Úvod Novinky Intel je bezradný: Ani jeho pripravovaný top model nedokáže konkurovať AMD Ryzen

Intel je bezradný: Ani jeho pripravovaný top model nedokáže konkurovať AMD Ryzen

3

Intel momentálne usilovne pracuje na dokončení najnovšej série svojich desktopových procesorov Rocket Lake-S. Na trh by sa mali dostať už v prvom štvrťroku 2021. Americký gigant však opäť použije zastaralý 14 nm výrobný proces, ktorý postupne vylepšuje niekoľko rokov.

Aj napriek snahe inžinierov posunúť ju k limitu fyzických možností však podľa uniknutých testov nedokáže konkurovať novým procesorom radu Ryzen 5000, informoval server Chiphell. Na diskusnom fóre spomínanej publikácie sa totiž objavili prvé testy najvýkonnejšieho z chystaných modelov – Intel Core i9-11900K.

Model, ktorý sa dostal do testu má základný takt 3.4 GHz a turbo frekvenciu do 4.8 GHz. Vzhľadom na to, že Intel ešte nemá k dispozícii finálne kusy sa dá očakávať, že frekvencia môže byť vo finále o niečo vyššia, čo sa viac než pravdepodobne podpíše aj na celkovom výkone.

Intelu sa aj napriek 14 nm výrobnému procesu podarilo navýšiť IPC (počet inštrukcií na takt) až o 20 %. Aj napriek tomu to však nemusí stačiť. Obľúbený Ryzen 5800X má pri rovnakom takte 4 GHz približne o 10 % lepšie výsledky.

Intel sa k AMD najviac približuje vo výkone jedného jadra, kde ich delí len niekoľko percent. Výrazne lepšie je na tom AMD pri výkone viacerých jadier. Vďaka 7 nm výrobnému procesu je riešenie od AMD energeticky úspornejšie, a tým pádom aj chladnejšie. To inžinierom AMD umožnilo nastaviť procesor tak, aby si jadrá držali vyšší takt po dlhšiu dobu.

Ak by ste si dnes vyberali nový procesor, priklonili by ste sa k Intelu alebo k AMD?