Úvod Výrobcovia Samsung Samsung šialene vylepšil kvalitu TV: Toto čakajte v roku 2021!

Samsung šialene vylepšil kvalitu TV: Toto čakajte v roku 2021!

Samsung ukázal televízory pre rok 2021. Prispôsobené sú pre dnešnú dobu.

15

Samsung nedávno predstavil niekoľko televízorov pre rok 2021 vyššieho radu. Ide o HDR modely s 8K a 4K rozlíšeniami. Podobne ako TCL a LG, aj Samsung začína prechádzať na oveľa presnejšiu technológiu podsvietenia Mini LED.

Najnovšie modely, v ktorých už je nasadená technológia Mini LED Samsung označuje ako „Neo QLED“. Objavia sa pritom v rôznych cenových kategóriách. K dispozícii budú dva 8K modely, QN900A (nástupca 8K QLED vlajkovej lode takmer úplne bez rámčekov) a QN800A. Dostupné budú aj tri 4K televízory s Mini LED, a to QN95A, QN90A a QN85A.

Samsung tvrdí, že LED diódy v týchto televízoroch sú až 40-násobnejšie menšie než tie, ktoré boli v televízoroch doteraz. Vďaka tomu dokážu nové televízory presnejšie osvetliť alebo stmaviť to, čo sa deje na obrazovke. „Technológia Quantum Matrix potom umožňuje ich samostatné precízne ovládanie, takže nedochádza k prežiareniu a obraz úplne zodpovedá zámeru filmových tvorcov. Technológia Neo QLED umožňuje ovládať jas v 12-bitovej hĺbke v 4096 krokoch, čím sa rozširuje oblasť medzi najtmavším a najsvetlejším bodom a sledovanie obrazu v HDR kvalite je naozajstným zážitkom,“ vysvetľuje výhody Samsung.

Ďalšou skvelou súčasťou celého systému je výkonný obrazový procesor Neo Quantum Processor s výnimočnými schopnosťami upscalingu čiže prevodu obrazu do vyššieho rozlíšenia. Procesor využíva 16 odlišných neurónových sietí s umelou inteligenciou špecializovaných na upscaling a hlboké strojové učenie, a bez ohľadu na kvalitu zdroja tak dokáže obraz konvertovať do rozlíšenia 4K alebo 8K.

Funkcia Gamebar na novom Neo QLED televízore.

Samsung chce novými modelmi zapôsobiť aj na hráčov, ktorí si kúpili alebo plánujú kúpiť konzoly novej generácie, teda PlayStation 5 alebo Xbox Series X/S. Súčasťou softvéru je aj nový Game Bar, ktorý zobrazí základné nastavenia a hodnoty ako FPS, pomer strán a podobne. Pochopiteľne, televízory podporujú HDMI 2.1 so všetkým, čo k tomu patrí a teda aj 4K rozlíšenie pri 120 Hz snímkovaní, režím nízkej odozvy a eARC.

Čo sa zvuku týka, Samsung televízory pre rok 2021 v sebe skrývajú viac meničov pre spresnenie funkcie Object Tracking Sound, vďaka ktorej priestorový zvuk zodpovedá pohybu objektov na obrazovke alebo systému SpaceFit Sound, ktorý analyzuje okolie televízora a upraví zvuk na mieru miestnosti, v ktorej sa prístroj nachádza.

Novinkou je aj systém Samsung Health, vďaka ktorému dokáže televízor zastávať úlohu trénera (Smart Trainer). Ak si k televízoru pripojíte USB kameru, dokáže v reálnom čase sledovať vaše cviky, ktoré pomocou algoritmu vyhodní a poskytne vám spätnú väzbu. K dispozícii budete mať aj inštruktážne videá a interaktívne tréningy s hlasovým ovládaním.

Cenu a dostupnosť nových televízorov Samsung ešte upresní. Dá sa však očakávať, že sa budú predávať za podobnú cenu ako minuloročné modely.

Samsung The Frame pre rok 2021

The Frame je ešte lepší

Jediným lifestylovým televízorom, ktorý Samsung zatiaľ vylepšil je obľúbený The Frame. Samsung zmenšil hrúbku (na 24,9 mm), čo má byť podľa Samsungu veľmi blízko hrúbke klasického kanvasu. 43-palcový model si po novom budete môcť zavesiť nielen na šírku, ale aj na výšku.

Vylepšením prešli aj samotné rámčeky. Dostupných bude ešte viac druhov, od tenučkých, cez priemerné, minimalistické až po veľké a ornamentálne. Samotný panel televízora The Frame ostáva rovnaký, teda QLED 4K HDR.

MicroLED Budúcnosť v ďalších veľkostiach

Samsung minulý mesiac oznámil, že začne vyrábať gigantický 110-palcový televízor, ktorý poháňa technológia MicroLED. Tá bola donedávna dostupná len v modulárnych a extrémne drahých displejoch The Wall. Samsung teraz začína vyrábať aj menšie modely, konkrétne 99-palcový a 88-palcový televízor.

Na rozdiel od The Wall, ktorý vyžadoval profesionálnu inštaláciu, si nové MicroLED televízory budete môcť na stenu zavesiť tak, ako každý iný televízor. Aj napriek menším uhlopriečkam očakávame, že MicroLED televízory ešte istú dobu ostanú vyhradené pre bohatšiu časť populácie.

Bežní ľudia s najväčšou pravdepodobnosťou siahnu po Neo QLED modeloch.