Samsung aj tento rok pokračuje v sérii Ultra, ktorú spustil minulý rok pri modeli Galaxy S20 Ultra. V roku 2021 však viac Ultru viac odlíšil od dvoch lacnejších modelov. Má lepší displej, viac pamäte, schopnejší fotoaparát a omnoho viac. Prečo si teda myslím, že ide o najlepší Android smartfón (a možno aj celkovo najlepší smartfón) tohto roka? Čítajte ďalej.

Samsung Galaxy S21 Ultra: Recenzia v skratke

Samsung Galaxy S21 Ultra je nový model smartfónu, ktorý dokáže „všetko“ a hodí sa na „všetko“. Má viac kvalitnejších fotoaparátov, viac výkonu, lepší displej, ktorý navyše dokáže spolupracovať s perom S Pen a omnoho viac. Ak vám je ľúto za tým, že séria Note možno skončí, vyskúšajte S21 Ultra a možno vás tento žiaľ prejde.

Galaxy S21 Ultra toho v krásnom šasi skrýva naozaj požehnane. Má päť fotoaparátov, 108 Mpx senzor, 100x Space Zoom, 40 Mpx selfie foťák, dva zoom fotoaparáty, 16 GB RAM, dosť výdrže na celý deň a 6,8-palcový 120 Hz Quad HD displej, ktorý patrí medzi najkvalitnejšie spomedzi všetkých displejov na trhu. Okrem toho netreba zabudnúť na o 1,7-násobne väčší snímač odtlačkov prstov a ďalšie vymoženosti. Galaxy S21 Ultra skutočne predstavuje telefón, ktorý má všetko, čo by ste mohli chcieť.

Galaxy S21 Ultra na trh tento rok prišiel o mesiac skôr než zvyčajne. Samsung v roku 2021 plánuje reorganizovať svoje portfólio smartfónov, z ktorého má úplne vypadnúť séria Galaxy Note. Jej miesto pravdepodobne zaujmú zariadenia ďalšej generácie (čítaj skladacie), ktoré nám firma dala ochutnať už v uplynulých rokoch. Klasický smartfón je však voľba drvivej väčšiny ľudí, preto chce mať Samsung šampióna aj v tejto kategórii. A poviem vám, šampión je to teda riadny.

Minuloročný Galaxy S20 Ultra nebol bezproblémovým smartfónom. Po predstavení mnohí ľudia (vrátane nás) odhalili problémy so zaostrovaním, ktoré Samsung tento rok definitívne opravil pridaním laserového systému ostrenia. Tento rok sa výrazného vylepšenia dočkal aj výpočtový výkon, ktorý musí držať krok so spracovaním 108 Mpx záberov, 8K videa a pokrokových funkcií aplikácie fotoaparátu bez jediného zaváhania.

Okrem dizajnu, ktorý je mimochodom nádherný hlavne v čiernom prevedení (ten sme ale nemali k dispozícii na fotenie), je na S21 Ultra najzaujímavejší fotoaparát. Ten je ohromujúci a miestami dokonca dychberúci. Dovolím si tvrdiť, že prvenstvo, ktoré posledné roky patrilo Huawei, odteraz patrí Samsungu. Galaxy S21 Ultra je telefón, ktorý dokáže robiť všetko aj v tomto smere. Širokouhlé, klasické či priblížené zábery. Full HD, 4K alebo 8K video. Fotenie vo dne i v noci. Jednoducho, všetko čo budete potrebovať, budete mať v dlani.

Samsung dokonca vylepšil aj funkciu Space Zoom, ktorú som minulý rok nazval marketingovou hrou s číslami. Netvrdím síce, že 100x priblíženie produkuje zábery, ktoré by som si dal zarámovať, sú však oveľa použiteľnejšie než pri minuloročnom modeli. Zoom vyzerá nádherne až do 30x priblíženia, čo je úspech sám o sebe.

Výkon a fotoaparát sú len dve tretiny z toho, čo ma na telefóne zaujme najviac ako prvé. Poslednou prísadou je dizajn, ktorý je tento rok iný. Samsung zvolil matné prevedenie a viditeľnú separáciu kamerového modulu, ktorá aspoň v mojich očiach vyzerá úchvatne. Hlavne, ako som spomenul, v čiernom prevedení.

