Úvod Výrobcovia Samsung Samsung má nový ovládač k TV: Nemusíš ho nabíjať, vzadu má solárne...

Samsung má nový ovládač k TV: Nemusíš ho nabíjať, vzadu má solárne panely

Nový ovládač šetrí životné prostredie aj nutnosť kupovať AAA batérie.

4

Samsung k novým 4K a 8K televízorom pre rok 2021 pribalí nový Eco ovládač, ktorý podľa spoločnosti ušetrí „tony plastu každý rok“. Výroba sa tak snaží čo najviac minimalizovať záťaž na životné prostredie.

Z prednej strany ide o úplne bežný ovládač, ktorý ste mohli stretnúť pri novších televízoroch. Ak ho však otočíte, objavíte solárny panel, ktorý dokáže dobíjať batériu vnútri. Ovládač tvorí 31 gramov plastu, z ktorých má 28 % pochádzať z recyklovaného plastu.

Samsung odhaduje, že Eco ovládač vám nabitý vydrží dva roky, potom ho bude treba nabiť. Celkovo by však batéria mala vystačiť na 7 rokov služby, teda približne tak dlho ako si v priemere ľudia nechávajú jednu TV. To zákazníkov odľahčí od nutnosti dokupovať AAA batérie. Na spodnej strane sa dokonca nachádza USB C port, ktorý vám ovládač v prípade potreby umožní nabiť rýchlejšie.

Samsung eko ovládač
Samsung eko ovládač

Samsung sa v roku 2021 na zúbok pozrel aj obalovému materiálu. „Na základe spätnej väzby od zákazníkov Samsung rozširuje oceňovanú koncepciu Eko-balenie na všetky modely televízneho radu Lifestyle a väčšinu radu Neo QLED pre rok 2021.

V rámci tohto udržateľného riešenia je možné upcyklovať, t.j. recyklovať s vyššou hodnotou, až 200 tisíc ton vlnitej lepenky ročne. Zmenšením textu a grafiky na balení navyše šetríme atrament na olejovej báze, ktorý sa na obaloch televízorov tradične používa,“ opisuje zmenu balenia Samsung.