Úvod Zaujímavosti Koniec kariéry: Profesionálny hráč počítačových hier si zranil palec

Koniec kariéry: Profesionálny hráč počítačových hier si zranil palec

Malé zranenie, veľký efekt.

10

Elektronický šport alebo eSports, či už ho beriete ako skutočný šport alebo nie, je vo svete čoraz obľúbenejší a sledovanejší. Jeho súčasťou sú všetky aspekty, ktoré robia aj „klasický“ šport tak atraktívnym. Myslíme tým veľké tímy, obrovské turnaje, zaujímavé ceny a charizmatických športovcov.

Teraz sa e-sport začal na tradičné športové disciplíny podobať ešte viac. Zamotávajú sa doň zranenia schopné ukončiť kariéru. Aj taký je príbeh profesionálneho hráča Call of Duty, Thomasa Paparatta. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytol sám.

Paparatto hrával pod prezývkou „ZooMaa“ a bol veľmi úspešný. Po opakujúcom sa zranení zápästia a palca však musel ukončiť svoju profesionálnu kariéru, píše NBC News. „Hrať už v bolestiach a slabosti v mojej ruke ďalej nemôžem,“ napísal vo vyhlásení.

Thomas Paparatto, hráč eSports
Thomas Paparatto

eSports a podoba s tradičným športom

Zranenie hráča e-sport možno v porovnaní s polámanými kosťami či zraneniami hlavy v iných disciplínach pôsobí smiešne, no má rovnaký dôsledok. Paparatto príde o prácu, ktorá ho živila a hlavne bavila, čo nakoniec spomína aj v spomínanom vyhlásení.

Vo všetkých športových disciplínach sa nájdu ľudia, ktorí sa snažia, do prípravy vrazia hodiny a nakoniec sa zrania. Toto sa tiež týka elektronických športov,“ povedal Mark Griffitsh, riaditeľ jednotky International Gaming Research na Nottingham Trent University.

Hry dosiahli skutočne zaujímavé a vzrušujúce miesto v spoločnosti,“ povedal riaditeľ internetového inštitútu na Oxforde, Andrew Pryzybylski. „Hry už nie sú vnímané ako niečo pre antisociálne typy. Stali sa súčasťou mainstreamu,“ dodal.