Samsung Galaxy S21 Ultra je tak najkrajším smartfónom aký firma zatiaľ vyrobila. Pochopiteľne, v tomto so mnou nebudú súhlasiť úplne všetci, no Ultru naozaj treba vidieť naživo. Fotky, akokoľvek pekné, nedokážu vierohodne zachytiť spracovanie.

Tohtoročná Ultra je o 100 € lacnejšia než minuloročný model, je teda rovnako drahá ako konkurenčný iPhone 12 Pro Max. Samsung vám však za rovnakú cenu ponúkne väčší, jasnejší a zakrivený displej, podporu pre S Pen a kvalitnejší fotoaparát. Či Samsung ponúka viac aj pre vás, je osobná záležitosť každého záujemcu. Možno nepotrebujete väčší displej alebo tak vysoký zoom a možno sú práve toto vlastnosti, ktoré sú pre vás dôležité.

Samsung však z telefónu odstránil niekoľko vecí. Chýba napríklad slot pre microSD karty, ktorých sa výrobca držal dlhé roky. Po vzore Apple v balení chýba aj nabíjačka a slúchadlá. Spoločnosť hovorí o znížení dopadu na ekológiu, no sme presvedčení, že podobne, ako v prípade Apple, sú za tým aj finančné výhody.

Je Samsung Galaxy S21 Ultra najlepším Android smartfónom? Áno, jednoznačne. Je najlepším smartfónom vôbec? Záleží na vašich preferenciách. Ak máte radi veľký displej a najflexibilnejší fotoaparát na trhu, takmer určite.

Plná recenzia nasleduje nižšie.

Samsung Galaxy S21 Ultra: Cena a dostupnosť

Samsung Galaxy S21 Ultra sa na Slovensku začal predávať 29. januára za cenu od 1 249 €. Firma však spolu s predajom odštartovala aj kampaň, v ktorej môžete získať zľavu 530 € na nákup ktorejkoľvek novinky zo série Galaxy S21.

Galaxy S21 Ultra je o 100 € lacnejší než minuloročný model (v čase zahájenia predaja). Okrem základnej 128 GB verzie si môžete kúpiť aj 256 GB verziu za 1 299 € alebo 512 GB verziu za 1 429 €. Najdrahšia verzia má aj najviac pamäte, až 16 GB RAM. Zvyšné verzie majú po 12 GB RAM.

V našej recenzii sme testovali 256 GB variant s 12 GB RAM.

Pri výbere tej správnej verzie zvážte to, čo s telefónom plánujete robiť. Ak natáčate veľa 4K alebo 8K videa, 128 GB verzia vám nemusí stačiť. Úložisko si tento rok nemôžete rozšíriť prostredníctvom microSD slotu.

V prípade, ak je cena Galaxy S21 Ultra príliš vysoká, zvážiť môžete aj Galaxy S21 a Galaxy S21+, ktoré síce nemajú zakrivený displej a podporu pre S Pen, stále sú to viac než schopné smartfóny. Plnú recenziu si môžete prečítať v tomto článku.

Samsung Galaxy S21 Ultra: Dizajn a displej

Galaxy S21 Ultra je jeden nádherný smartfón. Samsung sa tento rok skutočne prekonal a splnil prianie mnohým z nás. Zadná strana smartfónu je totiž konečne matná, čo v praxi znamená, že nie je až takým silným magnetom na odtlačky prstov. Samozrejme, nejaké si na zadný kryt stále nájdu cestu, no bude ich výrazne menej.

Okrem strieborného prevedenia (na fotkách) Samsung ponúka aj čiernu verziu, ktorá je v mojich očiach ešte o čosi krajšia. Je škoda, že si pre recenzie nemôžeme vyberať akú verziu nám Samsung poskytne. To ale neznamená, že nad striebornou verziou ohŕňame nos, to v žiadnom prípade. Obe sú krásne, preferencie má každý iné.

Veľkým bodom diskusií je jednoznačne dizajn foto modulu. To, ako vyčnieva z tela je často brané ako negatívum. Samsung sa rozhodol negatívum otočiť na pozitívum a musím uznať, že sa mu to podarilo. Celkový dizajn pôsobí dospelo, profesionálne a mám pocit, že nestarnúco. Hlavne keď dizajn porovnám s minuloročným S20 Ultra.

Galaxy S21 Ultra už tradične celú pozornosť užívateľa upriamuje na veľký, 6,8-palcový Quad HD displej zaberajúci celú prednú stranu. Je zakrivený, a tak v rukách pôsobí tak, akoby ani nemal rámčeky. Vo vrchnej časti sa nachádza malinký otvor pre 40 Mpx selfie kameru, ktorú si prestanete všímať po pár sekundách používania.

