Úvod Výrobcovia Samsung Samsung posúva kvalitu na novú úroveň: Spúšťa výrobu 90 Hz OLED displejov...

Samsung posúva kvalitu na novú úroveň: Spúšťa výrobu 90 Hz OLED displejov pre notebooky

Notebooky sa v budúcnosti zmenia. Budú mať kvalitnejšie displeje.

0

Vlastnosti OLED technológie kombinované s vysokou frekvenciou obnovovania obrazu vylepšujú zážitok z používania a konzumácie obsahu, o čom sme sa presvedčili pri nejednom vlajkovom smartfóne.

V priebehu tohto roka sa technológia dostane z mobilných zariadení aj do prenosných počítačov. Divízia Samsung Display informuje, že v priebehu marca začne masovo vyrábať 14-palcové OLED obrazovky s 90 Hz frekvenciou, ktoré sú určené pre notebooky.

OLED displeje v notebookoch nie sú ničím novým, určite ale nie sú bežné. Zakúpiť si môžete napríklad Dell 2020 G7, HP Envy 15 2020, Razer Blade Stealth 13 (2020) a pár ďalších produktov z kategórie prenosných počítačov s voliteľnou OLED obrazovkou.

Hoci sa takýmto spôsobom dostanete ku kvalitnejšiemu obrazu, vzdať sa musíte vysokých obnovovacích frekvencií, ktoré v notebookoch dokážu zabezpečiť len LCD displeje. Vďaka prvej 90 Hz OLED obrazovke pre notebooky sa to tento rok zmení.

90 Hz OLED
Ilustr. foto: HP

Samsung očakáva, že sa nové notebooky s 90 Hz OLED displejom objavia na trhu ešte v tomto roku. Vzísť by mali z produkcie „nadnárodných IT spoločností“, konkrétne značky výrobca nemenoval.

Samsung pri nových zobrazovacích paneloch neuvádza podrobné parametre. Pomer strán a rozlíšenie tak nepoznáme. Je však možné, že bude existovať viacero verzií 90 Hz OLED displejov. Tie s vyšším rozlíšením by si tak našli miesto v drahších notebookoch vyšších tried.

Samsung je najväčším svetovým dodávateľom zobrazovacích panelov typu OLED. Dnešné oznámenie naznačuje, že sa notebooky s OLED obrazovkou stanú na trhu bežnejším sortimentom, čo je určite dobrou správou.

Pri výbere takéhoto zariadenia je ale na mieste opatrnosť. 90 Hz OLED displej potrebuje výkonnejšiu grafickú kartu. Pri cenovo dostupnejších OLED notebookoch môžete naraziť na neželaný kompromis.