt na ňom nájdete všetky vychytávky, ktoré sa pri bezdrôtových vysávačoch využívajú. Nechýba napríklad displej, ktorý zobrazuje nastavenie výkonu a informáciu o stave batérie alebo pribalený stojan, ktorý nie je nutné pripevňovať na stenu. Jednoducho si ho postavíte tam, kde sa vám bude páčiť. Xiaomi tiež prišiel so šikovným riešením, vďaka ktorému na stojan nepostavíte len vysávač, ale aj všetko príslušenstvo, vrátane náhradných hubíc (napríklad na čalúnenie), ohybných hadíc a podobne.

JIMMY H9 Pro: Čo všetko ponúka?

Telo JIMMY H9 Pro váži len 1,9 kg, no aj napriek tomu v sebe nesie zatiaľ najvyšší výkon v histórii vysávačov od Xiaomi. Jeho motor s výkonom 600 W sa totiž dokáže roztočiť až na 110 000 otáčok za minútu, čo v preklade znamená sací výkon až 200 AW. To je dosť na to, aby ste si museli dávať pozor na domácich miláčikov, inak pri vysávaní môžu skončiť v nádobke na prach (srandujeme, samozrejme). Saciemu výkonu tiež pomáha patentovaný horizontálny dizajn, ktorý uľahčuje priechod vzduchu, čím tiež zvyšuje jeho rýchlosť a priamo úmerne aj výkon. Keď už sme pri nádobke na nečistoty, tá má celkovú kapacitu 0,6 litra, čo stačí na povysávanie aj väčšieho bytu aj niekoľkokrát. Na druhej strane nádobky sa nachádza ľahko prístupný HEPA filter, ktorý môžete pohodlne vymeniť za nový. JIMMY H9 Pro je vybavený 8-článkovou batériou, pričom každá z nich má kapacitu 3 000 mAh. Vďaka tomu dokáže batéria poháňať vysávač aj pri tak vysokom výkone, akým JIMMY H9 Pro disponuje. Výrobca sľubuje výdrž až 80 minút pri režime Eco a s hubicou, ktorá nie je elektronicky prepojená so zvyškom tela. Takýto výkon pri bežnom vysávaní pravdepodobne nedosiahnete. Na povysávanie väčšieho priestoru však výdrž hravo postačí. Záleží hlavne od toho, aký režim si pri vysávaní zvolíte. Eco síce ponúka najdlhšiu výdrž na jedno nabitie, má však najmenší sací výkon. Pri maximálnom výkone počítajte s 15 – 17 minútami výdrže. Zlatý stred vám zas umožní vysávať približne 30 minút.

JIMMY H9 Pro: Čo je v balení?

V balení nájdete množstvo rôznych nadstavcov, ktoré môžete rôzne kombinovať a nájsť si rôzne spôsoby, ktoré vám budú najviac vyhovovať. Kombinácií je vďaka nadstavcom naozaj veľké množstvo a možno budete mať spočiatku pocit, že až zbytočne. Opak je však pravdou a buďte vďační za každú jednu tyčku a ohybný kĺb, ktorý sa v balení nachádza. Základom je dlhá kovová tyč, ktorá však takisto ako pri JV85 Pro prešla miernou zmenou – nachádza sa na nej kĺb, ktorý vám umožní upratovanie pod nábytkom bez toho, aby ste sa museli zohnúť. Hybnosť kĺbu aktivujete stlačením tlačidla, preto sa nestane, že sa vám počas bežného upratovania začne ohýbať tyč vtedy, keď nechcete. Výborný pomocník pre všetkých, ale najmä pre starších ľudí alebo pre tých, ktorí trpia zdravotnými problémami. Hlavnú hubicu tvorí rotačná kefa, ktorá je tvorená jemnými a hrubými vláknami, vďaka ktorým dokáže pozbierať aj ten najjemnejší prach z tvrdých podlách či kobercov s nízkym vlasom. Ak doma máte koberce s vyšším vlasom, nevadí. V balení tiež nájdete špeciálnu kefu so štetinami, ktorá je určená práve na takéto koberce. To však nie je všetko. Okrem týchto dvoch hlavných nadstavcov nájdete v balení množstvo ďalších. Medzi nimi napríklad úzky nadstavec s posuvnou kefkou, ktorý využijete na vysávanie úzkych priestorov, napríklad medzi podsedákmi v pohovke či kútov miestností, plochý nadstavec takisto s posuvnou kefkou na vysávanie prachu, jemnú kefku podobnú malej metličke, s ktorou odstránite prach z jemných povrchov, akými sú napríklad závesy či malú hubicu vhodnú na čalúnené povrchy, teda napríklad na pohovky či matrace. Všetky nadstavce môžete po odpojení dlhej kovovej tyče pripojiť priamo na vysávač, čím z neho razom spravíte vysávač ručný, alebo môžete využiť ďalšie dve vychytávky. Jednou z nich je ohybná hadica, ktorú veľmi dobre poznáte z klasických vysávačov s káblom a kolieskami. Tá vám sprístupní upratovanie na ťažko dostupných miestach a je vynikajúcim pomocníkom, na ktorého si zvyknete veľmi, veľmi rýchlo. Počas testovania som tento doplnok vyskúšal napríklad na vysávanie prachu na vyššom nábytku či napríklad v aute, kde sa s ručným vysávačom nie všade dostanete. S pomocnou ohybnou hadicou však bez problémov. V balení tiež nájdete kĺb, ktorý vám tiež sprístupní vyššie položené miesta, akými sú skrinky či napríklad lustre.