S21 Ultra je zároveň prvým smartfónom z portfólia Samsung, ktorý dokáže pri 120 Hz obnovovacej frekvencii zobrazovať obsah v Quad HD rozlíšení. Pripomeniem, že minuloročné modely (S20 aj Note 20) museli pri 120 Hz nastavení prepnúť rozlíšenie na Full HD+. Práve toto rozlíšenie je však prednastavené aj na S21 Ultra. Ak chcete vyššie, musíte si ho zapnúť v nastaveniach. Z mojich skúseností však vyplýva, že Quad HD rozlíšenie absolútne nie je potrebné. Spomínal som to aj v recenzii S21 a S21+, ktorým Quad HD úplne chýba.

Tak, ako býva zvykom, nová vlajková loď ponúka opäť o niečo kvalitnejší zobrazovací panel než tá minuloročná. Najviac si to (okrem lahodného 120 Hz obnovovania aj pri QHD) všimnete niekde na priamom slnku. Práve tam sa displej na S21 Ultra prepne do maximálneho jasu, ktorý dosahuje až 1 500 nitov a je to (doslova) vidieť. Je krásne čitateľný, jasnejší než kedykoľvek predtým. Len ho do tohto nastavenia nezapínajte niekedy v noci, inak hrozí, že prídete o zrak.

Pri displeji je vhodné spomenúť aj nemalé vylepšenie snímača odtlačkov prstov, ktorý bol slabšou stránkou minuloročných zariadení. Tento rok Samsung použil novú generáciu snímača od spoločnosti Qualcomm, ktorý je 1,7-násobne väčší a tiež presnejší. Pri mojom skúšaní (nastavená len možnosť odomknutia snímačom) sa mi ani raz nestalo, že by telefón na odtlačok nereagoval. Problém mu však stále robia mokré prsty, pri ktorých je nutné prst priložiť aj niekoľkokrát.

Samsung Galaxy S21 Ultra: S Pen

Samsung Galaxy S21 Ultra je prvým zariadení radu Galaxy S, ktorý si už rozumie s inteligentným perom S Pen. Nefunguje však úplne rovnako ako pri sérii Galaxy Note. Najdôležitejším rozdielom je fakt, že pero S Pen neviete schovať priamo do zariadenia. Jednoducho v ňom nie je miesto.

Samsung to vyriešil zaujímavo – pero S Pen vám predá aj s krytom, v ktorom sa nachádza žliabok pre S Pen. Telefón som týždeň testoval bez puzdra a týždeň s puzdrom a musím povedať, že viac mi vyhovoval práve s týmto puzdrom. Jednak sa menej šmýkal a bol chránený a na druhej strane som mal per S Pen vždy k dispozícii.

S Pen, ktorý som testoval nie je na takej úrovni ako S Pen v najnovšom Galaxy Note20 Ultra. Chýbajú mu bezdrôtové gestá, ktoré sme si obľúbili. Chýba napríklad možnosť odfotiť záber stlačením tlačidla na pere S Pen, čo jednoznačne patrilo medzi mnou najčastejšie používané funkcie. Na druhú stranu, tento S Pen absolútne netreba nabíjať a je väčšie, čo bude určite vyhovovať ľuďom s väčšími rukami, medzi ktorých patrím aj ja.

S Pen na Galaxy S21 Ultra však funguje veľmi dobre. K dispozícii máte stále príkazy, ktorými napríklad rýchlo môžete vytvoriť poznámku alebo spraviť screenshot. O tom či na jeseň príde aj Galaxy Note21 sa hovorí neustále. V čase písania tejto recenzie žiadne oficiálne stanovisko spoločnosti Samsung nemám.

Samsung Galaxy S21 Ultra: Fotoaparáty

Samsung Galaxy S21 Ultra oplýva celkom piatimi fotoaparátmi, ktoré sú určené na zaznamenanie akejkoľvek situácie, kedykoľvek cez deň. K dispozícii máte ultraširokouhlý fotoaparát, ale aj možnosť odfotiť záber so 100x priblížením. Pridajte k tomu 108 Mpx rozlíšenie a 40 Mpx selfie foťák a dostanete švajčiarsky nožík medzi foťákmi.

