Úvod Výrobcovia OnePlus OnePlus 9 a OnePlus 9 Pro OFICIÁLNE: Špičkový fotoaparát, výkon a fantastická...

OnePlus 9 a OnePlus 9 Pro OFICIÁLNE: Špičkový fotoaparát, výkon a fantastická cena!

To najlepšie dostanete za 999 eur.

0

Spoločnosť OnePlus oficiálne predstavila dvojicu nových vlajkových smartfónov OnePlus 9 a 9 Pro, ako aj svoje prvé inteligentné hodinky OnePlus Watch.

OnePlus 9 a 9 Pro sa budú predávať aj na Slovensku. Dostupnosť vo voľnom predaji je ohlásená na 6. apríla. Neskôr sa zariadenia objavia aj v ponukách operátorov. Maloobchodná cena pre OnePlus 9 bola pre náš trh stanovaná na 729 eur (8/128 GB).

Model s 12 GB RAM a 256 GB úložiskom je drahší – 829 eur. Ten lepší z dvojice, OnePlus 9 Pro, si budete môcť kúpiť za 929 eur v prevedení s 8 GB RAM a 128 GB internou pamäťou. Ak budete chcieť viac pamäte (12/256 GB), pripraviť si musíte rovných 999 eur.

Hodinky OnePlus Watch sa budú taktiež predávať na našom trhu. Cena a dátum dostupnosti budú známe neskôr.

Séria OnePlus 9 predstavuje podľa výrobcu najväčší skok vpred v kvalite fotoaparátov. Pri vývoji OnePlus spolupracoval s legendárnym výrobcom profesionálnych fotoaparátov Hasselblad.

O kvalitné výstupy sa nestará len najmodernejší hardvér, ale tiež precízna softvérová kalibrácia Natural Color Calibration od Hasselbladu. Výsledkom majú byť fotografie s presným a prirodzeným podaním farieb. Na testovaní a ladení systému spoločnosti pracovali niekoľko mesiacov.

OnePlus 9 Pro

Hlavný snímač obrazu Sony IMX789 má veľkosť 1/1.4″ a rozlíšenie 48 Mpx. Senzor dokáže zachytiť 4-násobne viac obrazových informácií, podporuje snímanie HDR, 12-bitový formát RAW a redukciu pohybového rozostrenia pri natáčaní videí.

Ultraširoké fotografie zachytí 50 Mpx snímač Sony IMX766 s veľkosťou 1/1.56”. Objektív tohto fotoaparátu je navrhnutý tak, aby čo najlepšie korigoval skreslenie. Podľa výrobcu je takmer nebadateľné.

Ultraširoký fotoaparát slúži aj na tvorbu makro záberov. Zaostrovanie je možné od vzdialenosti 4 centimetrov. 8 Mpx fotoaparát s optickou stabilizáciou zvládne 3,3-násobné optické priblíženie obrazu (77 mm ohnisko) a 30-násobný digitálny zoom.

Súčasťou zostavy je tiež špeciálny čiernobiely fotoaparát, ktorý spolupracuje s hlavným fotoaparátom. Vďaka nemu fotoaparát zachytí ešte viac detailov. Nadšencov videa poteší možnosť natáčať 4K videá so snímkovaním 120 FPS.

Výsledkom spolupráce so spoločnosťou Hasselblad je tiež prepracované používateľské prostredie fotoaparátu s plnohodnotným manuálnym režimom.

Za označením Fluid Display 2.0 sa ukrýva zakrivená LTPO AMOLED obrazovka s jemným QHD+ rozlíšením, maximálnou svietivosťou 1300 nitov, 10-bitovou farebnou hĺbkou, podporou HDR10+ a variabilnou obnovovacou frekvenciou od 1 do 120 Hz. DisplayMate udelil obrazovke najvyššie hodnotenie A+.

OnePlus 9 Pro poháňa 5 nm čipset Snapdragon 888 s 5G modemom X60 5G. Spolupracuje s operačnou pamäťou typu LPDDR5 a úložiskom UFS 3.1. 65W nabíjanie Warp Charge doplní batériu s dvojčlánkovým dizajnom a kapacitou 4500 mAh za 29 minút (0 – 100 %).

Podobne rýchle je aj bezdrôtové nabíjanie, prebieha pod výkonom 50W (25W pre každý článok). Dobrá správa – adaptér pre nabíjanie je súčasťou balenia.

Všetky komponenty sú uložené v ráme z hliníka, ktorý je hrubý len 2,2 milimetra. Telo odolá vode aj prachu podľa normy IP68. OnePlus si pripravil 3 farebné prevedenia – strieborné, zelené a čierne.

OnePlus 9

OnePlus 9 bez označenia Pro je rovnako vybavený čipsetom Snapdragon 888, rýchlymi pamäťami, 65 W nabíjaním alebo 120 Hz AMOLED displejom. K istým ústupkom ale logicky prišlo.

Fotoaparát má totožný ultraširoký senzor s rozlíšením 50 Mpx a minimálnym skreslením. Hlavný snímač obrazu s rozlíšením 48 Mpx je o niečo menší (1/1.43”, Sony IMX689). Zostava taktiež ťaží zo skúseností spoločnosti Hasselblad.

Prítomná je softvérová kalibrácia farieb, podpora pre 12-bitové RAW, super rýchle zaostrovanie a ešte detailnejšie zábery s asistenciou dodatočného monochromatického fotoaparátu.

6,55” AMOLED displej nemá zakrivené okraje, je plochý. Pýši sa 120 Hz frekvenciou, maximálnym jasom 1100 nitov a podporou HDR10+. Fyzické nabíjanie doplní energiu 4500 mAh batérii za 29 minút. Bezdrôtové nabíjanie je okresané na štandard Qi s maximálnym výkonom 15 W.

Oba smartfóny poháňa operačný systém Android 11, ktorý prekrýva prostredie Oxygen OS 11. Spoločnosť tvrdí, že ide najintuitívnejšie, najefektívnejšie a najosobnejšie prostredie operačného systému Android.

Systémová optimalizácia ponechá na pozadí aktívnych o 25 % viac aplikácií ako doteraz. Režim Pro Gaming maximalizuje výkon smartfónu a obmedzí upozornenia tak, aby hráčov počas hrania hier nič nerušilo a zároveň si užili aj najnáročnejšie hry s vysokou frekvenciou obnovovania obrazu.

Ak vás zaujímajú hodinky OnePlus Watch, venujeme sa im v samostatnom článku. Nové zariadenia boli predstavené len pred malou chvíľou. Všetky podrobnosti by sa mali onedlho objaviť na oficiálnej stránke oneplus.com/sk. V správe pre médiá chýba napríklad informácia o svetelnosti objektívov fotoaparátov.