JIMMY H9 Pro: Čo všetko je nové?

V porovnaní s doterajším kráľom – JIMMY JV85 Pro – sú nové dve veľké zmeny. Tou prvou je spôsob nabíjania a uskladnenia. Doteraz totiž Xiaomi do balenia vkladalo stojan, ktorý bolo nutné navŕtať na stenu a až následne ste naň mohli zasunúť vysávač. To sa tento rok mení. V balení sa nachádza stojan, ktorý nie je nutné vŕtať. Má silnú a ťažkú základňu, a tak ho stačí položiť kamkoľvek a on hravo udrží nielen vysávač, ale aj všetko príslušenstvo. Je tiež vybavený „elektroinštaláciou,“ a tak doň stačí pripojiť kábel a okrem uskladnenia vysávača tak ponúka aj nabíjanie. Je to perfektné, riešenie, ktoré naozaj funguje a funguje veľmi dobre. Druhou novinkou je samotný systém vysávača. Ako som spomínal, výdrž batérie sa odvíja od toho, akú hubicu použijete. Elektronicky pripojená hubica síce ponúka nižšiu výdrž, no má na to dobrý dôvod. JIMMY H9 Pro totiž ponúka funkciu automatického zvyšovania alebo znižovania výkonu podľa toho, čo práve vysávate. Zariadenie totiž vďaka senzorom dokáže automaticky zistiť či sa nachádza na koberci alebo na plávajúcej podlahe. Podľa toho nastaví optimálny výkon a vám tak neostáva nič iné, len sa s ním „poprechádzať“ po byte. Je to naozaj fantastické riešenie, ktoré skutočne funguje a funguje spoľahlivo. Ak by ste chceli režim Turbo aj na plávajúcej podlahe, samozrejme ho doň môžete prepnúť stlačením jedného tlačidla. To je z technickej stránky dosť informácií, ktoré sa nejako musia prejaviť aj na bežnom živote, však? Som rád, že to v tomto prípade neboli len prázdne reči výrobcu o technológiách, ktoré by mali fungovať, no nefungujú. Pravdou však je, že skutočne fungujú. H9 Pro sa hodí hlavne do domácností, ktoré nemajú dosť času, alebo sa im jednoducho nechce tráviť čas vysávaním, tak si ho spríjemnia tak, ako to len ide.

JIMMY H9 Pro: Verdikt

Najvýkonnejší vysávač od Xiaomi sme testovali približne dva týždne. Za tento čas som sa nestretol so žiadnym problémom a ani nenarazil na nečistoty, s ktorými by si JIMMY H9 Pro neporadil a verte mi, že tých nástrah bolo naozaj veľa. Dve zvieratá, veľký priestor v kancelárií plný rôznych nečistôt je dosť na to, aby zlomil akýkoľvek vysávač. H9 Pro však odolal a odolal na jednotku. Vzhľadom na veľký sací výkon musíte byť opatrní pri najvyššom výkone, ktorý batériu vybíja bleskovo. Ak sa však spoľahnete na automatický režim, budete veľmi spokojní a na povysávanie jedného bytu vám vystačí úplne hravo. Perfektný je stojan, ktorý vám vysávač počas neaktivity postupne nabije. Ak sa vám JIMMY H9 Pro páči, kúpiť si ho môžete v obchode Geekbuying, odkiaľ ho máme aj my. Predajca aktuálne spustil akciu, počas ktorej ho môžete z pôvodných 420 € získať za oveľa atraktívnejších 361 €. Pri objednávke stačí zadať kupón JIMMYH9PRO.
PREHĽAD RECENZIE
Celkové hodnotenie
95 %