Jednu podstatnú vec však pri zoome spomeniem hneď na začiatku, a to je fakt, že zoom objektívy majú vyššiu clonu, než hlavný senzor. To znamená, že cez ne prúdi menej svetla, čo môže ovplyvniť kvalitu záberov skoro ráno alebo po zotmení. 30x alebo 100x zoom teda budete používať prevažne cez deň.

Ja som najčastejšie používal ultraširokouhlý, hlavný a zoom objektív do 10x zoomu. Veľmi pekné zábery sa dajú spraviť aj pri 30x zoome, vyššie by som zachádzal len vo výnimočných prípadoch. Samsung síce systém približovania vylepšil nasadením dvoch objektívov, no aj tie však majú svoje limity. Je ale nutné uznať, že rozdiel medzi minuloročným S20 Ultra a S21 Ultra je obrovský. Mať v telefóne 3x a 10x optický senzor je niečo, čo sa nevidí často. Nižšie je galéria so zábermi z testu približovania.

Pri 100x Space Zoom zároveň Samsung aplikoval aj strojové učenie, ktoré spolu s optickou stabilizáciou obrazu dokáže udržať to, čo chcete odfotiť, perfektne nehybné. V aplikácii fotoaparátu je to reprezentované malým žltým štvorčekom v ľavom hornom rohu. Funguje to skvelo, nemalo to problém ani s roztrasenejšími rukami.

20210117_130348
20210117_130351
20210117_130353
20210117_130355
20210117_130358
20210117_130401
20210117_130417
20210120_142737
20210120_142738
20210120_142740
20210120_142742
20210120_142747
20210120_142750
20210120_142755
20210120_214243
20210120_214247
20210120_214259
20210120_214315

Kvalitné zábery však zachytíte so všetkými fotoaparátmi. Vydareným je aj ultraširokouhlý senzor, ktorý má 0,6x priblíženie (oproti hlavnému senzoru) a samozrejme aj samotný hlavný senzor. Nezaznamenal som žiadne problémy so zaostrovaním, ani s nepresnými farbami. Koniec koncov, posúdiť schopnosti fotoaparátov môžete zo záberov v tejto recenzii.

Mňa osobne veľmi potešili výrazne lepšie schopnosti pri fotení v úplnej tme. Testoval som to pri prechádzke večerným lučeneckým parkom a bol som nadšený. Selfie foťák, hoc ho osobne často nepoužívam, ma taktiež ohúril. Problém mu dokonca nerobilo ani fotenie oproti priamemu slnku, čo dlhodobo patrí medzi najťažšie úlohy akéhokoľvek fotoaparátu.

Čo sa videa týka, tam Samsung taktiež spravil niekoľko vylepšení. Všetky Galaxy S21 smartfóny dokážu natáčať 4K video pri 60 FPS z každého jedného fotoaparátu. Či je to hlavný, ultraširokouhlý alebo selfie foťák, rovnaké nastavenia nájdete všade.

Vylepšením prešla aj stabilizácia obrazu. Takto fotoaparáty stabilizovali obraz pri rýchlom behu. (Kvalita obrazu v animácii je schválne nižšia)

 

Okrem toho pribudla aj funkcia „Režisérov pohľad,“ pri ktorom máte počas natáčania k dispozícii náhľad zo všetkých fotoaparátov. Veľmi jednoducho sa tak môžete rozhodnúť, či by nebolo lepšie, ak by ste zapli zoom alebo ultraširokouhlý záber. Okrem toho viete aktivovať aj natáčanie zadným aj predným fotoaparátom zároveň. Natočiť tak môžete vašu reakciu.

Galaxy S21 Ultra je fotomobilom ako sa patrí. Ako som spomenul vyššie, flexibilnejšie zariadenie by ste hľadali len veľmi ťažko.

Samsung Galaxy S21 Ultra: Výkon a batéria

Samsung Galaxy S21 Ultra je smartfón, ktorý ako prvý ponúka čipset Exynos 2100. Ide o nový čipset, ktorý Samsung predstavil len pred niekoľkými týždňami a prináša niekoľko veľmi dôležitých vylepšení. V porovnaní s minuloročným Exynosom je tento rok výkonovo aj spotrebou výrazne bližšie k náprotivku v podobe Snapdragon 888. To, že máme možnosť kúpiť si „len“ Exynos verziu teda nepredstavuje žiadnu nevýhodu.

Galaxy S21 Ultra je výkonnejšie a rýchlejšie zariadenie aj vďaka predinštalovanému Android 11 s nadstavbou One UI 3.1, ktorú Samsung krásne optimalizoval. Pri používaní nenarazíte na jediné zaváhanie a celkovému dojmu určite napomáha aj šialene jemný 120 Hz displej. Výkon je však len polovica rovnice. Tu druhú tvorí energetická spotreba, ktorá je, fantastická.

S20 Ultra ma vo výdrži minulý rok sklamal, niekedy som mal problém dostať sa cez jeden náročný deň používania. Pri S21 Ultra som takýto problém nemal ani raz a to som mu počas recenzovania dával poriadne zabrať. Často sa mi dokonca stalo aj to, že som ho večer na nabíjačku pripájal s 30 % až 40 % batériou. Musím ale podotknúť, že S21 Ultra som používal pri Full HD+ rozlíšení, keďže rozdiel medzi FHD a Quad HD som nevidel.

Ak ste doma doteraz nemali žiadne Samsung zariadenie, budete si okrem smartfónu musieť dokúpiť aj nabíjačku. Galaxy S21 Ultra bohužiaľ nepodporuje 45 W nabíjanie, ale len 25 W rýchlonabíjanie. Je to škoda, keďže na 45 W výkon som si zvykol hlavne vtedy, keď som niekam išiel a potreboval som telefón ešte rýchlo nabiť aspoň o pár desiatok percent. 25 W nie je pomalé nabíjanie, to v žiadnom prípade. Príde mi to však ako nevyužitý potenciál.

Dobrou správou je, že S21 Ultra disponuje aj rýchlym bezdrôtovým a reverzným nabíjaním.

O výkon a dobrú výdrž sa okrem čipsetu a displeju novej generácie starajú aj zvyšné komponenty. Menovite 12 GB operačnej pamäte RAM a extrémne rýchle 128, 256 alebo 512 GB úložisko. Nemať možnosť rozšíriť úložisko prostredníctvom microSD karty je nevýhoda a hovorím to aj napriek tomu, že som ho prakticky nikdy nevyužil. Viem však, že mnohí túto možnosť využívali často a veľmi radi. Predtým, ako si objednáte niektorú z verzií, si dobre rozmyslite, či vám bude stačiť. Z môjho pohľadu je ideálnou verziou 256 GB, keďže vám poskytuje dosť miesta aj na 4K/8K video a je len o 50 € drahšia. 512 GB verzia je v porovnaní so 128 GB verziou drahšia o 180 €.

Samsung Galaxy S21 Ultra: Finálny verdikt

Galaxy S21 Ultra je najlepší Android smartfón a možno najlepší smartfón odhliadnuc od toho, aký operačný systém ho poháňa. Ultra je v tomto roku skutočne Ultra. Je síce škoda, že prišiel o slot pre microSD kartu a nabíjačku v balení, aj napriek tomu ho však nemám problém odporučiť komukoľvek, kto chce vyskúšať telefón, ktorý dokáže všetko.

Minuloročný Galaxy S20 Ultra je oproti S21 Ultra tak rozdielny, až mám pocit, že si prívlastok „Ultra“ ani nezaslúži. S21 Ultra je v porovnaní so svojim predchodcom o 100 € lacnejší, čo určite poteší nejednému záujemcu. Stále patrí medzi najdrahšie smartfóny na trhu, cena sa však aspoň nepohla smerom nahor, ale smerom nadol.

Na otázku „Mám si ho kúpiť?“ odpoviem jednoducho. Galaxy S21 Ultra je určený pre ľudí, ktorí chcú mať najvýkonnejší Android smartfón s najšikovnejšími fotoaparátmi a možnosťou používať inteligentné pero S Pen.

Naopak, S21 Ultra nie je vhodný pre ľudí, ktorí hľadajú lacnejšie zariadenie (tu sa poobzerajte po fantastických modeloch S21 a S21+), ľudí, ktorí sú zvyknutí na microSD slot a pre ľudí, ktorí nedokážu žiť s mierne obmedzenými funkciami S Pen.

Ak by som si dnes kupoval vlajkovú loď s Androidom, zo všetkých možností by som siahol práve po Samsung Galaxy S21 Ultra.

PREHĽAD RECENZIE
Konštrukcia
95 %
Dizajn
95 %
Displej
100 %
Fotoaparáty
95 %
Výkon
100 %
Systém
90 %
Výdrž
95 %